Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Advertisements

Spisovatelé národního obrození a jejich nejznámější díla.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ANOTACE Materiál je určen k získání poznatků o jižní Evropě. V první části si žáci vytvářejí základní přehled o celé oblasti – o krajině, hospodářství.
Anotace  Materiál obsahuje prezentaci hlavních představitelů národního obrození. Materiál navazuje na znalosti dětí získané v hodinách českého jazyka,
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Tereza Jechová Název: VY_32_INOVACE_08_ PRAHA Předmět ZEMĚPIS 7.ROČNÍK.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Česká literatura 2. poloviny 19.století PŘEHLED.  50. léta 19.století: MÁJOVCI = DRUŽINA MÁJOVÁ:  uznávali K.H. Máchu, vydali almanach= sborník Máj.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro – hospodářská zvířata Název sady: Člověk a jeho svět.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_07_12_vyjmenovaná slova
zpracovaný v rámci projektu
Kdo je kdo Autor: Mgr. Ivana Tesařová
Anotace Materiál obsahuje prezentaci nejstarších českých pověstí. Slouží jako doprovodný materiál o nejstarších událostech v pověstech. Je možné využít.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
ALOIS JIRÁSEK - spisovatel *1851 v Hronově (₸1930 v Praze)
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
PROCVIČOVACÍ HUDEBNÍ TEST
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
VY_32_INOVACE_02_05_nadmořská výška
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Staré pověsti české Alois Jirásek
Co víš o své vlasti 4.roč. 4. ročník.
Karel Čapek NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.24_Kultura_a_umeni.
Vy_32_Inovace_5O_Pexeso-Slova protikladná
Česká poválečná literatura I.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
. Karel IV. Dějepis – 7. ročník.
Alois Jirásek Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
České panovnické rody Dějepis 7.ročník.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
ŠABLONA III/2 Literární test 8. ročník Mgr
České drama Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník: 7.
Přemyslovci . Dějepis 7. ročník.
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ AUTOŘI
Česká hymna a její tvůrci
Hrdinové literárních děl
Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.
Česká republika - státní symboly
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
TÉMA: RUCHOVCI – SVATOPLUK ČECH AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.33_Hmyz Datum: 3.
Matematické pexeso Hra určená k opakování či procvičování učiva
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.08_Lidské_tělo Datum:
Český jazyk JOSEF KAJETÁN TYL.
Český jazyk 9. ročník Historický realismus.
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_17_12_vyjmenovaná slova
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
VY_12_INOVACE_Jir_I_13 Karel Čapek Název projektu: OP VK
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.08_Význam_slov Datum:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 číslo projektu
Transkript prezentace:

Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných

Poznáš na základě popisu českého spisovatele? Alois Jirásek Tento český spisovatel přelomu 19. a 20. století se zajímá především o historii českého národa, proslul svými historickými romány či sepsáním českých pověstí. Jsem A

Poznej spisovatele! Josef Lada Tento český malíř, ilustrátor, ale také spisovatel proslul především jako autor nezapomenutelného černého kocoura a jeho kamarádů kozla Bobeše a vepříka Pašíka. Jsem B

Poznej spisovatele! Fráňa Šrámek Křestní jméno toho českého spisovatele přelomu 19. a 20. století bychom hledali marně. Je to upravená forma jména František. Známý je především přes svého hrdinu Jeníka Ratkina z románu Stříbrný vítr nebo divadelní hry Měsíc nad řekou. Pomůžou ti iniciály F. Š. ? Jsem C

Poznej spisovatele! D Jsem Jindřich Šimon Baar Tento spisovatel pochází z Chodska. Jistě jsi četl jeho knížku o dvojici kamarádů Hanýžka a Martínek. V Domažlicích je po něm pojmenované dokonce i gymnázium. Jsem D

Poznej spisovatele! E Jsem Karel Poláček Tento Čech patří mezi židovské spisovatele. My jsme si ho oblíbili především jako tvůrce příběhů pěti nerozlučných kamarádů prožívající dobrodružství na malém českém městě. Jsem E

Poznej spisovatele! F Jsme bratři Čapkové Tito bratři patří mezi nejvýraznější osobnosti českého umění 20. století. Starší bratr byl malíř a ilustrátor, mladší bratr byl především spisovatel, dramatik a novinář. Celý svět používá slovo, které bratři vymysleli a to ROBOT. Jsme F

Poznej spisovatele! G Jsem Josef Kajetán Tyl Tento český dramatik zažil během svého života velkou slávu i velkou bídu. Žil na přelomu 18. a 19. století. V Plzni je podle něj pojmenováno divadlo. Jak se jmenuje tento muž – tvůrce hry o dudákovi Švandovi a věrné Dorotce? Jsem G

Poznej spisovatele! H Jsem Jiří Wolker Tento český básník patří mezi předčasně zemřelé – ve 24 letech zemřel na tuberkulózu. Vzpomeneš si, jak se jmenuje tento muž, který tak krásně popsal poštovní schránku na rohu ulice? Jsem H

Doplň do křížovky ! 1. Příjmení osobnosti z bodu D. 2. Příjmení osobnosti z bodu H. 3. Příjmení osobnosti z bodu B. 4. Příjmení osobnosti z bodu A. 5. Příjmení osobnosti z bodu C. 6. Příjmení osobnosti z bodu G . 7. Křestní jméno osobnosti z bodu A. 8. Příjmení osobnosti z bodu E. 9. Příjmení osobnosti z bodu F. 10.Druhé křestní jméno osobnosti z bodu G. 11.První křestní jméno osobnosti z bodu D.  

Křížovka

Řešení

K literárním dílům přiřaď správného spisovatele Dopiš A – H Povídání o pejskovi a kočičce Psohlavci Dášenka Kocour Mikeš Pro kravičku Kde domov můj Proti všem Bylo nás pět Strakonický dudák Staré pověsti české Bílá nemoc Čapek Jirásek Jirásek Poláček Čapek Tyl Lada Jirásek Baar Čapek Tyl

Slavná rodiště Už jste odhalili jména spisovatelů, se kterými budeme dneska pracovat. Vypiš je a doplň všechny chybějící informace do tabulky. Veškeré informace nalezneš na www.wikipedia.cz , postupně zadávej jména spisovatelů a hledej informace.  

Práce s mapou Všechna města zakresli do mapy České republiky.

Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-01-20]. Není-li uvedeno jinak - dostupné pod licencí Public domain na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vilímek_-_Alois_Jirásek.jpg (obrázek A. Jiráska, str. 2) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hrusice_CZ_Josef_Lada_bust_323.jpg (busta J. Lady, str. 3) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Frana_Sramek_1926.jpg (obrázek F. Šrámka, str. 4) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jind%C5%99ich_%C5%A0imon_Baar.jpg (obrázek J. Š. Baara, str. 5) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bust_of_Karel_Pol%C3%A1%C4%8Dek.jpg (busta K. Poláčka, str. 6) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mal%C3%A9_Svato%C5%88ovice_-_brat%C5%99i_%C4%8Capkov%C3%A9.jpg (socha bratří Čapků, str. 7) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Josef_Kajet%C3%A1n_Tyl.jpg (obrázek J.K.Tyla, str. 8) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jiri_Wolker_bust_in_Prostejov.jpg (busta J. Wolkera, str. 9, autor Jan Tříska) Klipart (volně ke stažení Microsoft Office)