Proces a chronologie - funkčnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODPORA TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ivana Příhonská Praha /
Advertisements

RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI. Na Zemi žije 7 mld. lidíobrovský globální problém Nárůst je příliš rychlý a nerovnoměrný POHYB OBYVATELSTVA A)pohyb přirozený.
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Strategie celoživotního učení ČR Konference SVES 13. října 2010, Praha Jitka Krmíčková.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Inovace výuky prostřednictvím.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Kateřina Janovská.  Prodlužující se věk odchodu do důchodu = nutnost podávat plný pracovní výkon v seniorském věku  + zatížení v domácnosti + častá.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_11_test, osobnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Josef Středula, předseda ČMKOS
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Správa sociálního zabezpečení
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Schůze Spolku pro obnovu venkova ČR Praha 1. dubna 2014
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc.
Téma 11: Finanční plánování
Základní informace o poskytovateli
GENDER.
Terapeutické komunity
Služby následné péče.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Role praktického lékaře v měnící se společnosti
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání
9. Heterogenní a homogenní skupiny
ÚMRTNOSTNÍ TABULKY součást systému tabulek života, které charakterizují řád reprodukce populace logický systém statistických ukazatelů, které charakterizují.
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Současná společnost a životní styl, generační problémy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
13. Růst lidské populace, demografie
Životní cyklus.
Správa sociálního zabezpečení
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Hledáme klíč k právům dětí
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
OSOBNOST.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
„věková diskriminace“
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Podpora rovnosti osob LGBTI v Evropské unii
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Stáří, stárnutí,demografický vývoj, sociální potřeby, ageismus, násilí na seniorech

Proces a chronologie - funkčnost Ukazatele stárnutí (chronologický věk, funkční věk Podle návrhu SZO (WHO) z roku 1980, začíná stáří 60+. Rané stáří – senescence 60-74; vlastní stáří - senium 75-80, dlouhověkost 90+ Střední délka života Teorie stárnutí

Demografie Populační stárnutí – důsledek změn poměru natality k mortalitě. Věková struktura postupně ztrácí svůj charakter pyramidy. Krátkodobé výkyvy v determinantech věkové struktury – plodnost, úmrtnost, migrace (mohou stárnutí dočasně urychlit, zpomalit, zastavit) Dle populační prognózy OSN ve ČR z 43 zemí Rady Evropy na 22. místě – má tendenci se stát jednou z nejstarších evropských populcí.

Demografická situace - přístupy Výzvy pro vlády zemí v oblasti rodinné politiky, sociální služby, zdravotnictví, školství, programy aktivního stárnutí, politika aktivního stárnutí… Boj proti negativním konsekvencím: demografická panika, gerontofobie, různé formy diskriminace, segregace a mezigenerační střety, kapacita služeb pro seniory, zastaralá struktura zdravotnických a sociálních služeb… odborná a občanská shoda v penzijní reformě, věk a povaha penzionování, seniorská subkultura, geriatrická medicína, následná či zdravotně sociální péče…,

Diskriminace stárnoucí generace Ageismus Stereotypizování a diskriminace lidí na základě jejich stáří Ageismus můžeme chápat jako proces systematického stereotypizování a diskriminace lidí pro jejich stáří, podobně jako se rasismus a sexismus vztahují k barvě pleti nebo pohlaví.

Důsledky ageismu A umožňuje mladším generacím vidět seniory jako lidi odlišné, a tím jim brání se se seniory identifikovat. A implikuje mnoho fenoménů na individuální i institucionální úrovni: produkuje stereotypy, mýty, otevřené opovržení, averze, vyhýbání se kontaktu, diskriminační praktiky v bydlení, v zaměstnání, ve službách všeho druhu, přídomky, zesměšňování… Někdy se A stává účelnou metodou propagace názorů, pohledů na seniory s cílem setřást vlastní odpovědnost za ně. A může sloužit jako osobní objektiv chránící mladší (odmítání toho čeho se bojí)

Ageismus – věková diskriminace Je ideologie založená na sdíleném přesvědčení o kvalitativní nerovnosti jednotlivých fází životního cyklu. Projevuje se skrze proces systematické, symbolické i reálné stereotypizace a diskriminace osob a skupin na základě jejich chronologického věku a/nebo na jejich příslušnosti k určité generaci. Ageismus v historii.

Zdroje ageismu – válka generací Demografické trendy stárnoucí populace vyspělých zemí. Segregace lidí různých skupin na základě věku. Obecná devalvace tradic. Rychlé sociální změny postindustriální informační společnosti. Vývoj technologií vyžadujících rychlou změnu a nové přístupy ve vzdělávání. Kult mládí, společensky přeceňovaný mladistvý zevnějšek. Přijetí teze, že stáří je neužitečné. Preference hodnot individualismu a nezávislosti. Masmediální podpora ageismu, gerontofobii.

Projevy ageismu – věkové diskriminace Problém participace – občanství druhé třídy Trh práce – marginalizace, nezaměstnanost starších osob Důchodový systém, předčasné důchody, rigidita systému Zdravotní péče – omezování výdajů, etika péče, špatné zacházení se seniory Sociální péče – etika, špatné zacházení se seniory Životní prostředí – prostorová segregace Mediálně pokřivený obraz stáří, jazyk, literatura, jazykové obraty, vzdělávání, věda

Ageismus a trh práce 50+ Formy diskriminace dle právních norem EU: přímá diskriminace, nepřímá diskriminace, obtěžování, navádění k diskriminujícímu jednání, viktimizace,.

Ageismus ve zdravotnictví Stáří modifikuje příznaky chorob, přidružují se specifické komplikace a následky, klinický průběh nemoci má své zvláštnosti: Ubývá příznaků; stoupá tolerance k bolesti; atypický průběh nemoci s nespecifickými příznaky; sklon k chronickému průběhu onemocnění; polymorbidita; zvyšují se nároky na rehabilitaci; polypragmazie… Důstojnost, autonomie, seberealizace, spolupodílení se na životě daného prostředí, zabezpečenost.

Ageismus, jazyk, média Pořady pro seniory Pořady pro kultivaci mezigeneračních vztahů Ztvárnění seniorů v pořadech, autorství … Filmy vyvolávající gerontofobii Zastoupení stáří v reklamách Dvojí kritérium dělení podle pohlaví, uplatňované v pohledu na starší generaci, tzv. tichá socializace Živná půda pro utváření demografické paniky

Týrání seniorů–extrémní forma ageismu Syndrom EAN – Elder Abuse Neglect 15. červen je Dnem boje proti týrání seniorů. Týrání, zneužívání a zanedbávání seniorů je, když opakovaně dochází k agresivnímu chování nebo nedostatečné aktivitě vůči staršímu člověku, což má za následek jeho utrpení fyzické nebo psychické. Formy týrání seniorů: fyzické, psychické a emocionální, sexuální, finanční, týrání zanedbáváním, týrání v ústavní péči