Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průzkum v azylových domech
Advertisements

Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Je zdravotnictví veřejný statek? Zdravotnické statky nesplňují základní charakteristiky pro veřejný statek – nejsou nevylučitelné ze spotřeby a nejsou.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Finanční možností svépomocných skupin
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Legislativa.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Kvalita v českém zdravotnictví
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
Regulace v systému veřejného zdravotního pojištění v ohrožení? JUDr. Petr Šustek, Ph.D. Centrum zdravotnického práva, Právnická fakulta UK v Praze Šustek.
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Reklama, léčiva, informace očima pojištěnce JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s.
Zkušenosti spoluřešitele projektů 5-7. rámcového programu Evropske Komise Prof. MUDr. Milan Macek, DrSc Senát Parlamentu České republiky, 21. května 2013.
Vzácná onemocnění, léky pro vzácná onemocnění Kateřina Kubáčková FN v Motole, Praha EMA, COMP.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
OS AMICUS - BRNO Občanské sdružení rodičů a příbuzných osob s duševní poruchou AMICUS - BRNO ZÁSADY PRO PŘECHOD DUŠEVNĚ NEMOCNÉHO(DN) Z.
Vykazování v systému DRG z pohledu zdravotnického zařízení MUDr. Patricie Kotalíková Nemocnice Kadaň s.r.o.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Zdravotní péče v ČR,.
MUDr. František Schneiberg
Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha
Přínosy inovativní léčby seminář
Standardizace odborné zdravotní péče
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Správa sociálního zabezpečení
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Máme se bát biosimilars?
Národní diabetologický program (NDP)
Správa sociálního zabezpečení
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Obor zdravotních služeb MZ
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Budoucnost domácí péče
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Kulatý stůl na téma Den vzácných onemocnění: situace pacientů a možnosti řešení JUDr. Karel Hlaváček, AK Šustek & Co. Praha, 29. 2. 2016

Vzácná onemocnění vzácná onemocnění jsou vzácná proto, že jejich výskyt je řídký a nejsou tolik vidět, protože nejsou vidět, pozitivní právo je jaksi míjí na léčbu právo neklade zvláštní požadavky – skrývá se v obecných oborech a odbornostech málo pacientů, rozptýlených po zařízeních, omezuje zkušenosti lékařů, omezené zkušenosti mohou paradoxně zvyšovat náklady opomíjený je často i sociální aspekt těchto onemocnění – mohou vést k vyloučení, ačkoliv by nemusela

Pohled pojištění čím víc víme o vzácných onemocněních, tím víc bychom potřebovali zdrojů na jejich léčbu – i když vzácná onemocnění nemusí být ta nejdražší problém zdravotního pojištění: přibývají nová a nová řešení známých zdravotních problémů, původní zůstávají, přibývají nové zdravotní problémy a jejich řešení to vede k tomu, že docházejí-li peníze, systém se brání úhradě nových postupů, protože neumí opustit úhradu starých, a nemáme-li dost zdrojů, potřebujeme alespoň potřebnou péči dobře uspořádat

Organizační vs. institucionální řešení centrová péče podle § 15 odst. 10 zákona č. 48/1997 Sb. – lék se symbolem S/jde o specializované poskytovatele, s nimiž zdravotní pojišťovna uzavře zvláštní smlouvu o úhradě konkrétního léčivého přípravku centrová péče podle § 112 zákona č. 372/2011 Sb./jde o centra, jimž statut přiznává Ministerstvo zdravotnictví na závěr procedury podle zákona (vypsání výzvy, přihláška, vyhodnocení, přiznání statutu, obhájení statutu ….) centrová péče pro účely ERN – institucionální nebo organizační? Sítě by měly zlepšit přístup k diagnostice, léčbě a poskytování vysoce kvalitní zdravotní péče pacientům, jejichž stav vyžaduje zvláštní soustředění zdrojů nebo odborných znalostí, a rovněž by mohly být koordinačním místem pro lékařské vzdělávání a výzkum, šíření informací a hodnocení, zejména pokud jde o vzácná onemocnění.

ERN Směrnice 2011/24/EU ze dne 9. března 2011 o uplatňování práv pacientů v přeshraniční zdravotní péči Komise podporuje spolupráci členských států při rozvoji diagnostických a léčebných kapacit a zejména přitom usiluje o to, aby: a) zdravotničtí pracovníci věděli o nástrojích, jež mají k dispozici na úrovni Unie a které jim pomohou správně diagnostikovat vzácná onemocnění, zejména o databázi Orphanet a o evropských referenčních sítích; b) se pacienti, zdravotničtí pracovníci a subjekty příslušné pro financování zdravotní péče dozvěděli o možnostech, které poskytuje nařízení (ES) č. 883/2004, pokud jde o předání pacientů se vzácnými onemocněními do jiných členských států, a to i pro účely diagnózy a léčby, které nejsou k dispozici v členském státě, v němž je pacient pojištěn.

Účast v ERN

Děkuji vám za pozornost