Název vzdělávacího materiálu Kyseliny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_16_Bezkyslíkaté kyseliny Autor Melicharová Jana.
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KYSELINY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
VÝZNAMNÉ KYSLÍKATÉ KYSELINY. KYSELINA SÍROVÁ Vlastnosti: Bezbarvá olejovitá kapalina Koncentrovaná (96%) je silná žíravina Její hustota je téměř 2x větší.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
Název projektu: Individuální výukou k lepším výsledkům Příjemce: Základní škola Telč, Masarykova 141, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
ALKALOIDY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_26.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Mechanické vlastnosti technických materiálů
Základy automatického řízení 1
Kyseliny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.10_KYSLÍKATÉ KYSELINY_2.
KYSELOST - ZÁSADITOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_26.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_29.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Obráběcí CNC centra VY_32_INOVACE_39_794
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
KOULE A JEJÍ POVRCH VY_42_INOVACE_ 33_02.
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
OBJEM JEHLANU VY_42_INOVACE_ 30_02.
Zlomky Část celku VY_42_INOVACE_20_01.
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název vzdělávacího materiálu Vzduch
Název vzdělávacího materiálu křížovka ve fyzice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VŘECKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_06_23.
WORD Vkládání obrázků a klipartů
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
SOLI.
VY_32_INOVACE_09 09 kyslíkaté kyseliny autor: Mgr. Helena Žovincová
Název vzdělávacího materiálu Tělesa a jejich rychlosti
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_12_INOVACE_15_Člověk Téma: Člověk
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Název vzdělávacího materiálu Znáte je ?
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
PRVOUKA ZIMNÍ SPORTY, BEZPEČNOST
Člověk a jeho svět 3. ročník
NAŠE DOVEDNOSTI CO UŽ UMÍM.
Název vzdělávacího materiálu Úvod do organické chemie
Transkript prezentace:

Název vzdělávacího materiálu Kyseliny Název projektu: Individuální výukou k lepším výsledkům Příjemce: Základní škola Telč, Masarykova 141, příspěvková organizace Vzdělávací oblast Člověk a příroda Předmět Chemie Téma Kyseliny Určeno pro 8. ročník Archivační kód VY_52_INOVACE_090 Název vzdělávacího materiálu Kyseliny Ing. Lenka Božková 1.5. 2011

látky, které ve vodě odštěpují vodíkový kation KYSELINY látky, které ve vodě odštěpují vodíkový kation

Rozdělení kyselin Podle síly: Silné ( kyselina sírová) Slabé ( kyselina uhličitá) Podle výskytu: Organické ( kyselina mravenčí) Anorganické ( kyselina chlorovodíková) Podle toho, zda obsahují kyslík: Bezkyslíkaté ( sulfan) Kyslíkaté ( kyselina octová)

pH Kyseliny mají pH od 0 do 6,9 Zásady mají pH od 7,1 do 14 Neutrální látky mají pH rovno 7

Bezpečnost práce s žíravinami Používat ochranné pomůcky Při přípravě roztoků přidávat kyselinu do vody Pracovat v klidu a opatrně

PŘÍKLADY VÝZNAMNÝCH ANORGANICKÝCH KYSELIN Kyselina sírová – jedna z nejsilnějších kyselin, vyrábí se z pyritu, má rozsáhlé použití (výroba hnojiv, příprava kovů, náplň akumulátorů…) H2SO4 Kyselina chlorovodíková – dříve se nazývala solná, je to plyn, který se probublává do vody, slabá je v žaludku, použití (s kyselinou dusičnou tvoří lučavku královskou, kterou se dokazuje zlato) HCl

PŘÍKLADY VÝZNAMNÝCH ORGANICKÝCH KYSELIN KYSELINA CITRÓNOVÁ, KYSELINA OCTOVÁ KYSELINA MLÉČNÁ, KYSELINA MRAVENČÍ

Nezapomeň, že i lidské tělo je stvořeno hlavně z kyselin!

Anotace Zdroje Zdroje textů a obrázků Formát výukového materiálu v digitální podobě Power Point 2007 (.pptx) Obsah vzdělávacího materiálu Popis, výklad učiva Rozsah vzdělávacího materiálu Počet obrazovek 10 Způsob práce žáků Spolupráce s vyučujícím, výklad vyučujícího apod. Další poznámky autora - Zdroje Zdroje textů a obrázků

Zdroj klipartů: WWW.office. Microsoft.com