Karel Čapek Anglické listy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_07 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Advertisements

ANGLIE 2001 / JAZYKOVÝ POBYT
Print Slide Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Karel Čapek - cestopisy.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek životopis, dílo – próza,
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek - test opakování základních.
Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Český jazyk 3.třída Kopaná-práce s textem.
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Český spisovatel, novinář,
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
Cestopis Zpracovala: Mgr
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Shire horse Presentation by © Kristýnka
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
ANGLIE Termín: – Místo pobytu: Torquay Cena: Kč (doprava, ubytování v rodinách, strava, výuka v jazykové škole pojištění). V.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
PUBLICISTICKÝ STYL = NOVINÁŘSKÝ.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
John Ronald Reuel Tolkien
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 23, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Anglie / Školní studijní  V druhém dubnovém týdnu se někteří studenti primy, sekundy a kvarty zúčastnili studijního pobytu v jihoanglickém.
Spisovatelé dětské literatury
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Joanne Rowlingová (31. července 1965, Yate).
Karel Čapek.
Struktura, organizace a fungování redakce
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
Téma: Nejoblíbenější školní aktivita Zpracovala: Kristýna Veverková Třída: 2.A Střední škola diplomacie a veřejné správy.
Výběrové řízení Motivační dopisy, cover letter, průměry známek K výběrovému řízení cca 60 studentů ze 130 přihlášených studentů Vybráno 21 studentů.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
1 1. Knihy a překlady nakladatelství Druhé město a Host. 2. Nakladatelství Atlantis rozpracované knihy a vydané a přeložené 3. Nakladatelství Hejkal.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa PUBLICISTICKÝ STYL S publicistickým stylem se nejčastěji setkáváme v … (viz.
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Karla Čapka.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a vybrané dílo, které je tematický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_09_Velká Británie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Jan Neruda - dílo.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kvantitativní analýza cestopisů Karla Čapka
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Karel Čapek - cestopisy
Život Karla IV.- ,,Otce vlasti“
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 2. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Název země Jméno | Učitel | Ročník.
Název země Jméno | Ročník.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK
Název země Jméno Učitel Ročník.
Karel Čapek.
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
Transkript prezentace:

Karel Čapek Anglické listy

Italské listy, Anglické listy, Výlet do Španěl a Obrázky z Holandska patří k nejznámějším cestopisným fejetonům Karla Čapka. Původně vycházely v Lidových novinách.  Anglické listy autor napsal za svého dvouměsíčního služebního pobytu v Anglii (od 28. května do konce července roku 1924). Na cestu do Anglie se Karel Čapek vypravil jako host londýnského PEN klubu. Redakce Lidových novin mu ovšem zadala i jiné úkoly, ve Wembley se totiž konala Výstava britského impéria. 

Čapkovy „listy“ vycházely s autorovými kresbami v Lidových novinách od 16. června do 21. srpna 1924. Novinářskou podobu fejetonů Karel Čapek později podrobil důkladné revizi, některé kapitoly doplnil a přepracoval. Poprvé vyšla kniha ještě v roce 1924 a jen do roku 1937 se dočkala 22 vydání. 

Karel Čapek líčí své dojmy z Londýna, popisuje život ve městě, uprostřed rušných ulic či udržovaných parků. S laskavým humorem komentuje své návštěvy londýnských pamětihodností, Cambridge a Oxfordu. Nechybí ani postřehy z cest do Skotska a Walesu. Autor vykresluje i portréty velikánů anglické literatury. Výstižně charakterizuje anglickou národní povahu, upozorňuje na kulturní rozdíly mezi ostrovní říší a starým kontinentem a obdivuje britské demokratické tradice.

Poslechněte si ukázku z Anglických listů (Český rozhlas: Čtenářský deník)- První dojmy http://www.rozhlas.cz/ctenarskydenik/dila/_zprava/anglicke-listy-karel-capek--696802 Začátek – 1:11 Co to jsou vehikly? Kdo je Bob? Co mohla autor před téměř sto lety stokrát o Londýně číst nebo vidět?

Poslechněte si další část http://www. rozhlas Poslechněte si další část http://www.rozhlas.cz/ctenarskydenik/dila/_zprava/anglicke-listy-karel-capek--696802 1:11 – 3:35 a najděte v popise dva rozdíly mezi Anglii a životem u nás: 3:34 – 6:20 soustřeďte se na zvuky a vůně: Co jste slyšeli, cítili?

http://www.rozhlas.cz/ctenarskydenik/dila/_zprava/anglicke-listy-karel-capek--696802 6:20 – 8:25 Jaká je londýnská ulice? Napište, co je typické pro ulici českou a co pro anglickou (v době autorova života):

http://www.rozhlas.cz/ctenarskydenik/dila/_zprava/anglicke-listy-karel-capek--696802 8:25 – konec Jaký je autorův první dojem z Londýna? Použijte 3 přídavná a 3 podstatná jména (pocit):

Zdroj: http://www. rozhlas