PŘEDLOŽKY, PŘÍSLOVCE Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_07.
Advertisements

SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU MUŽSKÉHO
Větné členy.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Předložky -Předložky jsou neohebné slovní druhy, které samy o sobě nejsou větnými členy. -Plného významu nabývají pouze ve spojení s podstatnými jmény,
PODSTATNÁ JMÉNA EU-OP VK- III/2 ICT DUM 441, zpracovala Petra Šmídová.
DRUHY PŘÍSLOVEČNÝCH URČENÍ A TVOŘENÍ PŘÍSLOVEČNÝCH VĚT
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.07 Název pro školu:
Neohebné slovní druhy.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU ŽENSKÉHO
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0118 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
VY_32_INOVACE_05_01 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_05_01 Zpracovala:Mgr.
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Skladba - opakování VY_32_INOVACE_52_Opakovani skladby II Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SPOJKY, VĚTY VEDLEJŠÍ A VĚTY HLAVNÍ Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
VY_32_INOVACE_36_Slovni_druhy_opakovani Jazyk a jazyková komunikace- Český jazyk , Slovní druhy - opakování 3. ročník Autor: Veronika Biskupová, Základní.
VY_32_INOVACE_26_Slovni_druhy_uvod Jazyk a jazyková komunikace
VY_32_Inovace_6.3.7 AZ kvíz tvarosloví Český jazyk 7. ročník
Základní škola Bylany, okres Kolín
Český jazyk – 3.ročník, Číslovky
Přídavná jména Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
KOMPLEXNÍ VĚTNÝ ROZBOR
Přejatá podstatná jména
PŘEDMĚT - SHRNUTÍ.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 14 – slova neohebná
Pravopis Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Větný ekvivalent VY_32_INOVACE_54_Vetny ekvivalent
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
SYNONYMNÍ SPOJKY Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Předložky S / Z, MIMO / KROMĚ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Zvláštnosti větné stavby
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Základní větné členy - podmět
BIBLE Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
PŘEDLOŽKY PŮVODNÍ A NEPŮVODNÍ
SLOVNÍ DRUHY číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
Rozvíjející větné členy
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
VY_32_INOVACE_42_Slovni_druhy_jinak
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

PŘEDLOŽKY, PŘÍSLOVCE Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

O KOLIKÁTÉ SLOVNÍ DRUHY JDE? SE KTERÝM SLOVNÍM DRUHEM BÝVÁ SPOJENA PŘEDLOŽKA? CO NEJČASTĚJI VYJADŘUJÍ PŘEDLOŽKY? CO MAJÍ SPOLEČNÉHO? JAK SE PTÁME NA PŘÍSLOVCE? JAKÉ DRUHY PŘÍSLOVCÍ ROZLIŠUJEME?

OKOLO MIMO ZA VEČER V LESE S SE

Vokalizace předložek K,S,V,Z =tzn. že se k nim přidává samohláska (vokál) -e. -hlavní příčinou vzniku tohoto jevu: usnadnění výslovnosti -před slovem začínajícím samohláskou se nevokalizují: v okolí, z Asie -před slovem, které začíná stejnou souhláskou jako předložka, vokalizujeme : ke kořenům, se sestrou -před slovem začínajícím podobnou souhláskou (s před z-, ž-, š-; z před s-, š-, ž-; v před f-; k před g-): ke groši, se zemí, ze stromu -před jednou souhláskou se nevokalizují: k řece, s pentličkami -nevokalizuje se, je-li druhou souhláskou neslabičné r (ř) nebo l: s prací, z příčiny, v hlavě -vokalizuje se, když druhá souhláska skupiny je stejná jako souhláska předložky: ve dveřích, ve svém, ke skoku

OSTROV RHODOS LEŽÍ MOŘI. ZCELA OSAMĚLE V KDYSI , KDYŽ BYL PONOŘEN DNĚ, HLUBOKO NA VYNESL HO PRÝ HELIOS SVĚTLO A NAHORU NA POKORNĚ PROSIL BOHY, ABY MU HO NAVĚKY NA TOMTO OSTROVĚ DALI VLASTNICTVÍ. DO STOJÍ KOLOS, VYTVOŘENÝ PODOBĚ BOHA UMNĚ K HELIA, JENŽ SVÉM ZLATÉM VOZE NA DENNODENNĚ NEÚNAVNĚ SVÍTÍ VŠEM.

POPIS ČINNOSTI NA JEDNOTLIVÝCH SNÍMCÍCH: -SNÍMEK 2: -ŽÁCI ODPOVÍDAJÍ NA OTÁZKY, KTERÉ SE OBJEVUJÍ PO KLIKNUTÍ -SNÍMEK 3: -OTÁZKY A POZNÁMKY K JEDNOTLIVÝM VÝRAZŮM: -V LESE –z hlediska větných členů 1 člen, z hlediska slovních druhů 2 slovní druhy -VEČER –vedle příslovce se může jednat i o podstatné jméno -ZA –předložky se pojí s různými pády, tato předložka se pojí hned se třemi: 2.,4.,7. -OKOLO –vedle příslovce se může jednat i o předložku -MIMO –vedle příslovce se může jednat i o předložku -S, SE –rozdíl: s tebou / se mnou – vokalizace předložek -SNÍMEK 5: -ŽÁCI VYBÍRAJÍ V TEXTU PŘEDLOŽKY A PŘÍSLOVCE – kliknutím se objeví kladná, či záporná reakce

http://www.gify.nou.cz/ http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=770&dotaz=vokalizace%20p%C5%99edlo%C5%BEek HOŠNOVÁ, Eva; HRDLIČKOVÁ, Hana. Opakujeme si český jazyk II. 1.vyd.Praha: SPN, 1999. ISBN 80-7235-062-5. s.86.