Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_13_39VavM-1 Název tematické oblasti (sady) Matematika Název vzdělávacího materiálu Krychle Druh učebního materiálu prezentace Anotace Tento výukový materiál obsahuje slovní úlohy zamřené na řešení krychle Klíčová slova Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Maturitní obory typu L, M Ročník I., III. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby PC, dataprojektor Autor Mgr. Michal Vávra Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 0,3 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Vávra. Dostupné z portálu

2 Autor: Mgr. Michal Vávra
Krychle Autor: Mgr. Michal Vávra

3 Obsah 1) Krychle 2) Řešená úloha 3) Zadání úloh 4) Návody k řešení

4 Krychle Krychle (pravidelný šestistěn nebo hexaedr) je trojrozměrné těleso, jehož stěny tvoří šest stejných čtverců.

5 Řešená úloha Př. 1 Dřevěná krychle o hustotě 600 kg/m3 má hmotnost 5 kg. Určete povrch krychle. Ze vzorce pro hustotu určíme objem krychle. Poté si vypočítáme délku hrany krychle a dosadíme do vzorce pro povrch. ρ = 600 kg/m3 , m = 5 kg, S =?

6 Úlohy Př.2 Úhlopříčný řez krychle má obsah 450 cm2. Určete povrch krychle. [1901 cm2 ] Př.3 Z koule o poloměru 12 cm je vyrobena krychle o maximálních rozměrech. Určete objem této krychle. [2628,1 cm3 ] Př.4 Hrana dřevěné kostky se sušením zmenšila o 2 mm. Jaká byla původní délka hrany kostky, pokud se její povrch zmenšil o 11, 76 cm2? [5 cm]

7 Návody k řešení Př. 2 Řez krychle má tvar obdélníku. Kratší strana je hrana krychle a delší strana je stěnová úhlopříčka krychle. Z rovnice určíme délku hrany krychle. Př. 3 Poloměr koule je roven polovině tělesové úhlopříčky krychle Z tohoto vztahu vypočítáme hranu krychle. Př. 4 Sestavíme si rovnici s rozdílem povrchů původní a vysušené krychle. Rovnici upravíme dosazením tak, že jediná neznámá bude hrana původní krychle. .

8 Řešení př. 2 Sř = 450 cm2 , Sk=? cm2

9 Řešení př. 3 r = 12 cm, Vkr = ? cm3

10 Řešení př. 4 a1 = ? (cm), a2 = a1 - 0,2, S1 – S2 = 11, 76 cm2

11 Odkazy: POLÁK, J. Přehled středoškolské matematiky. 5. vydání. PRAHA: SPN, ISBN JIRÁSEK, František a kol. Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ a pro studijní obory SOU 1.část. 2.vydání.Praha : SPN,1986.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google