Mechanika tekutin Tekutost – společná vlastnost kapalin a plynů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Iva Potáčková
Advertisements

Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_178_Tekutiny AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Digitální učební materiál
8. Hydrostatika.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _641 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Mechanika kapalin a plynů
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_TLAK.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí Mechanické vlastnosti plynů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Struktura a vlastnosti plynů.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Najdi „černou ovci“ voda šampón benzín med led limonáda olej.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 11 Anotace.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
Hydrostatika, hydrodynamika Přípravný kurz Dr. Jana Mattová 1.cuni.cz.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Dynamika hmotného bodu
PASCALŮV ZÁKON Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
Přípravný kurz Jan Zeman
Skupenství Pro jednotlivé podoby látek užíváme pojem SKUPENSTVÍ.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Tlak vyvolaný tíhou vzduchu
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
02 – Fluidní mechanika Petr Zbořil
Mechanika kapalin.
Tlak vyvolaný tíhou vzduchu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Co už víme o kapalinách? částice v kapalinách na sebe nepůsobí tak velkými silami jako částice v pevných látkách, proto se mohou volněji přemísťovat a.
Vlastnosti kapalných látek
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Tlak – výpočty příkladů
Mechanika kvapalín.
Skupenství látek.
Gravitační pole, pohyb těles v gravitačním poli
Tlaková síla, tlak..
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzájemné silové působení těles
VLASTNOSTI KAPALIN
Základy chemických technologií
Atmosférický tlak a jeho měření.
Mechanika tekutin a tlak
Pascalův zákon znění Tlak vyvolaný vnější silou, která působí na kapalinu v uzavřené nádobě, je ve všech místech kapaliny stejný. Platí rovněž pro plyny.
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů
Povrchová vrstva kapalin
Tuhé těleso a moment síly
Molekulová fyzika Sytá pára.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Člověk a voda – HYDROSTATIKA
Transkript prezentace:

Mechanika tekutin Tekutost – společná vlastnost kapalin a plynů. úvod Tekutost – společná vlastnost kapalin a plynů. Různá tekutost je dána vnitřním třením molekul a jejich přitažlivými silami. Měřítkem tekutosti je viskozita

Vlastnosti kapalin a plynů: Kapaliny mají i při proměnném tvaru - stálý objem - vytváří v tíhovém poli Země volnou vodorovnou hladinu Ideální kapalina je dokonale tekutá a nestlačitelná Plyny nemají - stálý tvar ani objem Ideální plyn je dokonale tekutý a stlačitelný

V praxi používáme násobky: kPa (1 000 Pa) MPa (1 000 000 Pa) Tlak charakterizuje stav tekutiny v klidu Tlak 𝑝= 𝐹 𝑆 𝑁 𝑚 2 =𝑃𝑎 je dán podílem tlakové síly F působící kolmo na plochu S. Jednotkou tlaku je 1 pascal. V praxi používáme násobky: kPa (1 000 Pa) MPa (1 000 000 Pa) Staré jednotky 1 bar = 100 000 Pa

Applet Měření tlaku Tlak měříme manometry (tlakoměry) Otevřený manometr Deformační manometr Applet

Výpočet tlaku F = 10 N S = 0,5 cm2 = 0,00005 m2 p = ? Příklad: Na čepičku ventilku nahuštěné pneumatiky tlačí vzduch silou 10N. Průřez ventilku má plochu 0,5cm2. Jaký tlak je v pneumatice ? F = 10 N S = 0,5 cm2 = 0,00005 m2 p = ? 𝑝= 𝐹 𝑆 = 10 0,00005 =200000 𝑃𝑎=0,2𝑀𝑃𝑎 Ilustrace: Kliparty Office a archiv autora