Život v Československu mezi dvěma válkami

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Advertisements

Život za První republiky
13. TVÁŘ ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
KULTURA A VZDĚLANOST ZA 1. REPUBLIKY
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
ČESKÉ ZEMĚ PŘED PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
FIMFÁRUM.
Identifikátor materiálu: EU –
Zlatá 20.léta Proměny životních návyků Biograf Rozhlas Jazz
První Československá republika 5. ročník
Vypracovali: P. Halámek, P. Seifer, T. Makovec, P. Kmoníček.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
VY_32_INOVACE_3D.9.01 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Hospodářský a sociální vývoj v ČSR
Jiří Voskovec.
Sport – v zdravém těle zdravý duch
ČEŠTÍ ILUSTRÁTOŘI.
Vznik tělovýchovné jednoty SOKOL
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
D ř Hlavní město Čínské lidové republiky -Aglomerace (2009) -39° 54′ 20″ s. š., 116° 23′ 29″ v. d. -Urbanizace.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_25_Moravskoslezský.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_3A14Čj9_Pravopis vlastních.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rozvoj vědy a techniky Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Národní obrození Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
Hospodá ř ská prosperita v Č SR a sv ě tová krize.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vznik Československé republiky Téma: Člověk a jeho svět -
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 9.ročník III
Divadelní scéna Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.8 Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR.
Léta krize v ČSR. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Léta krize v ČSR.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Život v Sovětském svazu mezi 1. a 2. světovou.
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
TÉMA: KULTURA A ŽIVOT V PŘEDVÁLEČNÉM ČESKOSLOVENSKU
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. poloviny 19. století
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Iva Drgáčová NÁZEV: VY-32-INOVACE-06-Zlínský kraj-krajské město.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
Spisovatelé a ilustrátoři
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Jaroslav Ježek AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Kultura v předválečném Československu
První světová válka. Vznik československého státu.
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_O9_JAZZ Dějiny hudby 8. ročník
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Novověk
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Sametová revoluce Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_18_Česká historie.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Obnovení demokracie v Československu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Transkript prezentace:

Život v Československu mezi dvěma válkami video

První Československá republika byla rozvinutou průmyslovou a zemědělskou zemí. Většina průmyslu bývalého Rakouska–Uherska se nalézala právě na Moravě a v Čechách. Do výroby se zaváděly nové stroje a výrobní postupy. Nejrozvinutější byl spotřební průmysl (sklářský, oděvní, textilní), ale také strojírenství. Rozvíjela se i automobilová a letecká doprava. Vyráběly se automobily značky Praga a Tatra. Významnou změnou bylo hromadné zavádění elektřiny.

Úspěšným podnikatelem v té době byl například Tomáš Baťa, který ve Zlíně vybudoval moderní továrnu na obuv. Vyráběl kvalitní levné boty, které prodával téměř do celého světa. Staral se i o své zaměstnance, nechal pro ně vybudovat rodinné domky, úřady, obchody, kino, školy pro děti. Snažil se jim vytvořit dobré životní podmínky.

Vedle hospodářských úspěchů se rozvíjela i kultura Vedle hospodářských úspěchů se rozvíjela i kultura. V roce 1923 začalo pravidelné rozhlasové vysílání. Začínaly se natáčet černobílé filmy, například s Vlastou Burianem. Z tohoto období pochází řada známých knížek pro děti – například Povídání o pejskovi a kočičce od Josefa Čapka, Dášeňka čili život štěněte od Karla Čapka, Bylo nás pět od Karla Poláčka nebo Rychlé šípy od Jaroslava Foglara. Zrodily se i loutkové postavičky Hurvínka a Spejbla podle návrhu loutkáře Josefa Skupy. V roce 1925 bylo založeno Osvobozené divadlo, ve kterém se hrály hry Jiřího Voskovce a Jana Wericha s písničkami Jaroslava Ježka.

Stále důležitější roli v životě zaujímal sport, především fotbal Stále důležitější roli v životě zaujímal sport, především fotbal. Českoslovenští sportovci se také účastnili olympijských her. Oblíbeným sportem v té době byl i tenis a lední hokej. Za první republiky se konaly sokolské slety – společná vystoupení (cvičení s hudebním doprovodem) sokolů – členů tělovýchovné jednoty Sokol. Ti vlastními silami a prostředky postavili v Praze na Strahově nový stadion – tehdy největší na světě.

Rozvoj první Československé republiky přerušila světová hospodářská krize (1929 – 1933). Zboží se nedařilo prodávat, hromadilo se ve skladech, omezila se výroba a propouštěli se zaměstnanci. Přibývalo lidí bez práce. Ceny sice klesaly, lidé však neměli peníze. Zvlášť v pohraničí a ve velkých městech žilo mnoho lidí v bídě. Nezaměstnaní dostávali poukázky na stravu – tzv. žebračenky. Ale pořádně se ani nenajedli. Nespokojenost lidí rostla.

Jak se rozvíjel průmysl v období první republiky? Otázky k textu: Jak se rozvíjel průmysl v období první republiky? Kdo to byl Tomáš Baťa? Jak se rozvíjela kultura v období první republiky? Jakou roli v tomto období zaujímal sport? Čím byl přerušen hospodářský rozvoj? video videoII

Použité zdroje: ČECHUROVÁ, Milana, Alena JEŽKOVÁ a Petr CHALUPA. Vlastivěda 5: pro 5. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, 2010. ISBN 978-80-7235-477-1. ČERNÝ, Jiří a Jaroslav VEIS. Obrázky z československých dějin 1918-1945. 1. vyd. Ilustrace Barbara Šalamounová. V Praze: Albatros, 2011, 125 s. ISBN 978-800-0022-444. http://www.youtube.com/watch?v=B-l_0fPdU6Y&feature=youtu.be http://www.youtube.com/watch?v=omdbgzuK2xU&feature=youtu.be http://www.youtube.com/watch?v=JkHk128riEY&feature=youtu.be