EU_32_sada1_11_SV_Tři králové_Cup

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Advertisements

Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
EU_62_A_sada 1_11_M_Na poště_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Prezentace.
EU_62_A_sada 1_03_M_Vznik peněz_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Materiál.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_69 Vzdělávací.
VY_32_ INOVACE_ 04_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou NADMOŘSKÁ VÝŠKA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_3_Vlastní a obecná jména Téma: 6A_ČJ7.roč.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
EU_32_sada 2_14_PV_Druhy map a jejich využití_Duch
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
BĚLORUSKO, LITVA, LOTYŠSKO A ESTONSKO
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup
Lidová muzika Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Jazyk a jazyková komunikace
Téma (název prezentace)
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_021_Lidová píseň_HV_CUP
EU_32_sada 2_13_PV_Kartografie_Duch
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_67_PRV1
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
EU_42_sada 1_28_M_Měření 1_Lich
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_06
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
EU_52_sada1_17_ZPM_Ruční výroba papíru_Cup
A d v e n t n í č a s :30.
EU_32_sada 2_04_PV_Sluneční soustava_Duch
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Člověk a jeho zdraví TÉMA:
EU_62_A_sada 1_18_M_Rozpočet domácnosti_Pol
Vláda prvních Habsburků
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
REGIONY ČESKÉ REPUBLIKY
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
EU_62_A_sada 1_13_M_Příjmy_Pol
A d v e n t n í č a s :24.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výroba velikonočního košíčku
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
Transkript prezentace:

EU_32_sada1_11_SV_Tři králové_Cup   Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Bc. Cuperová Anotace Žáci si rozšiřují své znalosti o vánočním období Vzdělávací oblast Odborné činnosti Předmět Společenské vědy Tematická oblast/téma Místo, kde žijeme/Tři králové Výsledky vzdělávání Znát důležité události v rodině, ve městě Klíčová slova Tři králové, zlato, kadidlo, myrha, lidové zvyky Druh učebního materiálu PPT prezentace Typ vzdělávání  Střední vzdělávání, 1. ročník Praktické školy jednoleté Ověřeno  Datum: 7. 1. 2013 Třída: I. PRŠ 1 Zdroj http://http://deti.vira.cz/Liturgicky-rok-kalendar/Vanoce/Tri-kralove http://www.lacultura.cz/wp-content/uploads/2011/01/t%C5%99i-kr%C3%A1lov%C3%A9.jpg http://owebu.bloger.cz/obrazky/owebu.bloger.cz/banan/img/m45v.jpg http://im.novinky.cz/mynews/625/6255-top_foto1-jhoc2.jpg http://www.popelky.cz/fauna-a-flora/zlato-kadidlo-a-myrha-proc-dostal-jezisek-prave-tohle.html http://img.ihned.cz/attachment.php/610/32961610/osvCDEFGINl6QWcfgpqryz1SUw29RVmn/zlato-ryzovani-panev.jpg http://img.ihned.cz/attachment.php/30/35811030/iost3458DEIKk6Pcefghpz0STUw29ARm/DSC_0354.JPG

Tři králové Bc.Cuperová

6. ledna Tři králové se přišli poklonit narozenému Ježíškovi Kašpar Melichar Baltazar

Kašpar, Melichar a Baltazar byli podle legendy králové z Východu, v Bibli jsou však nazýváni mudrci, protože byli velmi moudří a učení. Vyznali se v mnohých vědách i uměních. Hodně toho věděli i o hvězdách.

Hvězda nad Betlémem Před dvěma tisíci lety tito tři mudrci poznali, právě podle hvězd, že na západ od jejich království se má brzy narodit nový a velmi mocný král. Mudrci se mu chtěli poklonit a přinést mu dary. Naložili proto největší drahocennosti své doby – zlato, kadidlo a myrhu. Nasedli na velbloudy a slony a vydali se na dalekou cestu. Ve dne pražilo horké slunce, karavana proto putovala i v noci a mudrci hledali cestu podle postavení hvězd na noční obloze.

Tři mudrci se zaradovali, když uviděli hvězdu zářící nad městem, vstoupili do něho a spatřili nádherné domy a paláce. Domnívali se, že právě v nich by mohli narozeného krále najít. Hvězda však nezůstala stát, vedla je k městu Betlému. Ale i Betlém zanechali za sebou. Hvězda, která je až dosud vedla, se totiž zastavila až v polích za městem, ve chlévě. Zářila nad místem, kde Josef s Marií našli útočiště a kde teď společně opatrovali narozeného Ježíše. Kašpar, Melichar a Baltazar vešli dovnitř, padli na zem a klaněli se maličkému dítěti v jeslích, protože věřili, že bude velikým králem. Předložili mu své vzácné dary a velmi se radovali.

Dary tří králů Zlato Kadidlo Myrha je měkký drahý kov žluté barvy. Již od dávnověku byl používán pro výrobu dekorativních předmětů a šperků a jako platidlo. Zlato respektive jeho soli jsou také cenným léčebným prostředkem. Hlavně na klouby. Výtažky ze zlata se mimo jiných tkání vážou v kloubech, kde umí zmírnit zánět. Kadidlo Vonná směs pryskyřic z stromu kadidlovníku. Po jeho pálení na rozžhaveném dřevěném uhlí vzniká kouř. Účinek je dobrý nejen k navození slavnostní atmosféry, ale hlavně podporuje vnímání. Kadidlo je také účinná dezinfekce vzduchu. Během epidemií moru byly například kadidlem vykuřovány domy. Dýmy byly zabíjeny bakterie. Myrha Jde o pryskyřici ze stromu myrhovníku, je načervenalé barvy. Tinktura má protibolestivé účinky. Myrha tvoří složku parfémů a kadidla a byla velmi ceněna ve starověku a její hodnota byla často větší než její váha ve zlatě. Ve starém Římě byla ceněná na pětinásobek ceny kadidla

Lidové zvyky Svátek Tří Králů doprovázejí různé lidové zvyky. V České republice i v celé střední Evropě chodí chlapci převlečení za tři krále (třetím bývá černý Baltazar), koledují a žehnají domy - vykuřují vnitřek kadidlem a na dveře svěcenou křídou píší písmena K(C)+M+B+ a aktuální letopočet. Dle tradice to jsou jména oněch králů - Kašpara, Melichara a Baltazara. Zřejmě se však jedná o zkratku latinské věty Christus mansionem benedicat, v překladu - Kristus žehnej tomuto domu. ). Tři křížky symbolizují Nejsvětější trojici tj. Otce, Syna a Ducha Svatého. Nejsou to tedy znaménka „plus“ mezi iniciálami. K + M + B + 2013

Tříkrálový den má i tradici divadelní Tříkrálový den má i tradici divadelní. Hrají se hry o putování tří králů z Východu do Betléma. Videoodkaz: http://www.youtube.com/watch?v=kypdnjrMQ3M I na Tři krále se lilo olovo a pouštěly se skořápky se svíčkami jako na Štědrý den. Děvčata se prý omývala sněhem, aby měla v novém roce pleť čistou a bílou jako Panna Marie. Ten, kdo se odvážil ponořit do ledového koryta řeky či potoka, si měl zajistit pevné zdraví. Posvěcená tříkrálová voda vypitá v kostele nalačno měla pomoci od nemocí.