Všestranné jazykové rozbory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do studia jazyka – 4. Gramatika Morfologie.
Advertisements

Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_738_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.14 Anotace: Prezentace je zaměřena na dělení podstatných jmen. Obsahuje dělení podstatných jmen na konkrétní a abstraktní a pomnožná,
Úvod do studia jazyka – 5. Syntax Japonština.
III/2 III. 2 9.C
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Věty vedlejší.
Slovesa (verba).
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
PŘÍVLASTEK Mgr. Michal Oblouk.
Podstatná jména pomnožná, hromadná, látková a abstrakta
Jazykový rozbor všestranný
Tvarosloví – zájmena, číslovky
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ZÁJMENA (pronomina).
VY_32_INOVACE_36_ČESKÝ JAZYK_5.ROČNÍK_PŘÍSUDEK – vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k zopakování vyvození učiva o podmětu.
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s mluvnickými kategoriemi sloves.
DRUHY PODSTATNÝCH JMEN
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_739_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
Co víme o zájmenech prezentace
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
holé, rozvité, několikanásobné
CJL mluvnice Tvarosloví Mgr. Zina Omelková
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
S HODA PODMĚTU A PŘÍSUDKU Bc. K. Matějková. P ODMĚT A PŘÍSUDEK podmět podstatné jméno v 1. pádě příklad: maminka, ovoce, stroj přísudek sloveso součástí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Návo d Znáš dobře mluvnici? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu
Z ÁJMENA Bc. K. Matějková. Z ÁJMENA zastupují podstatná jména a přídavná jména mohou na věci ukazovat ohebný slovní druh přesný význam poznáme vždy z.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
DRUHY PODSTATNÝCH JMEN
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
Slovesný rod.
Všestranné jazykové rozbory 4
VY_32_Inovace_6.3.7 AZ kvíz tvarosloví Český jazyk 7. ročník
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
PODMĚT.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
3.Prezentace 9.tř..
DRUHY ZÁJMEN Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Michaela Blažková VY_32_Inovace_ Zájmena
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Zájmena Bc. K. Matějková.
Jazykový rozbor II. 2. Jazykový rozbor II. 2 Ve třicátých letech vyjíždělo z plzeňských strojíren ročně na export velké množství tanků. PUM PUÚč zS.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Všestranné jazykové rozbory
KOMPLEXNÍ VĚTNÝ ROZBOR
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
VY_32_INOVACE_06_SLOVNÍ DRUHY_ZÁJMENA 1
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Opakování a procvičování
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

Všestranné jazykové rozbory

1) Jakou syntaktickou formu má první výpověď? „Šéf, šéfredaktor, náš starý neboli dědek, je hlavou redakce. Tato hlava je většinou ukryta ve svém pokoji, kde koná porady, přijímá návštěvy, a raporty a někdy také píše; v nepravidelných časových obdobích však vyráží ze svého úkrytu a burácí, že v novinách není kterási zpráva nebo že tam nějaký vrták něco popletl nebo tak.“ K. Čapek, Jak se dělají noviny 1) Jakou syntaktickou formu má první výpověď? (jednoduchá věta dvojčlenná) 2) Rozložte větu na podmětnou a přísudkovou část a přísudkovou část popište: (Šéf, šéfredaktor, náš starý neboli dědek – je hlavou redakce / přísudek jmenný se sponou rozvitý neshodným přívlastkem)

3) Jak by mohl vypadat analogický text na : ředitele naší školy třídního učitele školníka oblíbenou učitelku 5 minut – práce ve skupinách

4) Vyhledejte přejatá slova a vysvětlete jejich význam: „Šéf, šéfredaktor, náš starý neboli dědek, je hlavou redakce. Tato hlava je většinou ukryta ve svém pokoji, kde koná porady, přijímá návštěvy, a raporty a někdy také píše; v nepravidelných časových obdobích však vyráží ze svého úkrytu a burácí, že v novinách není kterási zpráva nebo že tam nějaký vrták něco popletl nebo tak.“ K. Čapek, Jak se dělají noviny 4) Vyhledejte přejatá slova a vysvětlete jejich význam: (šéf – představený, vedoucí, nadřízený – z franc., redakce – 1. úprava písemností pro tisk, 2. orgán, který tuto činnost vykonává – z franc.) 5) Jaký význam má v úryvku slovo starý? Jmenujte jiná příd. jm. zpodstatnělá: (nadřízený – z pův. významu „starý člověk“/nemocný, vrchní, vepřové)

6) Určete slovní druhy v první větě: „Šéf, šéfredaktor, náš starý neboli dědek, je hlavou redakce. Tato hlava je většinou ukryta ve svém pokoji, kde koná porady, přijímá návštěvy, a raporty a někdy také píše; v nepravidelných časových obdobích však vyráží ze svého úkrytu a burácí, že v novinách není kterási zpráva nebo že tam nějaký vrták něco popletl nebo tak.“ K. Čapek, Jak se dělají noviny 6) Určete slovní druhy v první větě: (šéf, šéfredaktor, starý, dědek, hlavou, redakce – podst.jm, náš – zájmeno, je – sloveso, neboli – spojka) 7) Vyhledejte v textu zájmena a určete jejich druhy: (náš, svém, svého – přivlastňovací, svůj zároveň zvratné, tato – ukazovací, kterási, nějaký, něco – neurčitá)

„Šéf, šéfredaktor, náš starý neboli dědek, je hlavou redakce „Šéf, šéfredaktor, náš starý neboli dědek, je hlavou redakce. Tato hlava je většinou ukryta ve svém pokoji, kde koná porady, přijímá návštěvy, a raporty a někdy také píše; v nepravidelných časových obdobích však vyráží ze svého úkrytu a burácí, že v novinách není kterási zpráva nebo že tam nějaký vrták něco popletl nebo tak.“ K. Čapek, Jak se dělají noviny 8) U slovesného tvaru vyráží určete všechny mluvnické významy, slovesnou třídu a vzor: (3. os, č.j., zp. ozn., čas přít., rod činný, vid nedok., IV.třída, vzor sází) 9) Uveďte sloveso vyrážet v tvaru 2. os.,č.j., zp. podm. minulého, rodu činného: (byl bys vyrážel)

10) Vyhledejte v textu podstatné jméno pomnožné: „Šéf, šéfredaktor, náš starý neboli dědek, je hlavou redakce. Tato hlava je většinou ukryta ve svém pokoji, kde koná porady, přijímá návštěvy, a raporty a někdy také píše; v nepravidelných časových obdobích však vyráží ze svého úkrytu a burácí, že v novinách není kterási zpráva nebo že tam nějaký vrták něco popletl nebo tak.“ K. Čapek, Jak se dělají noviny 10) Vyhledejte v textu podstatné jméno pomnožné: (noviny) 11) Vyhledejte v textu příslovce a určete jejich druhy: (kde, tam – místa, většinou, někdy – času, tak – způsobu)

12) Ve stejných skupinách, ve kterých jste vymýšleli texty, napište co nejvíc podstatných jmen pomnožných: (např.: šachy, plavky, kamna, vidle, kalhoty, nůžky, hodinky, housle, plíce, játra, ledviny, ústa, spalničky, neštovice, narozeniny, prázdniny, Vánoce, Velikonoce, Dušičky, Čechy, Krkonoše, Budějovice, Hradčany)

Zdroje: Čechová, M. – Daneš, F. – Dokulil, M. – Hausenblas, K Zdroje: Čechová, M. – Daneš, F. – Dokulil, M. – Hausenblas, K. – Hrbáček, J. – Styblík, V. Komplexní jazykové rozbory. 2. Upravené vydání. Praha: SPN, 1996. ISBN 80-85937-27-1