VY_32_INOVACE_D8.11 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
Staré pověsti české Alois Jirásek Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Dana.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_69 Vzdělávací.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Čechy v době pobělohorské Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3602_Čechy_ v_ době_ pobělohorské Autor: Mgr.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Druh učebního materiálu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Přemyslovci 2 (Život za Přemyslovců, Románský sloh, Kosmas)
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_15 TÉMA: Vlastivěda4
Reliéf podle Arcimbolda
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Karel IV. – Otec vlasti Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Romantismus VY_32_INOVACE_46_934
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Název vzdělávacího materiálu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
PRVNÍ HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Člověk a čas.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Křesťanství a středověká Evropa
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_20 TÉMA: Vlastivěda4
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název a číslo materiálu:
Staré pověsti české Alois Jirásek
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Česká hymna a její tvůrci
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Anotace: Klíčová slova:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Manufaktury a první stroje
Vláda prvních Habsburků
Člověk a jeho svět Vlastivěda Prezentace EU peníze školám
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.14_objevne_plavby Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Svitavské památky – sochařství
První Habsburkové na českém trůnu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
KAREL IV..
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
REGIONY ČESKÉ REPUBLIKY
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_05_Osvícenství
Riskuj.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_D8.11 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Habsburkové na českém trůně Téma : Kunstkomora za Rudolfa II.

Kunstkomora za Rudolfa II.

Kuntskomora je Kuntskomora se skládá z např. : malířství a sochařství; hodin; globusů; přístrojů k astronomickým měřením; perpetuem mobile; fauna a flora; sbírky minerálů; rozsáhlé knihovna; sbírky zbraní; předmětů, které nelze zařadit do žádného oddílu a dokonce i z královské pokladnice

Prvním renesančním mecenášem z habs. Panovníků byl císař Maxmilián I Prvním renesančním mecenášem z habs. Panovníků byl císař Maxmilián I. (zaměstnával i Albrechta Dürera) Láskou k umění se vyznačoval i jeho vnuk Ferdinand I. a posléze syn Ferdinandův Maxmilián II. Za největšího a nejvášnivějšího sběratele je ale považován Rudolf II.

Sběratel Rudolf II. Základ sbírky převezl Rudolf z Vídně do Prahy (se sbírkami se do Prahy přestěhovali i jejich správci) Sběratelství bylo v této době módní záležitostí Byl zaníceným sběratelem děl Albrechta Dürera Kvůli nedostatku místa nechal Rudolf přestavět severozápadní část pražského hradu – vznikly tři místnosti, kde byly předměty uloženy v truhlách a skříních

Nejvýznamější část sbírky tvořilo malířství Mezi nejvýznamější malíře patřil např. Giuseppe Arcimboldo – portréty Rudolfa II. a jeho vyobrazení na mincích a medailích, sháněl také nová díla a dostal za své zásluhy šlechtický titul. Nejvýzn. dílo: Vertumnus Dále Bartolomeus Spranger (dvorní malíř papeže Pia V.), druhý největší dodavatel obrazů do sbírek – dílo např.: Venuše a jediná dochovaná freska z Rudolfovy sbírky Hermathena

Arcimboldo Wikimedia Commons. Arcimboldo Vegetables[online]. 2005 [cit. 2012-01-29]. Dostupné pod licencí   Creative Commons - na http://www.wikipedia.org/. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Arcimboldo_Vegetables.jpg Wikimedia Commons. Arcimboldovertemnus[online]. 2009 [cit. 2012-01-29]. Dostupné pod licencí   Creative Commons - na http://www.wikipedia.org/. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Arcimboldovertemnus.jpeg

Osudy Rudolfínských sbírek Správce sbírek byl nejprve Jacopa Strada a později jeho syn Ottavio Strada. Poté Fröschel První inventář dokončen 1611 Danielem Fröschelem (první pokus o soustavný soupis obsahu sbírek) – inventarizace kvůli častým obviněním z krádeží Skutečný rozklad sbírek až po Rudolfově smrti – Ihned po Matyášově příjezdu do prahy se zmocnil všech peněz v hotovosti a volných kusů drahých kovů Dohoda o rozdělení sbírky mezi Matyášem, arciknížetem Albrechtem a arciknížetem Maxmiliánem

Závěrečné otázky 1) Co to je Kunstkomora? 2) Kdo byl dvorním malířem Rudolfa II.? 3) Zkus vyjmenovat nějaké další malíře, jejichž díla Rudolf II. sbíral? 4) Co dalšího byste našli v jeho sbírkách?

Použitá literatura Janáček, Josef: Rudolf II. a jeho doba Evans, J.W.: Rudolf II. a jeho svět Chytil, Karel: Umění v Praze za Rudolfa II.