ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METODICKÝ LIST Předem natiskneme a rozdáme text pohádky. Žáci čtou z tabule nebo z listu. Do textu jsou vložena slova, která tam nepatří a nedávají smysl.
Advertisements

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Anarchističtí buřiči charakteristika.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
¨-4-.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
VY_32_INOVACE_31-08 Skupina 42 Jiří Kolář.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
FRANTIŠEK GELLNER (1981 – 1914?) 2013 Literatura/F.Gellner.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Název Václav Hrabě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Christian Morgenstern
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
DADAISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poezie ve světové literatuře
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Téma: Audience – V. Havel
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
KONSTANTIN BIEBL Mgr. Lucie Rusová
PROKLETÍ BÁSNÍCI 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jaroslav Seifert ( )
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Poezie 1. pol. 20. století Skupina 42. Skupina 42 Skupina 42 České umělecké sdružení, vzniklo v roce 1942, odtud označení celé skupiny Sdružovala výtvarníky,
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
Jan Skácel (1922 – 1989) : Zemřel Jan Skácel Pouhých deset dnů před sametovou revolucí zemřel Jan Skácel. Básník ticha, básník moravských.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_09_Vstupní_periférie TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Písňové texty v literatuře OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Tichotová NÁZEV: VY_12_INOVACE_01B_10_Vladislav Vančura: Rozmarné.
Povídka Básník Karel Čapek – Povídky z jedné kapsy - Slohotvorní činitelé.
Anotace Materiál je určen pro studenty 4. ročníku čtyřletého studijního programu gymnázia a 6. ročníku šestiletého studijního programu gymnázia. Případně.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_03 Prokletí básníci
A. Sova – Květy intimních nálad
Autor: Naděžda Ružičková ČÍSLO DUM VY_32_INOVACE_CJL_1,2,4_75
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Obnovení demokracie v Československu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
PARYBY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika jako součást Evropy
Česká meziválečná poezie
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
AUTOR: Mgr. Erika Hovorková TEMA: VY_32_INOVACE_17_Třídění odpadu_1
Opakujeme základní pojmy
VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ivan Blatný, Jan Zahradníček životopis,
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ilona Micková NÁZEV: VY_12_INOVACE_01B_17 Jiří Kolář TEMA: Česká literatura 20.století ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM TVORBY: 5.2.2013

ANOTACE Tento materiál je určen pro interaktivní výuku Prezentace má za úkol přiblížit osobnost básníka a výtvarníka J. Koláře. Zaměří se na práci s vybranými texty Kolářovy sbírky Prométheova játra. Součástí práce studentů je vyhledávání informací na internetu. a práce s textem. S prezentací je možno inovativně pracovat na tabuli s fixem nebo na interaktivní tabuli pomocí elektronického pera, případně přímo v počítači. Texty je možno žákům vytisknout v papírové podobě a pracovat s nimi. DUM je určen pro 4.ročník SŠ

Jiří Kolář – 1914 -2002 Jiří Kolář byl vůdčí osobností Skupiny 42 – básník a výtvarník. Po roce 1948 nemohl publikovat (kvůli básnické sbírce Prométheova játra strávil několik měsíců ve vězení). V 60. letech se věnoval experimentální poezii.Podepsal Chartu 77. Od roku 1981 žil v Paříži. Ve světě se proslavil především svými kolážemi.

Kolář výtvarník Autoportrét

                               Kolář: Rozhovor pan B. s panem R. v nebi (Pocta Baudelairovi)

Dílo: Prvotina : Křestný list Pod vlivem Skupiny 42: Prométheova játra Dny v roce Ody a variace 50. -60- léta: spolupráce s J. Hiršalem: převyprávění a přebásnění Ezopových bajek 2.pol.60. let: experimentální poezie: Vršovický Ezop Básně ticha Prométheova játra napsána: 1950 neuveřejněna – básně kritizují komunistický režim 1953 – text zabaven při domovní prohlídce básník odsouzen a vězněn 1985 – Toronto (Škvorečtí) 1990 – u nás

Práce s textem – Prométheova játra Podoba bez tvaru, stín bez barvy, Síla bez zdroje, gesto bez pohybu Ti, kdož na onom břehu S očima v sloup, ve věčném království smrti Vzpomínají na nás – jestli vůbec -ne na zbloudilé Vášnivé duše, ale jen Na duté lidi Vycpané lidi. (Prométheova játra – str.51) 15.únor 1950. Středa T.S. Eliot DUTÍ LIDÉ /I/ Jsme lidé dutí Lidé vyčerpaní Podepřeni navzájem Hlavy slámou vystlané.Běda. Naše hlasy vysmahlé, když Vzájemně si šeptáme Klidné jsou a beze smyslu Jak vítr v trávě vyprahlé Čí nohy krys nad střepinami skel V našem pustém sklepení

Otázky k textu: Interpretujte ukázku Vyhledejte v textu metaforu„ dutí lidé“ a vysvětlete ji Jak souvisí báseň s dobou vzniku Jakou náladu text evokuje a proč?( vyznačte v textu) Vyznačte v textu oxymorón

31.leden 1950. Úterý V Modeně bylo zastřeleno šest zemědělských dělníků. Všechen tisk přináší komentáře a obrázky z demonstrativního pohřbu.Itálie byla na nohou a celý svět psal o těchto vraždách s největším opovržením. _ Bože, učiň mě dělníkem z Modeny, abych mohl zemřít před tváří celého světa a nebyl zastřelen jako zbytečná myš, jako ty stovky, o nichž mně lidé s děsem šeptají, kamkoliv přijdu v této zemi mrtvých. (Prométheova játra – str.50)

Otázky k textu: Rozhodněte, zda se jedná o umělecký text Jak lze označit žánr? Porovnejte oba texty a rozhodněte, který je emotivnější Najděte v textu apostrofu, přirovnání, metaforu

Porovnejte oba texty: Žofia Nalkowska Když se rozednilo, seděla žena, raněná do kolena, na svahu železničního příkopu ve vlhké trávě. Někomu se podařilo utéci. Dále od trati, u lesa, ležel kdosi bez hnutí. Uteklo jich několik, mrtví byli dva. Ona však zůstala tak – ani živá, ani mrtvá (Prométheova játra – str.36) J.Kolář Seděla na svahu náspu v mokré trávě, Ani živá ani mrtvá, jen dále od trati ležel kdosi bez hnutí. (Prométheova játra – str.23)

Předcházející texty vznikly metodou tzv. proláže, J.Kolář vytvořil „samobáseň“. Úkoly: Najděte na internetu vysvětlení těchto termínů. Srovnejte oba texty a pokuste se najít: společné rysy rozdílnosti obou textů

CITACE http://www.eucebnice.cz/literatura/kolar.html http://www.eucebnice.cz/literatura/kolar/kolar_baudelaire.jpg http://www.eucebnice.cz/literatura/kolar/kolar_ptaci.jpg http://www.eucebnice.cz/literatura/kolar/kolar_autoportret.jpg KOLÁŘ, Jiří. Prométheova játra. Praha: Českosl.spisovatel, 1990, ISBN 80-202-0266-8.