DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OVOCE DOMÁCÍ
VÝZNAM OVOCE VE VÝŽIVĚ VITAMÍNY – C, B¹, B² a provitamín A OBSAHUJE: VITAMÍNY – C, B¹, B² a provitamín A MINERÁLNÍ LÁTKY – draslík, fosfor, hořčík, železo, sodík a mangan SACHARIDY – cukry TUKY – u skořápkového ovoce ORGANICKÉ KYSELINY CELULÓZA PEKTIN BARVIVA
CHARAKTERISTIKA OVOCE SI CENÍME PRO JEHO AROMATIČNOST A ŠŤAVNATOST. Se řadí k potravinám rostlinného původu Je pro naši výživu nepostradatelné Je pro zpestření jídelníčku Nejvýznamnější složka – CELULÓZA /podporuje správnou funkci zažívací soustavy/ OVOCE SI CENÍME PRO JEHO AROMATIČNOST A ŠŤAVNATOST.
ROZDĚLENÍ DOMÁCÍHO OVOCE JÁDROVÉ – JABLKA, HRUŠKY, MIŠPULE, KDOULE, JEŘABINY, ČERNÝ JEŘÁB BOBULOVÉ : PRAVÉ – ANGREŠT, RYBÍZ, VINNÉ HROZNY, HROZNOVÉ VÍNO, BORŮVKY, BRUSINKY, ŠÍPKY NEPRAVÉ – JAHODY ZAHRADNÍ A LESNÍ SLOŽENÉ – OSTRUŽINY, MALINY PECKOVÉ: OJÍNĚNÉ – ŠVESTKY, SLÍVY, MIRABELKY, ŠPENDLÍKY, RENKLÓDY, RYNGLE, POLOŠVESTKY NEOJÍNĚNÉ – TŘEŠNĚ, VIŠNĚ PLSTNATÉ – MERUŇKY, BROSKVE LYSÉ – NEKTARINKY SKOŘÁPKOVÉ – VLAŠSKÉ OŘECHY, LÍSKOVÉ OŘÍŠKY
OPAKOVÁNÍ: Význam ovoce ve výživě. Čeho si ceníme u ovoce? Rozdělení domácího ovoce.
ZDROJE http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MB900383026.jpg Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, Praha: nakladatelství IQ, 1996,
KONEC