Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Příprava a vlastnosti tuků
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Název Karboxylové kyseliny II Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemické složení organismů
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_170.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_180.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_CHEMIE_18 Tuky Téma sady: Chemie, Základy přírodních věd Obor, ročník: Obchodní akademie, 2. ročník Datum vytvoření: duben 2013 Anotace: Tuky definice, klasifikace, významné vlastnosti tuků, zmýdelňování, mýdlo Metodický obsah: Výklad nového učiva

Tuky - definice Definice: Tuky jsou estery vyšších karboxylových kyselin (větší počet uhlíků) a trojsytného alkoholu (glycerolu). Jsou to přírodní látky ↓ ↓ rostlinného živočišného původu ↓ ↓ slunečnice, mák, len kráva, prase Obrázek č.1: Máslo

Dělení tuků Tuky dělíme ↓ ↓ kapalné pevné ↓ ↓ olivový olej sádlo, jelení lůj Mezi tuky řadíme i vosky. Z rostlinné říše např. vosk karnaubový (palmy J. Amerika), z živočišné říše např. včelí vosk. Obrázek č. 2: Včelí dílo

Funkce tuků v živých organismech Ochrana před ztrátou tělesného tepla Ochrana pro vnitřní orgány Zásobní látka (zdroj energie) Strukturní – výstavba buněk Z přírodních materiálů se tuky získávají lisováním rozdrcených plodů nebo semen, vytavováním (např. „škvařením“ sádla) a vyluhováním v org. rozpouštědlech.

Chemické vlastnosti tuků Žluknutí tuků Jak se zachová máslo, je-li delší dobu na sluníčku? „pokazí se“, typický zápach Po chem. stránce se jedná o oxidaci dvojných vazeb, vznik aldehydu a ketonu, zápach, znehodnocení potravin.

Chemické vlastnosti tuků 2. Ztužování tuků Kam zařadit potraviny jako Omega, Iva, Stella, atd....? z kapalných olejů se vyrábí pevné tzv. ztužené tuky, méně škodlivé našemu zdraví Po chem. stránce jde o zánik dvojné vazby v daném produktu.

Chemické vlastnosti tuků 3. Zmýdelnění např. působením hydroxidu sodného se tuky rozkládají, vzniká glycerol a sodná sůl karboxyl. kyseliny tuk + hydroxid sodný (draselný) → glycerol + mýdlo Zmýdelnění je alkalicky katalyzovaná hydrolýza esterů za vzniku příslušného alkoholu a alkalické soli karboxyl. kyseliny. (rovnováha reakce)

Výroba mýdla Mýdlo se vyrábí procesem zvaným tedy zmýdelňování. Surovina pro výrobu mýdla: lůj Zjednodušený postup: Lůj se vaří s roztokem hydroxidu sodného. Oddělení vzniklého mýdla z roztoku „vysolováním“, tj. roztokem NaCl. (mýdlo slupka na povrchu směsi) Čištění, barvení, tvarování a parfémování mýdla.

Historie výroby mýdla v ČR V Čechách se až do vymření Přemyslovců mýdlo vyrábělo podomácku. Výroba mýdla byla běžnou součástí práce hospodyněk až do konce 17. století, kdy se postupně přešlo k průmyslové výrobě mýdla. Obr. č. 3: Ručně vyráběné mýdlo

Seznam literatury 1. Bílek, M., Rychtera, J.: Chemie na každém kroku, MOBY DICK, Praha, 1999, ISBN 80-86237-05-2 2. Beneš, P., Pumr, V., Banýr, J.: Základy chemie 2, FORTUNA, Praha, 1997, ISBN 80-7168-312-4 3. Mareček, A., Honza, J.: Chemie pro čtyřletá gymnázia, 2.díl, Nakladatelství Olomouc, Olomouc, 2004, ISBN 80-7182-141-1 4. Vacík, J. a spol.: Přehled středoškolské chemie, SPN, Praha, 1996, ISBN 80-85937-08-5 Citace obrázků uvedena pod příslušným obrázkem.

Citace obrázků Obr. č.1: Máslo. Zdroj obrázku: COMET. wiki [online]. [cit. 7.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:NCI_butter.jpg Obr. č. 2: Včelí dílo. Zdroj obrázku: MERDAL. wiki [online]. [cit. 7.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Honey_comb.jpg Obr. č. 3: Ručně vyráběné mýdlo. Zdroj obrázku: LON. wiki [online]. [cit. 7.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Savon_de_Marseille.jpg