Předložky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Advertisements

Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.07 Název pro školu:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_METAFORA_A_METONYMIE Název materiálu:
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0118 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
(PREZENTACI SPUSTÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5) Přívlastek.
DEUTSCH MIT MAX LEKTION 8 Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola.
Deutsch mit Max 2 Lektion 5. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
DEUTSCH MIT MAX 2 LEKTION 1. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
DEUTSCH MIT MAX LEKTION 3. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola.
DEUTSCH MIT MAX LEKTION 7. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola.
DEUTSCH MIT MAX LEKTION 6 Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola.
Deutsch mit Max II. Lektion 3
Deutsch mit Max 2 Lektion 7. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
Deutsch mit Max Lektion 0. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola.
Deutsch mit max lektion 1
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 6. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Zájmena 4 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: Mluvnické kategorie podstatných jmen Název sady: VY_32_Inovace Český jazyk.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_š12_s01_01.
Příslovce Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu.
Procvičování podstatných jmen. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Předložky a spojky Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_18_Slovní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.4 příslovce Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_04_01_07.
Přívlastek VY_32_INOVACE_03-27 Ročník: Vzdělávací oblast:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
Podstatná jména Výkladová prezentace.
Slovesný rod.
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Odchylky od pravidelného skloňování podstatných jmen
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zájmena Bc. K. Matějková.
Deutsch mit Max 2 Lektion 0
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Slovesné třídy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
VY_32_Inovace_ odvozování předponami Český jazyk 7. ročník
DEUTSCH MIT MAX LEKTION 4
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Slovní druhy.
Autor: Mgr. Leon Maršík Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_Čj5
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_04
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Téma (název prezentace)
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_08
PŘEDLOŽKY PŮVODNÍ A NEPŮVODNÍ
Slovesný vid.
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
Spojky.
Zájmena.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_09 _Slovní druhy II. část
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Předložky

Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace) Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3655, Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_06_01_16 Předmět Český jazyk Téma (název prezentace) Předložky Autor Marie Provazníková Metodický popis (anotace) Prezentace je zaměřena na učivo o předložkách. V úvodu si žáci zopakují charakteristiku předložek. Rozliší předložky vlastní a nevlastní – v interaktivním cvičení vyberou, která předložka je vlastní x nevlastní. Správná odpověď se při kliknutí přesune k dané variantě. V dalším cvičení žáci nahradí vedlejší věty předložkovými výrazy. Doplňují správné předložky a vysvětlí význam. Poslední cvičení je zaměřeno na komplexní učivo o předložkách – žáci vyhledají předložky a určí pád jména, se kterým se pojí.

Co jsou to předložky? v při slova neohebná u za vyskytují se ve spojení se jmény, zájmeny, číslovkami pod do samostatně se v řeči nevyskytují k nad

Rozlišujeme předložky vlastní (primární) nevlastní (sekundární) jsou neodvozené, samy se stávají předponami významově nejsou jednoznačné, s podstatnými jmény mohou vyjadřovat různé významy jsou původně jinými slovními druhy mohou přesněji vyjadřovat významy též se pojí s různými pády

Rozliš předložky vlastní a nevlastní nad k napříč během o za vzhledem kolem u ve spojitosti blízko

Nahraďte vedlejší věty předložkovými výrazy se stejným výrazem Protože si to maminka přála, šla jsem tetu doprovodit na nádraží. Když bylo krásné počasí, chodili jsme na dlouhé procházky. Napili jsme se horkého čaje, abychom se zahřáli. Babička by udělala všechno, aby nás potěšila. Protože jsem byl nemocen, nemohl jsem jít do školy. Protože bylo nepříznivé počasí, bylo divadelní představení v přírodě odloženo.

Doplň předložky a vysvětli význam ________ jídlem roste chuť. Ozvala se rána jako _________ děla. Vyvedl mě ___________ míry. Chodí spát ___________ slepicemi. Maminka ____________ ní nespustila oči. Přišel __________ křížkem po funuse. Spadl mi kámen __________ srdce. z z se z s ze

Vyhledej předložky a urči pád jména, se kterým se pojí Okolo zámku jdou dva řemeslníci, Jiřík a Bořek. Jiřík se zamiloval do princezny. Ale museli jít dál. Došli k lesu, kde se uložili ke spánku. Jiřík nemohl usnout. Tu se mu zjevil nějaký mládenec, byl to čert. Jiřík se mu podepsal vlastní krví a čert z něj udělal bohatého prince. Jiřík se vydal na zámek a ohlásil se u krále. Setkal se s princeznou a požádal ji o ruku. Král souhlasil a chystala se svatba. Za několik let starý král zemřel a Jiřík se stal jeho nástupcem. Božena Němcová – O chytré princezně

Dnes si zasloužíš pochvalu. Těším se na další hodinu!

Použité zdroje: STYBLÍK, Vlastimil a kol. Český jazyk pro 7. ročník ZŠ. Praha: SPN, 2004, ISBN 80-7235-103-6. KRAUSOVÁ, Zdeňka; TERŠOVÁ, Renata. Český jazyk pro 7. ročník. Plzeň: Fraus, 2004, ISBN 80-7238-320-5. Obrázky: MS Office – Klipart Vlastní zdroje