Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Z ÁJMENA Bc. K. Matějková. Z ÁJMENA zastupují podstatná jména a přídavná jména mohou na věci ukazovat ohebný slovní druh přesný význam poznáme vždy z.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Z ÁJMENA Bc. K. Matějková. Z ÁJMENA zastupují podstatná jména a přídavná jména mohou na věci ukazovat ohebný slovní druh přesný význam poznáme vždy z."— Transkript prezentace:

1 Z ÁJMENA Bc. K. Matějková

2 Z ÁJMENA zastupují podstatná jména a přídavná jména mohou na věci ukazovat ohebný slovní druh přesný význam poznáme vždy z celé věty druhy: osobní tázací vztažná přivlastňovací neurčitá záporná ukazovací

3 S KLOŇOVÁNÍ ZÁJMENA JÁ 1. pád = já 2.pád = mě, mne 3. pád = mně, mi 4. pád = mě, mne 6. pád = o mně 7. pád = mnou

4 S KLOŇOVÁNÍ ZÁJMENA SE 1. pád 2.pád = sebe 3. pád = sobě, si 4. pád = sebe, se 6. pád = o sobě 7. pád = sebou

5 R OZDÍL S SEBOU, SEBOU sebou patří mezi zájmena osobní jedná se o mě, o osobu nikdy s nepoužíváme s sebou jiný smysl – něco někam vezmu, odnesu a já budu přitom spojeno se 7. pádem

6 P OUŽITÁ LITERATURA Hubáček, Jandová. Čeština pro učitele. 1. vyd. Praha: Vade Mecum Bohemiae, 2010. ISBN 978- 80-86041-37-7. Styblík, Vlastimil a kol. Český jazyk pro základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, 2006. ISBN 80-7235- 331-4.


Stáhnout ppt "Z ÁJMENA Bc. K. Matějková. Z ÁJMENA zastupují podstatná jména a přídavná jména mohou na věci ukazovat ohebný slovní druh přesný význam poznáme vždy z."

Podobné prezentace


Reklamy Google