Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE
České národní obrození
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
České národní obrození
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
Registrační číslo projektu:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Národní obrození 80. léta 18.století – rok 1848
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 22, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Osobnosti národního obrození
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_309_Romantismus AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., 24.
České země v první polovině 19. století
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_07 Tematická.
Karel Havlíček Borovský
Etapy českého národního obrození
Národní obrození František Palacký.
Karel Havlíček Borovský
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Karel Havlíček Borovský
Jak se dělá reportáž….
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
NÁRODNÍ OBROZENÍ M. Kryška. = snaha o emancipaci českého národa. vyznačuje se: Uvědomováním si vlastního národa. rozvoj dějepisectví. Obrodou národního.
SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A.
Téma: Dualismus Číslo projektu: 02.  Materiál je ur č en pro ž áky 5. ro č níku 1. st. ZŠ  Téma: Dualismus  Vyu ž ití na interaktivní tabuli  Materiál.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_62_INOVACE_2801_reklama Téma: Reklama a její klady a zápory Číslo projektu:
Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_12_INOVACE_3104_divadlo Téma: Divadlo Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 8.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Karel Havlíček Cesta do vyhnanství.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_01 Název Národní obrození Téma hodiny Národní.
3. Fáze Národního obrození
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Národní obrození 5. ročník
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Jasně, jsi fakt hustej! zpět.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Česká literatura 1. poloviny 19. století
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Název materiálu: Národní obrození
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Dualismus.
Mgr. Iva Štancíková Člověk a jeho svět Vlastivěda národní obrození 5
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie.
Opakujeme dějepis na druhém stupni
Karel Havlíček Borovský
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_12_INOVACE_0304_epigramy Téma: Národní myšlenka v epigramech K. H. Borovského Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3496 Datum vytvoření: 21.1. 2013 Datum ověření: 15. 3. 2013

Anotace Materiál je zaměřený na rozbor epigramů Karla Havlíčka Borovského a hledání národních myšlenek v daných ukázkách. Žáci se stručně seznámí s postavou K. H. Borovského a na vybraných epigramech se pokusí objasnit Borovského postoj k rakousko-uherské vládě a najít v textu více či méně skryté narážky na české národní obrození. Po pozorném přečtení ukázek jsou žáci schopni odpovědět na připravené otázky. Vedle kritického myšlení a rozvoje čtenářské gramotnosti si žáci procvičí i svůj všeobecný přehled. Prezentace obsahuje řešení, je určena pro 8. ročník, vzdělávací oblast Člověk a společnost, tematický okruh Novověk od konce18. století do r. 1914, téma Utváření novodobého českého národa.

Karel Havlíček Borovský 1821 - 1856 český politik, básník, novinář, národní buditel po revoluci 1848 ostře vystupoval proti vládě za svoji novinářskou činnost poslán do vyhnanství v Brixenu

Epigramy kritika dobových poměrů uveřejňovány například v příloze Národních novin ŠOTEK „Epigramy jsou malinké nádoby, do kterých vztek svůj nalévám, aby mi srdce nežral“ K.H. Borovský

Pozorně si přečti epigram a zkus vypátrat a odhalit skryté narážky a národní myšlenky K. H. Borovského, které ho přivedly až do vyhnanství! Poté odpověz na otázky.

Vyšli jsoutě tři vlastenci, VÝSTRAHA CÍSAŘI Vyšli jsoutě tři vlastenci, to s motykami, vykopávat českou duši z německé jámy. Kdo je to vlastenec? Znáš nějakého? Co má Borovský na mysli „vykopáváním české duše“? Proč by to mohlo císaři vadit?

Řešení Kdo je to vlastenec? Znáš nějakého? člověk, který miluje a obdivuje svoji vlast, svůj národ např. národní obrozenci František Palacký, Josef Jungmann, Josef Kajetán Tyl, Božena Němcová, Karel Jaromír Erben,… Co má Borovský na mysli „vykopáváním české duše“? proces českého národní obrození, obroda češtiny, českého divadla,literatury, vědy Proč by to mohlo císaři vadit? - narušovalo to ideu rakouského soustátí, císař potřeboval udržet monarchii pohromadě, nechtěl, aby se jednotlivé státy snažili obnovit vlastní suverenitu

NOVINA Z PRAHY Na nábřeží podívat se běž, gotická se na něm staví ………. Okolo ní českých krajů chlouba a ve věži bude - ………….. Zkus doplnit verše. řešení

Řešení Na nábřeží podívat se běž, gotická se na něm staví věž Okolo ní českých krajů chlouba a ve věži bude - trouba.

ČESKÁ HLAVA "Česká hlava stěnu proráží!" To jest moje naděje i víra, o kterouž se v bouři nesnází národ český pevně podepírá. Čech nezoufá nikdy, v nejtužším neštěstí davu spoléhá se na svou staročeskou tvrdou hlavu. A pokladu toho, jemuž rovna svět nezná, měl bych se odřeknout jenom já? Co je podle Borovského pokladem českého národa? Jaké pocity v tobě tento epigram vzbuzuje?

Řešení Co je podle Borovského pokladem českého národa? Češi by neměli mít strach cítit se Čechy, mít vlastní rozum, názor, myšlenky

MODLITBA BYROKRATŮ V hlavě slámu, v srdci kámen dejž nám, Bože! - "Staň se! Amen!„ Kdo je byrokrat? Jaký je správný byrokrat dle Borovského? Znáš označení byrokrat/byrokracie i ze současnosti? Kde jsi ho slyšel?

Řešení Kdo je byrokrat? Jaký je správný byrokrat dle Borovského? úředník, který se pevně řídí pravidly Jaký je správný byrokrat dle Borovského? v hlavě slámu - hloupý,… v srdci kámen - nelidský, nepřípustný, chladný,…

ZLE, MATIČKO, ZLE Poctivému hrozí jenom hlad, zloději zas jenom šibenice; český literát má trampot více; jemu hrozí hlad i šibenice. Proč hrozí českému spisovateli hlad i šibenice? Myslíš, že se jedná o vlastní Borovského zkušenost? Vysvětli své tvrzení. Je i v současné době tzv. cenzura?

Řešení Proč hrozí českému spisovateli hlad i šibenice? za vyjádření proti vládě, za podporu myšlenek národního obrození mohli Češi ztratit práci, být stíháni policií a vězněni Myslíš, že se jedná o vlastní Borovského zkušenost? Vysvětli své tvrzení. Borovský sám byl vystaven zákazu své novinářské i spisovatelské tvorbě, byl sledován a nakonec poslán do vyhnanství v Brixenu

Citace VILÍMEK, Jan. wikipedia [online]. [cit. 21.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Karel_Havl%C3%AD%C4%8Dek_Borovsk%C3%BD.jpg AUTOR NEUVEDEN. Ostatní epigramy [online]. [cit. 21.1.2013]. Dostupný na WWW: http://texty.citanka.cz/havlicek/ep1-3.html