Masné výrobky Vypracoval: Lukáš Karlík Praktické činnosti Masné výrobky Vypracoval: Lukáš Karlík
Masné výrobky Uzeniny – salámy, vuřty Vařené výrobky – jelita, jitrnice, tlačenky Uzená masa – šunka, slanina Masné výrobky bývají většinou tučné, velmi slané a kořeněné. Do jídelníčku je zařazujeme jen výjimečně.
Výroba uzeniny Uzeniny se vyrábí z mletého nebo krájeného masa (eventuálně špeku), koření a mouky. Maso se nakrájí nebo rozemele a smíchá s kořením a moukou nebo jiným škrobem. Naplní se do střev nebo jiných obalů. Různou dobu se udí.
Vařené výrobky Do těchto výrobků se používá vařené i syrové maso, moučné nebo obilné výrobky( u tlačenky želírovací hmota) a koření. Ingredience se smíchají, okoření a plní do střívek nebo jiných obalů. Různou dobu se povaří ve vodě.
Uzená masa Na tyto výrobky potřebujeme maso, koření a vodu. Maso okořeníme (popřípadě i naplníme injekční stříkačkou vodou s kořením) a zalijeme nálevem. Necháme v nálevu určitou dobu (můžeme během této doby obracet). Určitou dobu udíme.