Čím zaléváte bazalku na parapetu?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dualita úloh lineárního programování a analýza citlivosti
Advertisements

Úvod do studia jazyka – 4. Gramatika Morfologie.
Natural Language Processing Prague Arabic Dependency Treebank Otakar Smrž koordinátor projektu Motivační přehled problémů, řešení a aplikací.
Řeč, jazyk, mluva.
Když jde jedna husa za druhou (o reciprocitě a konstrukci jeden-druhý) Martina Otradovcová Ždárek listopad 2009.
Základové větné struktury, slovesná valence a její chápání
Základové větné struktury, slovesná valence a její chápání
Lingvistika dvacátého století Magda Ševčíková Přednáška
Pojem / koncept Homonymie Ondřej Diblík – Simona Kukučová | |
Vzorce se slovesy s obecným významem změny Jiří Řezáč VMS, 8. prosince 2009.
Pád substantiv.
počet částic (Number of…) se obvykle značí „N“
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
Мetafora a metonymie v české mluvnici
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
STAVBA VĚTY A TEXTU POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_426_Minulý čas průběhový AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.12 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu statického a dynamického. Vzdělávací.
ZS 2013/2014 Božena Bednaříková
Pro 5. ročník ZŠ Jazyk a jazyková výchova – Český jazyk a literatura – Jazyková výchova – Tvarosloví VY_32_INOVACE_137 duben 2011 Mgr. Hana Patschová.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_29_CJL_M Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Komunikace sluchově postižených
LINGUA CECA I LM Udine 2013/2014. Přednáška P4 STAVBA ČESKÉ VĚTY Pravovalenční členy větné struktury - komplementy.
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
Alternativní a augmentativní komunikace
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Korpusová lingvistika ( 3 ) Jan Radimský FF JU České Budějovice.
Minulý čas průběhový (kladné a záporné věty)
Singular to Plural Rewrite the following sentences and change all nouns, adjectives, and verbs from singular to plural. Vzor: Studentka opakovala novou.
Základní principy geografického výzkumu
Teorie chování spotřebitele
Future Perfective Verbs Rewrite the following sentences, changing all verbs to the future perfective. Vzor: Karel volá matce. Karel zavolá matce. *Taken.
Vyjádření možnosti/pravděpodobnosti pomocí may, might, could, will
Dagmar Strejčková Kapitoly z lexikologie současné češtiny Kapitoly z lexikologie českého jazyka Dagmar Strejčková
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Markéta Lopatková Karolína Skwarska Václava Kettnerová Eduard Bejček
K sémantice vágních kvantifikátorů
Alternativní a augmentativní komunikace
Rekce a valence ve finštině. Valence je vlastnost slova, a to především sloves, vázat k sobě jiné větné členy či se s jistými větnými členy vyskytovat.
Vizuálně motorické komunikační systémy SP
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 1. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Objem
Phrasal verbs. Phrasal verbs (frázová slovesa) put on, get up. Phrasal verbs (frázová slovesa) jsou ustálená spojení slovesného tvaru a dalšího výrazu,
Vyjádření příčiny a důsledku. Příčina (spojka PROTOŽE) Petr byl sám doma, protože jeho rodiče šli do divadla. Proč byl Petr sám doma? Protože jeho rodiče.
Podstatná jména látková. Látková podstatná jména mají zpravidla jen tvary jednotného čísla a označují se jimi jak část, tak i celek, tedy látku samu bez.
VY_32_INOVACE_Jir_ II_11 Věta a souvětí Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VY_32_Inovace_6.1.5 homonyma Český jazyk 7. ročník
STAVBA VĚTY A TEXTU POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Neurčitá zájmena SOME, ANY, NO
Mluvní komponenty v českém znakovém jazyce
Teorie chování spotřebitele
Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Objem
Význam slov - procvičování VY_32_INOVACE_1B_16
Slovesný způsob Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
Singular to Plural Rewrite the following sentences and change all nouns, adjectives, and verbs from singular to plural. Vzor: Studentka opakovala novou.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ
Funkční styl odborný.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Škola: SŠ, ZŠ a MŠ Karviná Autor: Bc.Balonová Soňa
Future Perfective Verbs
Zapište si za uši: UCHO v českém znakovém jazyce
Transkript prezentace:

Čím zaléváte bazalku na parapetu? Hana Prokšová 37. studentský workshop žďárek Mělník 13. května 2017

objekt × prostředek objekt je valenční, obligatorní, připojován rekcí fakultativní vypít pivo brčkem obligatorní, ačkoli vypustitelný (Sgall 2011, s. 129) naložili vůz senem obligatornější: případy sémantické alternace: obmotat ránu obvazem × obmotat obvaz kolem rány

objekt × prostředek prostředek formálně fakultativní, ale sémanticky inkorporován, resp. omezen slepit si boty + lepidlem / kanagonem / žvýkačkou / ? nalakovat si nehty + lakem × štětečkem namazat si ruce + _____ × nakrémovat si ruce + _____ krémem / mastí / balzámem / (krémem zn.) nivea / ? olejem / sádlem / banánem / ? → specificita slovesa ≈ omezené spektrum možných prostředků + nepotřebnost jejich povrchového vyjádření

inkorporace některých aktantů slovesa v ČZJ inkorporace některých aktantů primárně: objekt artikulace některých sloves se podle kontextu proměňují, mají ale i základní, neutrální (de facto slovníkovou) podobu JÍST PÍT STŘÍLET HOLIT SE (+ změna místa artikulace)

inkorporace některých aktantů slovesa v ČZJ inkorporace některých aktantů primárně: objekt artikulace některých sloves se podle kontextu proměňují, mají ale i základní, neutrální (de facto slovníkovou) podobu JÍST inkorporace IKONICITA PÍT objektu STŘÍLET inkorporace HOLIT SE (+ změna místa artikulace) prostředku

slovesa v ČZJ slovesa prostorová Ve větě, v kontextu se nicméně proměňují: podávají informace o umístění (lokalizaci) děje nebo stavu, o pohybu objektu a často vyjadřují (inkorporací změněného tvaru ruky) prostředek. (Macurová – Bímová, s. 292, potrhla hp) … i slovesa typu JÍST/PÍT mohou vyjadřovat inkorporovaný prostředek (Morgan 2009) artikulace znaku podle prostředku, nikoli objektu (JÍST-LŽÍCE, JÍST-VIDLIČKA) metonymické vyjádření nádoby, nikoli obsahu (PÍT-SKLENICE určitého typu)

Čím zaléváte bazalku na parapetu? Napadne vás kterou tekutinou? kterou nádobou?

Čím zaléváte bazalku na parapetu? Napadne vás kterou tekutinou? Bazalku zalévám dešťovou vodou. kterou nádobou? INSTRUMENTÁL Bazalku zalévám lahví od piva. dva typy prostředků v ČZJ lze inkorporovat pouze prostředek b) ← lze ho (totiž) vyjádřit klasifikátorem

Čím zaléváte bazalku na parapetu? Je mezi těmito typy prostředků nějaký rozdíl? lakovat si nehty lakem, zalévat bazalku vodou Tohle očekáváme, je to součást sémantiky slovesa, není třeba to vyjádřit povrchově, fakultativní. lakovat si nehty temperou, zalévat bazalku pivem Tohle neočekáváme, je to sémantická/kontextuální aktualizace, je potřeba to vyjádřit povrchově → kontextuálně obligatorní lakovat si nehty štětečkem, zalévat bazalku lahví od piva nástavbová sémantická informace?? i tady je třeba kontextuálně aktualizovanější informace povrchově vyjádřit…

Čím zaléváte bazalku na parapetu? lakovat si nehty štětečkem, zalévat bazalku lahví od piva nástavbová sémantická informace?? i tady je třeba kontextuálně aktualizovanější informace povrchově vyjádřit… … v ČZJ třeba právě inkorporací prostředku → vyjádření prostředku se tak v celé konstrukci stává z hlediska sémantiky obligatorn(ějš)í → (Č)ZJ tak může ukazovat, jak specifická je valence prostředku (o tom, jak k němu proniká předložka S, ani nemluvě…)

literatura MACUROVÁ, A. – BÍMOVÁ, P. (2001): Poznáváme český znakový jazyk II. (Slovesa a jejich typy). In: Speciální pedagogika, r. 11, č. 5, s. 285–296. MORGAN, M. (2009): Typology of Indian Sign Language (ISL) Verbs from a Comparative Perspective. In: Rajendra Singh (ed.): Annual Review of South Asian Languages and Linguistics. SGALL, P. (2011): Jazyk, mluvení, psaní. Praha: Karolinum.