Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_CHEMIE_18 Tuky Téma sady: Chemie, Základy přírodních věd Obor, ročník: Obchodní akademie, 2. ročník Datum vytvoření: duben 2013 Anotace: Tuky definice, klasifikace, významné vlastnosti tuků, zmýdelňování, mýdlo Metodický obsah: Výklad nového učiva
Tuky - definice Definice: Tuky jsou estery vyšších karboxylových kyselin (větší počet uhlíků) a trojsytného alkoholu (glycerolu). Jsou to přírodní látky ↓ ↓ rostlinného živočišného původu ↓ ↓ slunečnice, mák, len kráva, prase Obrázek č.1: Máslo
Dělení tuků Tuky dělíme ↓ ↓ kapalné pevné ↓ ↓ olivový olej sádlo, jelení lůj Mezi tuky řadíme i vosky. Z rostlinné říše např. vosk karnaubový (palmy J. Amerika), z živočišné říše např. včelí vosk. Obrázek č. 2: Včelí dílo
Funkce tuků v živých organismech Ochrana před ztrátou tělesného tepla Ochrana pro vnitřní orgány Zásobní látka (zdroj energie) Strukturní – výstavba buněk Z přírodních materiálů se tuky získávají lisováním rozdrcených plodů nebo semen, vytavováním (např. „škvařením“ sádla) a vyluhováním v org. rozpouštědlech.
Chemické vlastnosti tuků Žluknutí tuků Jak se zachová máslo, je-li delší dobu na sluníčku? „pokazí se“, typický zápach Po chem. stránce se jedná o oxidaci dvojných vazeb, vznik aldehydu a ketonu, zápach, znehodnocení potravin.
Chemické vlastnosti tuků 2. Ztužování tuků Kam zařadit potraviny jako Omega, Iva, Stella, atd....? z kapalných olejů se vyrábí pevné tzv. ztužené tuky, méně škodlivé našemu zdraví Po chem. stránce jde o zánik dvojné vazby v daném produktu.
Chemické vlastnosti tuků 3. Zmýdelnění např. působením hydroxidu sodného se tuky rozkládají, vzniká glycerol a sodná sůl karboxyl. kyseliny tuk + hydroxid sodný (draselný) → glycerol + mýdlo Zmýdelnění je alkalicky katalyzovaná hydrolýza esterů za vzniku příslušného alkoholu a alkalické soli karboxyl. kyseliny. (rovnováha reakce)
Výroba mýdla Mýdlo se vyrábí procesem zvaným tedy zmýdelňování. Surovina pro výrobu mýdla: lůj Zjednodušený postup: Lůj se vaří s roztokem hydroxidu sodného. Oddělení vzniklého mýdla z roztoku „vysolováním“, tj. roztokem NaCl. (mýdlo slupka na povrchu směsi) Čištění, barvení, tvarování a parfémování mýdla.
Historie výroby mýdla v ČR V Čechách se až do vymření Přemyslovců mýdlo vyrábělo podomácku. Výroba mýdla byla běžnou součástí práce hospodyněk až do konce 17. století, kdy se postupně přešlo k průmyslové výrobě mýdla. Obr. č. 3: Ručně vyráběné mýdlo
Seznam literatury 1. Bílek, M., Rychtera, J.: Chemie na každém kroku, MOBY DICK, Praha, 1999, ISBN 80-86237-05-2 2. Beneš, P., Pumr, V., Banýr, J.: Základy chemie 2, FORTUNA, Praha, 1997, ISBN 80-7168-312-4 3. Mareček, A., Honza, J.: Chemie pro čtyřletá gymnázia, 2.díl, Nakladatelství Olomouc, Olomouc, 2004, ISBN 80-7182-141-1 4. Vacík, J. a spol.: Přehled středoškolské chemie, SPN, Praha, 1996, ISBN 80-85937-08-5 Citace obrázků uvedena pod příslušným obrázkem.
Citace obrázků Obr. č.1: Máslo. Zdroj obrázku: COMET. wiki [online]. [cit. 7.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:NCI_butter.jpg Obr. č. 2: Včelí dílo. Zdroj obrázku: MERDAL. wiki [online]. [cit. 7.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Honey_comb.jpg Obr. č. 3: Ručně vyráběné mýdlo. Zdroj obrázku: LON. wiki [online]. [cit. 7.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Savon_de_Marseille.jpg