Lipidy - Metabolické přeměny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy přítomnost MK a alkoholů nerozpustnost v H2O syntéza acetyl-CoA
Advertisements

Oxidace mastných kyselin
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_12_1_7 Ing. Jan Voříšek  V současné době známe několik desítek milionů organických látek a každý rok se objevují a vyvíjejí nové látky.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Eukaryotická buňka II Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/4 Šablona: III/2 Inovace.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Rostlinná buňka. Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
M ETABOLICKÉ DĚJE Mgr. Jaroslav Najbert. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s.
1. H ISTOLOGIE – PLETIVA ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Výživa a hygiena potravin
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Metabolické přeměny sacharidů – glykolýza
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_06C_15_Metabolismus.
Genetický kód – transkripce
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Uhlovodíky s dvojnými vazbami.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Autor: Mgr. Simona Komárková
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Citrátový cyklus Mgr. Jaroslav Najbert.
Lipidy ß-oxidace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Nukleové kyseliny - RNA
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Název.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_32_INOVACE_10_2_7 Ing. Jan Voříšek
Severní Amerika – Kanada 1
08b-Lipidy-Metabolismus FRVŠ 1647/2012
Neživá příroda - vzduch
A B C c d b a e g h i f 1.1 Různé typy buněk
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Biologie.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Lipidy - Metabolické přeměny Mgr. Jaroslav Najbert

Označení vzdělávacího materiálu Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školy Sokolovská 1638 IČO 620 330 26 Operační program Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_1.CH.42 Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Chemie Tematický okruh Přírodní látky Zhotoveno prosinec 2012 Ročník Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP – G) Anotace Materiál je určen jako studijní v předmětu biochemie, který integruje vzdělávací obory biologie a chemie. Je zaměřen na metabolické přeměny lipidů. Předpokládá zvládnutí učiva biologie člověka vzdělávacího oboru biologie.

Trávení triacylglycerolů Zahájeno žaludeční lipázou – asi 30% natrávení V tenkém střevě triacylglyceroly emulgují žlučovými kyselinami za tvorby micel – malé kapénky pro zvýšení povrchu, následně tráveny pankreatickou lipázou. Nadměrné množství žlučových kyselin zpomaluje trávení - kolipáza Nejprve hydrolyticky odštěpena MK z C1uhlíku, následně z C3

Vstřebávání a transport lipidů Působením lipázy vzniká směs MK, monoacyl a diacylglycerolu, jako produkt metabolických přeměn sacharidů bakteriemi MK s počtem atomů C2-4, spolu s fosfolipidy a estery cholesterolu tvoří micely. Nižší MK – C2-4 – výživa enterocytů, snadno přechází do portálního oběhu, stimulují reabsorpci Na+, Cl-, H2O – jejich nedostatek způsobuje průjmy. Střední MK – C8-10 – samostatně nebo ve vazbě na glycerol snadno přechází do portálního oběhu, nepodstupují reesterifikaci. Vyšší MK – nad C10 – vstup do enterocytů, následuje reesterifikace, vazbou na fosfolipidy a estery cholesterolu vznikají chylomikrony, ty přes lymfatický systém do cévního systému. Původní TAG MAG Reesterifikovaný TAG

Transport lipidů v cévním systému TAG se transportují ve formě lipoproteinových přenašečů – v jádře TAG a estery cholesterolu, obal z fosfolipidů, cholesterolu a apolipoproteinů. Chylomikrony – vznik v enterocytech, hlavní složkou TAG, v menší míře cholesterol. Transportují potravou přijaté TAG. V cévním systému z nich lipoproteinovou lipázou z endotelu kapilár uvolněny MK pro svalové buňky a adipocyty. VLDL – lipoprotein o velmi nízké hustotě – vznik v játrech, transportuje TAG vzniklé syntézou z nadbytku sacharidů v potravě . Hydrolýzou TAG ztrácí MK a přechází přes IDL na LDL. LDL – lipoprotein o nízké hustotě – ztrátou MK stoupá obsah cholesterolu. Apolipoproteiny na povrchu tvarově odpovídají receptorům na povrchu buněk꞊> vstup cholesterolu do buněk. HDL – lipoprotein o vysoké hustotě – vzniká v játrech nebo v enterocytech. Nižší obsah MK, to umožňuje estericky vázat cholesterol z cytoplasmatických membrán a transportovat jej zpět do jater.

β – oxidace mastných kyselin Probíhá v matrix mitochondrií Přenos MK z cytoplasmy – MK do C10 přímo, od C12 transportem Aktivace MK – vzniká acyl - CoA 1. Dehydrogenace – vzniká trans 2-enoyl-CoA a FADH2 Hydratace – vzniká L-3-hydroxyacyl-CoA 2. Dehydrogenace – vzniká 3-oxoacyl-CoA a NADH+H+ Odštěpení acetyl-CoA – vzniká acylCoA o C2 kratší

membrána mitochondrie Přenos MK z cytoplasmy nižší MK cytoplasma vyšší MK membrána mitochondrie ATP HS-CoA AMP+PP1 Acyl-CoA karnitin HS-CoA acylkarnitin ATP HS-CoA HS-CoA karnitin AMP+PP1 matrix mitochondrie Acyl-CoA Acyl-CoA

1. Dehydrogenace palmitoyl-CoA FAD FADH2 trans-palmito-2-enoyl-CoA palmitoyl-CoA-dehydrogenasa FADH2 trans-palmito-2-enoyl-CoA

Hydratace trans-palmito-2-enoyl-CoA H2O L-3-palmitoyl-CoA palmitoenoyl-CoA-hydratasa L-3-palmitoyl-CoA

2. Dehydrogenace L-3-palmitoyl-CoA NAD+ NADH+H+ 3-oxopalmitoyl-CoA hydroxypalmitoyl-CoA-dehydrogenasa NADH+H+ 3-oxopalmitoyl-CoA

Odštěpení acetyl-CoA 3-oxopalmitoyl-CoA HS-CoA myristoyl-CoA palmitoyl-CoA-acyltransferasa myristoyl-CoA acetyl-CoA

Obecné schéma β oxidace – Linenova spirála acyl-CoA FAD FADH2 enoyl-CoA H2O hydroxyacyl-CoA NAD+ NADH+H+ oxoacyl-CoA HS-CoA acyl-CoA acetyl-CoA

β oxidace nenasycených mastných kyselin U nenasycených mastných kyselin s dvojnou vazbou na lichém atomu C vznikne po několika β oxidacích produkt cis-3-enoyl-CoA. Ten není schopen hydratace. Dvojná vazba je přesunuta do polohy 2 se současnou změnou na konfiguraci trans. cis-3-enoyl-CoA akonitát-isomeráza trans-2-enoyl-CoA

Tukové buňky - adipocyty Zásobní buňky pro triacylglyceroly – mobilizovány hormondependentní tkáňovou lipázou Adrenalin, glukagon cytoplasmatická membrána membránový receptor druhý posel - cAMP proteinkinasa aktivní lipáza neaktivní lipáza + 3 R-COOH monoacylglycerollipáza

Syntéza mastných kyselin Do C16 v cytoplasmě, od C18 na endoplasmatickém retikulu, u člověka nenasycené pouze na C9 v játrech a adipocytech, ostatní nenasycené pro člověka esenciální. Syntéza probíhá na multienzymovém komplexu s bílkovinou ACP acetyl-ACP malonyl-ACP CO2 NADPH+H+ NADP+ 3-hydroxybutyryl-ACP acetacetyl-ACP H2O NADP+ NADPH+H+ butyryl-ACP krotonyl-ACP

Zdroje a použitá literatura 1. JAN MUSIL. Biochemie v obrazech a schématech. II., zcela přepracované vydání. Praha: Avicenum, 1990. 2. Fotografie a vzorce z vlastní databáze autora. Vytvořeny programy ACD FREE 12, Snagit 3. MURRAY, Robert K. <i>Harperova biochemie</i>. 23. vyd. Jinočany: H H, 2002, ix, [3], 872 s. ISBN 80-731-9013-3.