Literatura doby husitské

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_27.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
VODA, VZDUCH - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr.Eva Konopová Název : VY_32_INOVACE_08_Hudba.
Geometrická tělesa Matematika a její aplikace (matematika pro 2. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Doba husitská.
OB21 – VVP – HUM – PAV – CJL – M –
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
TRÁVICÍ SOUSTAVA – ZUBY (opakování)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Balada Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Literární dílo mistra Jana Husa Český jazyk – 7. ročník.
RENESANCE A HUMANISMUS - 4
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
VY_32_INOVACE_43A_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_13
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_ČJ_03
Hudební renesance v Čechách
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Jednotky délky a jejich převody
Jazyk a jazyková komunikace
Téma (název prezentace)
Eucharistie Křesťanská svátost.
Jan Hus Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
Alois Jirásek Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VY_32_INOVACE_13_Vyvození písmene E
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
POHLAVNÍ SOUSTAVA (opakování pojmů)
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Víra, náboženství, církve, sekty (2) – Seznam
VY_32_INOVACE_15_Praha – hlavní město ČR
Název a číslo materiálu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Literatura období romantismu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování pojmů)
JAN HUS Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Březen 2012 Ročník: 7.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_12
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_METAFORA_A_METONYMIE Název materiálu:
Střední Evropa - přehled
Literatura období renesance
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Řecké báje (3) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_20
ČR - procvičování Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Vesmír - PL Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Helena Petrůvová Název: : VY_32_INOVACE_10_PRVOUKA_RODINA.
5.D HUSITSTVÍ.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Husitské války.
NERVOVÁ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Literatura doby husitské Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu: VY_32_INOVACE_ 45 Tématický celek: Čtenářská gramotnost Autor: Božena Fajtová Anotace: Materiál je určen k práci s interaktivní tabulí, uvádí nejvýznamnější autory a přehled jejich díla, kvíz a jeho řešení.

Stav společnosti Morová epidemie a hospodářské poměry vedou k nespokojenosti, objevují se kazatelé, kteří upozorňují na nepravosti. Jan Milíč z Kroměříže Matěj z Janova Tomáš Štítný ze Štítného Řeči besední (rozhovor otce a dětí o základních křesťanských pravdách) Řeči sváteční a nedělní (výklad evangelií) Knihy o šášiech (alegorie šachové hry a společnosti)

Jan Hus Univerzitní mistr, rektor Karlovy univerzity, kazatel a kněz. Píše latinsky (díla odborná pro církev) a česky (pro prostý lid). Postila (soubor kázání) Dcerka (nábožensky výchovná, vysvětluje dívkám, jak žít) O šesti bludiech (vztah církve a světského světa) Knížky o svatokupectví (proti vymáhání poplatků za církevní úkony po chudých)

Literatura husitská Vznikají náboženské písně Kdož sú Boží bojovníci Povstaň, povstaň, veliké město pražské Vojenský řád (autor pravděpodobně Jan Žižka; vojenský zákoník) Vavřinec z Březové (zachycuje husitská vítězství formou kronik) Husitská kronika Píseň o vítězství u Domažlic

Petr Chelčický Neuznává násilí, odsuzuje všechny války včetně husitských. Na základě jeho myšlenek vzniká Jednota bratrská. O církvi O trojím lidu O boji duchovním

Matěj Jakoubek Jan Petr Jiří Jeroným Flaška Vavřinec z Pardubic Vytvořte správná jména osobností z období husitského. Matěj Jakoubek Jan Petr Jiří Jeroným Flaška Vavřinec z Pardubic z Janova ze Stříbra Rokycana Pražský Želivský Chelčický z Březové z Poděbrad

Matěj z Janova Jakoubek ze Stříbra Jan Rokycana Petr Chelčický Řešení kvízu Matěj z Janova Jakoubek ze Stříbra Jan Rokycana Petr Chelčický Jiří z Poděbrad Jeroným Pražský Flaška z Pardubic Vavřinec z Březové Jan Želivský