Přívlastek Mgr. Renata Pospiechová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvíjející větné členy
Advertisements

SKLADBA PŘEDMĚT.
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
SKLADBA PŘÍVLASTEK 2. část.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Větné členy.
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Přívlastek (Pk).
Přívlastek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0111 Název sady:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Barbora Doležalová Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na
Doplněk Český jazyk - 7. ročník.
PŘÍVLASTEK Mgr. Michal Oblouk.
PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět.
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘÍVLASTEK, DOPLNĚK
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
Větné členy PŘÍSUDEK.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_759_7TR_CJ Autor: Mgr. Květuše Zmrzlíková.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
Rozvíjející větné členy - opakování -
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Mgr. Michal Oblouk. rozvíjející větný člen blíže určuje různé okolnosti dějů závisí na SLOVESE, PŘÍDAVNÉM JMÉNĚ nebo PŘÍSLOVCI ptáme se na něj různými.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
Rozvíjející větné členy - opakování -
PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
(PREZENTACI SPUSTÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5) Přívlastek.
Rozvíjející větné členy Přívlastek 6.ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ přívlastek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Rozvíjející větné členy Příslovečné určení 6.třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Přívlastek VY_32_INOVACE_03-27 Ročník: Vzdělávací oblast:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_03 přívlastek
PODMĚT.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Digitální učební materiál
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_02 předmět
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Přívlastek Rozvíjí podstatné jméno Ptáme se: jaký, který, čí? Je vyjádřen: podst. jménem, příd. jménem, zájmenem, číslovkou, popř. infinitivem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
VĚTNÉ ČLENY 7- 9 PŘÍVLASTEK
Rozvíjející větné členy
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní větné členy – přísudek
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Přívlastek Mgr. Renata Pospiechová Větné členy Přívlastek Mgr. Renata Pospiechová

Říkejte vhodná přídavná jména ke slovu STROM  Jaký?  Který?  Čí?

Doplňte vhodná přídavná jména ke slovu KVĚTINA         KVĚTINA        

Spojte vhodný tvar přídavného jména s podstatným jménem moderní rychlí klikatá opracované voňavý májová psi květ vlaky koťata kameny cestička

Možná spojení ve větách (Věty dokončete.) Moderní vlaky _____________________. Rychlí psi _________________________. Klikatá cestička ____________________. Opracované kameny ________________ . Voňavý květ _______________________. Májová koťata ______________________. Je možné zařadit převody do plurálu v min čase.

Možná řešení Moderní vlaky se rozjely. Rychlí psi běželi lesem. Klikatá cestička končila na pasece. Opracované kameny tvořily zídku. Voňavý květ přes noc rozkvetl. Májová koťata spala v seně.

PŘÍVLASTEK Jarní květiny rozkvetly. Ten výlet se vydařil. PŘÍVLASTEK= Pk PTÁME SE: JAKÝ, KTERÝ, ČÍ? 1. NEJČASTĚJI BÝVÁ VYJÁDŘEN PŘÍDAVNÝM JMÉNEM: Jarní květiny rozkvetly. 2. MÉNĚ ČASTĚJI BÝVÁ VYJÁDŘEN NAPŘÍKLAD ZÁJMENEM, ČÍSLOVKOU NEBO INFINITIVEM SLOVESA: Ten výlet se vydařil. Odbíjela dvanáctá hodina. Snaha vyhrát rozhodla.

Shoduje se s řídícími členy : PŘÍVLASTEK SHODNÝ NESHODNÝ Shoduje se s řídícími členy : - v pádě - v rodě - v čísle Dá se s nimi skloňovat. Nejčastěji bývá vyjádřen přídavnými jmény a stojí zpravidla před podstatným jménem. podzimní den Neshodný přívlastek bývá vyjádřen podstatnými jmény a stojí zpravidla za svým řídícím členem (nejčastěji podstatným jménem). vrcholky hor

Tvorba přívlastku neshodného K městu vede polní cesta. K městu vede cesta polem. V některých případech můžeme přívlastek shodný upravit na přívlastek neshodný tak, že z přídavného jména vytvoříme podstatné jméno a postavíme jej za řídící člen. Pokuste se vytvořit z přívlastků shodných přívlastky neshodné. Kozí stádo se páslo za domem. Uslyšel jsem psí štěkot. Vešli jsme do bratrova domu. Mořské dno ukrývalo poklady.

PŘÍVLASTEK HOLÝ - velká rodina ROZVITÝ - úžasně pilný žák - rodinný dům ROZVITÝ - úžasně pilný žák - rovně rostoucí strom NĚKOLIKANÁSOBNÝ - svědomitá a vlídná lékařka - talentovaný a houževnatý sportovec

Zdroje: www.microsoft.office.com