Chemie 8. ročník KOVY, NEKOVY A POLOKOVY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Advertisements

TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kovy – nekovy polokovy RZ
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech, nekovech a polokovech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Rozpozná.
Polokovy.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Kovy.
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
ROZDĚLENÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Spoje potrubí-pájené spoje1 VY_32_INOVACE_456.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_09 Název materiáluTání a tuhnutí.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Kovy 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_ 09 PRVKY.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Bc. Martina Chlumová Název:VY_32_INOVACE_ 01_HLINÍK Téma: Kovy.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
KOVY, NEKOVY, POLOKOVY obecně. KOVY elektrická a tepelná vodivost kovový lesk kujné, tažené kromě rtuti Hg pevné látky.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
VODA, VZDUCH - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
Skupiny nerostů: 2. Halogenidy 3. Sulfidy Přírodopis 9. třída.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor: Mgr. M. Vejražková
Kovy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
MĚKKÉ PÁJENÍ (s praktickou ukázkou)
Periodická soustava prvků
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Polokovy.
Beryllium Alžběta Gricová 4.B.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Chemické vlastnosti technických materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_15.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Obecná a anorganická chemie
Periodická soustava - PSP
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
zpracovaný v rámci projektu
Beketovova řada napětí kovů
Rozdělení chemických prvků
VLASTNOSTI KAPALIN
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Prvek = chemická látka složená z atomů (většinou nesloučených) se stejným Z charakterizován : značkou názvem protonovým číslem Z.
Transkript prezentace:

chemie 8. ročník KOVY, NEKOVY A POLOKOVY

KOVY NEKOVY ÚHLOPŘÍČKA POLOKOVŮ

KOVY základní vlastnosti: kovový lesk vodivost – elektrická a tepelná tažnost a kujnost – dají se opracovávat vlastnosti jsou dány uspořádáním atomů → tzv. krystalová mřížka

SLITINY smísení a utuhnutí roztavených kovů BRONZ – měď a cín MOSAZ – měď a zinek ALPAKA – měď a zinek nebo nikl PÁJKA – olovo a cín DURAL – hliník, hořčík a další kovy LITEŘINA – olovo, cín, antimon

KOROZE změny probíhající na povrchu kovů způsobuje ji kyslík, vzdušná vlhkost (vodní pára), kyselé prostředí mizí kovový lesk, vzniká rez (Fe) či měděnka (Cu), dochází k narušení povrchu kovů ochrana kovů před korozí – pokovování, potírání oleji či mazadly, lakování, atd.

NEKOVY nemají vlastnosti kovů nebo mají jen některé z nich (např. tuha - el. vodivost) nemají kovový lesk, nevedou elektřinu ani teplo, nejsou tažné ani kujné jsou křehké mají vysokou elektronegativitu H, C, N, O, F, P, S, Cl, Br, I, vzácné plyny

POLOKOVY mezi kovy a polokovy není ostrá hranice mají vlastnosti kovů i nekovů nejsou kujné, jsou křehké, mají malou elektrickou vodivost, využívají se jako polovodiče B, Si, As, Te, At, Se, Ge, Sb

OPAKOVÁNÍ – další kliknutí zobrazí správné řešení Urči, které prvky patří mezi: kovy - nekovy - polokovy - Br Si H Hg Cl Na C Cu At Au Ne Fe

OPAKOVÁNÍ – další kliknutí zobrazí správné řešení Které z uvedených vlastností jsou společné pro všechny kovy: lesk vysoká hustota pevné skupenství vodivost křehké stříbrolesklé kujnost a tažnost

použité zdroje Periodic table large. Wikimedia.org [online]. 2013 [cit. 2013-10-11]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Periodic_table_large.svg