2 AUTEKOLOGIE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekologické indikátory
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
Ekologické faktory – zdroje a podmínky existence
EKOLOGIE.
Biotické a abiotické faktory
Urči název a zařaď do příslušné skupiny
Základní ekologické pojmy
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
EKOLOGIE.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Lucie Hejkrlíková Lenka Hesová HELENA JEDLIČKOVÁ.
ORGAMISMUS A PROSTŘEDÍ
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Geologie ČR - úvod Vladislava Zubrová.
Ochrana lesů a přírodního prostředí
Registrační číslo projektu:
Principy fytoindikace
ORGAMISMUS A PROSTŘEDÍ
EKOLOGIE.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 26. září 2012 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast:
Ekologie.
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Ekologie.
Úrovně organizace živé hmoty
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Základní ekologické pojmy
22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke.
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Přizpůsobení živočichů prostředí
R OZŠÍŘENÍ ROSTLIN NA Z EMI Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo:
R OZŠÍŘENÍ ŽIVOČICHŮ NA Z EMI Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo:
Ing. Helena Jedličková, Ph.D.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiálu VY_32_INOVACE_21_01 Název materiáluZákladní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_PRVOUKA.
EKOLOGIE A OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ RNDr.Jaroslav Kohout.
14 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování ovzduší. Životní prostředí Globální problémy lidstva : Populační exploze a s ní spojená potravinová krize v rozvojových.
6 DEMEKOLOGIE I Velikost populace Růst populace. Demekologie Ekologický směr, který se zabývá studiem populací Co je populace? Jaké vlastnosti populací.
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Jarmila Kolářová Název: VY_32_INOVACE_1A_04_Dělení živočichů Téma: Člověk a jeho svět Datum tvorby:
17 ZÁKON O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY
3 Abiotické faktory prostředí světlo, teplota
Název prezentace (DUMu): Společenstva
Základy ekologie Michal Hájek Světlana Zahrádková.
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Disperze populace Struktura populace Vztahy mezi populacemi
4 Abiotické faktory voda, vzduch, půda
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
Základy ekologie Michal Hájek Světlana Zahrádková.
Ekologické pojmy.
Ekologická valence.
19 NATURA 2000 Ochrana přírody a EU.
Základy ekologie Michal Hájek Světlana Zahrádková.
Rozbor některých konkrétních ekosystémů
VY_52_INOVACE_14_ Živočichové v řece
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
9 BIOMY.
Základy ekologie Michal Hájek Světlana Zahrádková.
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
8 SYNEKOLOGIE Společenstva.
5 ŽIVOTNÍ STRATEGIE.
8. Základní ekologické pojmy, organismus a prostředí
Úrovně organizace živé hmoty
12 VÝVOJ EKOSYSTÉMU Sukcese.
13 BIOSFÉRA.
Transkript prezentace:

2 AUTEKOLOGIE

AUTEKOLOGIE Podmínky života jedince(druhu) Faktory abiotické - vliv vnějšího prostředí(světlo,teplo,vzduch,voda…) Faktory biotické - vliv jiných organismů(vnitrodruhové a mezidruhové vztahy) Působení faktorů charakterizuje zákon minima a zákon tolerance

Zákon minima a zákon tolerance Liebigův zákon minima Základní podmínky musí platit současně,limitujícím je ten faktor,který je v minimu Shelfordův zákon tolerance Každý druh toleruje určité rozpětí libovolného faktoru a nejcitlivěji reaguje v období reprodukce

Křivka ekologické valence

Tolerance,ekologická valence

Který druh je indikátorem velmi kyselých půd?

Přiřaďte vybrané druhy ryb A- eurytermní B-polystenotermní C-oligostenotermní 1-štika obecná 2-pstruh potoční 3-gupka(paví očko)

Správné řešení A1, B3, C2

Areál Každý druh se vyskytuje na určitém území areálu – podle jeho ekologické valence Kosmopolit-velmi široký areál(celosvětový) Endemit-velmi malý areál(ostrov,jezero,…) Relikt-pozůstatek na určitém území po původním větším rozšíření(např.glaciální relikt) Typy areálů-autochtonní a allochtonní Synantropní druhy-provázejí člověka a jeho sídla (např. vrabec domácí, čáp bílý…)

Přiřaďte druhy podle typu areálu A – kosmopolit B – endemit C – relikt D - synantrop 1 – vrabec domácí 2 –haterie novozélandská 3 –smetanka lékařská 4 – osružiník moruška

Správné řešení A3, B2, C4, D1

Vyberte správný termín Druhy s širokým areálem rozšíření – kosmopolitní jsou ……….. A – stenovalentní B - euryvalentní

Správné řešení B - euryvalentní

ZDROJE Kislinger F.,Laníková J., Šlégr.J.:Biologie IV(Základy ekologie), Gymnázium v Klatovech 1994 Storch D., Mihulka S.:Ekologie ,ISBN 80-86088-12-0,Praha 1997 Losos B. a kol.: Ekologie živočichů, SPN Praha 1987 Slavíková j.: Ekologie rostlin,SPN Praha 1986 Kvasničková D.: Základy ekologie I(soubor transparentů),KLIMA s.r.o Praha Schema vytvořil autor