Všestranné jazykové rozbory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_738_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Advertisements

III/2 III. 2 9.C
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Věty vedlejší.
JAZYKOVÉ ROZBORY (+ PRACOVNÍ LIST)
Gramatika Vypravování
III/2 III C
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
Věta jednoduchá, souvětí
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Český jazyk Ročník: 5.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
SLOVO SOUSLOVÍ FRAZÉMY
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Mgr. Michal Oblouk. lexikální záporné slovo obsahuje předponu NE-/NI- záporné slovo popírá význam příslušného kladného slova nebo vyjadřuje jeho opak.
Jazykový rozbor všestranný
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
ZÁJMENA (pronomina).
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici zájmen a jejich dělení. Žáci si hravou formou procvičí pravidla pro psaní zájmena.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_740_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_739_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Co víme o zájmenech prezentace
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Vedlejší věta předmětná Autor Chňoupková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ vedlejší věta podmětná Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-M-022. VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami prožili.
VY_32_INOVACE_CVIKLOVA. CEJTEXTO2 Komplexní rozbor textu 2.
Rozbor věty jednoduché. Sestav z pomíchaných slov dvě věty a urči jejich druh. Malé děti mají velmi rády klasické pohádky Boženy Němcové. Dospělí čtou.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
VY_32_INOVACE_57_Podmet Autor: Mgr. Dana Hatašová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Souvětí Celek složený ze dvou a více vět. Věta hlavní (VH) – mluvnicky nezávisí na jiné větě Věta vedlejší (VV) – závisí na větě řídící, doplňuje její.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Větné rozbory pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Větný rozbor č.10 Autor Fulínová.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: květen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová SLOVNÍ DRUHY.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_17_SLOH_A_KOMUNIKACE.
PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES ONA HOLČIČKA
VY_32_INOVACE_ČJ.3.01 Tato prezentace je vytvořena výuku literatury.
SLOVO SOUSLOVÍ FRAZÉMY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Všestranné jazykové rozbory 4
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
PODMĚT.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Zájmena Bc. K. Matějková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
KOMPLEXNÍ VĚTNÝ ROZBOR
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Frazeologie a její užití
Předložky.
Všestranné jazykové rozbory
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_47
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Přísloví VY_32_INOVACE_19
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_47
Opakování a procvičování
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
Zájmena.
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Transkript prezentace:

Všestranné jazykové rozbory

Komu se nelení, tomu se zelení. Co znamená tento frazém? Vyložte jeho smysl: (Kdo není lenivý, dosahuje dobrého výsledku) 2) Z kterého prostředí frazém vychází? (z vesnického, zemědělského – zelení se = roste úroda)

Komu se nelení, tomu se zelení. 3) Vyjádřete zhruba totéž pomocí jiného frazému: (Bez práce nejsou koláče) 4) Srovnejte oba frazémy z hlediska větného: (první je souvětný, druhý je vyjádřen jednoduchou větou)

Komu se nelení, tomu se zelení. 5) Která z vět je vedlejší a jaká je to věta? (komu se nelení – VV předmětná) 6) Znáte sloveso nelenit (se) také v kladné podobě? (je jen záporné s významem 1. nebýt líný, nezahálet, 2.neváhat, nerozpakovat se)

Komu se nelení, tomu se zelení. 7) Určete u sloves kmen minulý: (neleni-, zeleni-) 8) Určete třídu a vzor těchto sloves: (IV. třída, vzor prosí)

Komu se nelení, tomu se zelení. 9) Uveďte situaci, kdy by bylo vhodné frazém použít: (např. při vypravování události, charakteristice osoby…) 10) O jaký frazém jde? Proč? (přísloví, v druhé části je mravní ponaučení)

Doplňte druhou část přísloví či rčení: Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu,… Dočkej času… Kdo jinému jámu kopá,… Kovářova kobyla… Kde nic není,… (…až se ucho utrhne. …jako husa klasu. …sám do ní padá. …chodí bosa. … ani smrt nebere.)

Kdo dřív přijde, ten dřív mele. 11) Vymyslete pro spolužáka dva úkoly (podle předchozích) na tvaroslovný a syntaktický rozbor: (např.: 1) Určete větu hlavní a vedlejší. 2) Jakým slovním druhem je vyjádřen podmět v obou větách? 3) Jakým slovním druhem a větným členem je slovo dřív?)

Zdroje: Čechová, M. – Daneš, F. – Dokulil, M. – Hausenblas, K Zdroje: Čechová, M. – Daneš, F. – Dokulil, M. – Hausenblas, K. – Hrbáček, J. – Styblík, V. Komplexní jazykové rozbory. 2. Upravené vydání. Praha: SPN, 1996. ISBN 80-85937-27-1