DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
4.B Vodnaté oxidy; 5.Uhličitany Mineralogie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Advertisements

Kovy alkalických zemin. Jsou to prvky II.A skupiny PSP Patří k nim: Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra (doplň názvy)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH01 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
Historie výroby Fe doba kamenná – meteorologické železo 3000 – 2000 let p.n.l. - první tavba svářková ocel – 99,8 % Fe, zbytek C pudlovací pece – černé.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Uničov, Moravské nám. 681 Ročník1. ročník strojírenských oborů Typ šablonyIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Oxidy Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku Starší název : kysličníky Oxidační číslo : -II Podle druhy vazby : iontové a kovalentní Oxidační číslo.
Technické materiály - test. Technické materiály Akovy, přírodní materiály, syntetické materiály, provozní a pomocné látky B oceli, nekovy, vrstvené materiály,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceTechnické.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH12 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
OXIDY. OXID SIŘIČITÝ ● Bezbarvý, jedovatý plyn ● Štiplavě zapáchá ● Vzniká při hoření síry ve vzduchu ● Vykytuje se v sopečných plynech ● Základní surovina.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Monika Šléglová NÁZEV:VY_32_INOVACE_06B_19_Výroba železa TEMA:Kovy ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Oxidy Kovů
Výroba ocelí Ocel se vyrábí zkujňováním.
VÝROBA OCELI Co má společného ? železo litinové klepadlo rez a
Mechanické vlastnosti technických materiálů
TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město, příspěvková organizace
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Sójové a kokosové cukrovinky 1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_09_170 Projekt MŠMT.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Ocel VY_32_INOVACE_25_502 Projekt.
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): září 2011 Ročník: 5
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Přírodní zdroje na Zemi
OCELI K TVÁŘENÍ vypracovala: Ing
Železo Vypracoval: Lukáš Karlík
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Mangan.
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Název materiálu: Nerostné suroviny
Výpočet procentového složení sloučenin
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Hořčík, vápník Autor: Mgr. Alena Víchová
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VY_52_INOVACE_ 07_ROZMANITOST PŘÍRODY ZŠ Zbytiny, okres Prachatice
Název projektu: Moderní škola
Prezentace – výklad učiva
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
01 VY_32_INOVACE_B–06–01 Název a adresa školy:
Poznávačka minerály.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Neživá příroda - vzduch
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_CH14 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - chemie Tématický okruh Vybrané kapitoly z anorganické chemie Téma Kovy V. Ročník 2. M Datum tvorby 7.2. 2014 Anotace Prezentace obsahuje učivo o kovech skupiny VII. a VIII. B , svým praktickým zaměřením motivuje žáky k aktivnímu zájmu o probírané učivo. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, lze ji rovněž využít k zopakování a procvičení učiva. Na prezentaci navazuje pracovní list. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

VII. B skupina PSP - Mangan Mn Mangan je světle šedý, tvrdý kov. Používá se v metalurgii jako přísada do různých slitin, přidává se do oceli, slitiny s hliníkem, manganový bronz. Mn se také využívá při výrobě skla a porcelánu Oxid manganičitý MnO2 (burel) – je známý už od starověku, kdy se používal při výrobě skla. Další využití jako katalyzátor, k výrobě a barevných pigmentů. Mn se využívá při výrobě skla a porcelánu Manganistan draselný - KMnO4 (tmavě fialová krystalická látka – hypermangan) používá se k dezinfekci

Burel KMnO4

Skupina VIII.B PSP Železo Fe Kobalt Co Nikl Ni

Železné rudy 1 hematit (krevel) Fe2O3 2 limonit (hnědel) Fe2O3. xH2O 3 magnetit (Fe3O4) Další rudy : pyrit FeS2 ocelek (siderit) FeCO3 1 3

Výroba železa Rudy se před zpracováním praží -----> Fe2O3 , z něj se ve vysokých pecích vyrábí Fe. Vysoká pec měří přes 30 m, plní se vrchem : ruda, koks (redukční účinky), vápenec (vzniká z něj struska). Spalováním koksu (C) vzniká oxid uhelnatý, který má rovněž redukční účinky. Surové roztavené železo se hromadí u dna pece, na něm vrstva strusky (chrání před oxidací). Fe a struska se vypouštějí zvlášť – odpichem.

Schéma vysoké pece

Výroba a využití oceli

Surové železo obsahuje uhlík (asi 4 %), je křehké, dobře se odlévá – litina, z ní výroba podstavců strojů, poklopy na kanály, kamna, odlitky. Další zpracování surového železa – zkujňování (snižování obsahu uhlíku a dalších prvků), výroba oceli v konvektorech, Siemens – Martinských pecích nebo v elektrických pecích. Legování oceli – přidává se Cr,Mn,Ni, W,Co,V,Ti – tím se zlepšují vlastnosti oceli. Mechanické opracování – válcování, kování, tepelné opracování - kalení, žíhání, popouštění. Zpracování železa

Využití oceli Železo je nejrozšířenější a nejdůležitější kov. Podle množství vyrobeného železa se posuzuje průmyslová vyspělost země. Železo podléhá ve vlhkém prostředí korozi, která způsobuje velké ztráty. Ochrana – pokovování (pozinkování, poniklování, pochromování, pocínování), suříkové nátěry, mazadla, oleje. Výroba strojů, soukolí, plechů, nožů, tyčí do železobetonu (paneláky), kolejnice, mostní konstrukce, automobily, magnety.

ZDROJE: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mangan http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PyrolusiteUSGOV.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kaliumperma.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Manganistan_draseln%C3%BD http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Potassium-permanganate-solution.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eiffelova_vez_2006.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mineral_Olixisto_GDFL101.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Magnetit.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mineral_Limonita_GDFL120.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alto_horno_antiguo_Sestao.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/Schema_kopie.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Knivmagnet.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gateway_arch.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_viaduct_La_Polvorilla,_Salta_Argentina.jpg BANÝR, Jiří a kolektiv: Chemie pro střední školy. Praha: SPN, 1995.