Institut pro demokracii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Advertisements

EVROPSKÁ UNIE MAREK PARVONIČ. HISTORIE ZÁKLADY PODNĚTY Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Revitalizace Evropy.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
_ Institut turismu České republiky - oddělení pro regionální a mezinárodní vztahy Ing. Monika Palatková generální ředitelka CzT
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje Prof. JUDr. Ing. Igor Kotlán, Ph.D. et Ph.D. Daňové soustavy vybraných zemí EU a USA Katedra.
Co je Open Access (OA) Bc. Miroslava Pourová. Open Access = Otevřený přístup mezinárodní iniciativa k zajištění: – trvalého – okamžité – bezplatného přístupu.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-19 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
11 Doktorské studium na FLD doc. Ing. Tomáš Kušta, Ph.D.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
OECD: Výše daní: nejnižší daně jsou v Chile
Vyhledávání v citační databázi Scopus
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Věcné autority v roce 2016
Vědec versus predátor.
Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.
Podpora VaV ze strany Knihovny UTB PhDr. Ondřej Fabián
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
Evropské fondy: Řízení rizik podvodů
KNIHOVNA KTF UK Magdalena Hornová.
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Světová a národní gastronomie
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ SCOPUS
Selekční jazyky (2) Úvod do problematiky Josef Schwarz
METODIKA HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ A FINANCOVÁNÍ
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Zdanění provozu motorových vozidel v České republice Autor Bakalářské práce: Irena Záhorková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
karel oliva Akademie věd ČR
Propojení UIS s knihovnami
Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů
Ingenta Connect Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů odborných článků, statí a zpráv.
Měření výkonnosti vědy Lucie Vavříková
Elektronické informační zdroje pro obor pedagogika
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím
Obecné výklady o důkazech
Hlavní města Evropy VY_32_INOVACE_Ze
Maturity 2017/2018 listopad 2017 L. Jíša.
Predátorské praktiky vydavatelů
METODIKA POUŽITÍ KRITÉRIÍ PŘI ZUŽOVÁNÍ POČTU LOKALIT RNDr
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Portál PUBLIKACE jako nástroj evidence výsledků vědeckovýzkumných aktivit Situace ke konci roku 2016 Cíl na rok 2017 – z nástroje dílčích sběrů vytvořit.
Etické principy ve vědecké práci (Research Integrity)
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
INFORMACE TAJEMNÍKA PROFESNÍCH UNIÍ
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Identifikátor ORCID na ČVUT
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Přijímací řízení v roce uchazeč může pro 1
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Trendy geologických prací ložiskového průzkumu v letech
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Transkript prezentace:

Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu

Predátorské časopisy Jeffrey Beall a jeho blog Naše definice: Zneužívají (autory) placený open access model publikování k publikaci vědy bez řádného peer review Provozovatelé mají příjmy z publikačních poplatků od autorů Autorům umožňují nafukování výsledků a nezasloužené čerpání veřejných prostředků na VaV či kariérní postup Open access neznamená predátorství OA nicméně vytváří střet zájmů V lednu 2017 byl blog bez udání důvodu zrušen

Studie Predátorské časopisy ve Scopusu

Boj s predátorskými časopisy Bílé listiny Černé listiny Beallův seznam samostatných časopisů a vydavatelství České a slovenské instituce seznam hodně využívají Jaké časopisy vlastně na Beallových seznamech byly ? Jak se dá proti predátorským časopisům bojovat?

Databáze Obsah Beallova seznamu vyhledán na Ulrichswebu (duben 2016) – 3 218 časopisů Nalezená ISSN vyhledána ve Scopusu (říjen 2016) – 404 časopisů Viz Macháček a Srholec (2016) Pouze časopisy s více než 30 výsledky (articles + reviews) v letech 2013 – 2015 – 246 časopisů Pouze časopisy s SJR – 240 časopisů se 151 594 výsledky v letech 2013 - 2015

Metodika studie

Predátorství => nízká relevance časopisu Metodika studie Predátorství => nízká relevance časopisu Dva ukazatele vědecké relevance: 1) SJR Scimago Journal Rank 2) Podíl vědců z rozvinutých zemí Metodologické problémy Box 1: Seznam rozvinutých zemí Austrálie Belgie Dánsko Finsko Francie Irsko Island Izrael Japonsko Kanada Lucembursko Německo Nizozemsko Nový Zéland Norsko Rakousko Spojené státy Švédsko Švýcarsko Velká Británie

Rámec analýzy

Výsledky

Hlavní zjištění

Hlavní podezřelí

Zaostřeno na hlavní podezřelé

Sporná rozhodnutí

Frontiers a Impact Journals

Alternativy k Beallovým seznamům: Scopus v boji s predátory

Indexace ve Scopusu

Web of Science

Web of Science

Directory of open-access journals (DOAJ)

Directory of Open-Access Journals

Jak se bránit predátorům?

Bílé listiny Musí prověřovat peer-review proces – namátkové kontroly etc Důsledně vyškrtávat, s veřejnou ostudou Formální požadavky se vždycky dají obejít a mohou vést k ještě těžší rozpoznatelnosti skutečně špatného časopisu Vyšší výběrovost databází (především u Scopusu)

Nepredátorské časopisy Open peer review Časopisy bez peer-review nemají co zveřejňovat Prakticky nulové náklady Platforma Publons

Hodnotitelé Omezit pobídky k bezhlavému publikování Kafemlejnek a podobné systémy k šizení vybízí Také u hodnocení grantových projektů – nestačí sčítát počty publikací či patentů Hodnocený výzkum musí někdo nakonec přečíst a skutečně ohodnotit

Poskytovatelé a nové publikační platformy Využijme internetu! Wellcome Open Research Gates Open Research Celý publikační proces probíhá zcela veřejně O vlastním vydavatelství uvažuje i Evropská komise

Výzkumné organizace „Výzkumný pracovník nepublikuje eticky pochybným způsobem a nevyužívá eticky pochybných publikačních platforem“ Etický kodex výzkumných pracovníků v AV ČR Silný signál, že se publikace v predátorských časopisech prostě nepublikuje Dopad na kariéru Klíčová role managementu VO

Autoři Think. Check. Submit. Autory nelze vyvinit, zejména pokud zaplatí publikační poplatek Omezená role osvěty Okamžité přijetí článků nez relevantních poznámek není důvod k radosti

Webová aplikace

https://idea.cerge-ei.cz/predatorske-casopisy Webová aplikace https://idea.cerge-ei.cz/predatorske-casopisy