Psychotropní látky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychotropní látky.
Advertisements

Návykové látky, alkaloidy, drogy
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍM VYMĚŠOVÁNÍM. Funkce: řízení celého organismu (spolu s nervovou soustavou) žlázy s vnitřním vyměšováním = endokrinní žlázy produkují.
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb OSOBY ZÁVISLÉ NA PSYCHOAKTIVNÍCH LÁTKÁCH Syndrom závislosti Mgr. Irena Kudláčková.
Ch_065_Drogy Ch_065_Přírodní látky_Drogy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová LEGÁLNÍ DROGY Normální je nekouřit. Alkohol i cigareta poškozují zdraví.
VY_32_INOVACE_09_20_návykové látky. Návykové látky jsou omamné látky (drogy) a psychotropní látky.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: KUŘÁCTVÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Drogy Ch_065_Přírodní látky_Drogy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Vylučovací soustava – ledviny. Možnost využití: interaktivní tabule.
Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
ALKALOIDY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_26.
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
Alkoholismus Lucie Doleželová. Alkohol musíme považovat za tvrdou, silně návykovou drogu, obzvláště v psychicky těžkých obdobích, kdy se stává berličkou.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Tomš Wanek a Michal Černý :D
Výukový materiál VY_52_INOVACE_27_ Hormony
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Riskuj Přírodopis VI. třída.
Autor: Ing. Alice Horáčková
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Rozvojová a humanitární pomoc
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Halucinogen Halucinogeny jsou skupina psychoaktivních drog dělící se do tří kategorií, na psychedelika, disociační drogy a delirogeny. Alternativním názvem.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Výchova ke zdraví – důsledky závislostí
Název vzdělávacího materiálu
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Toluen účinky:1.psychický útlum 2.oblouzenost
Návykové látky Název projektu: OP VK
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ANOTACE Prezentace ukončuje tematický celek nervová soustava
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
MECHANISMY TOXICITY.
Psychopatologie – základní psychické funkce Češková E.
Statistika kriminality za rok 2017 Plzeň – město
Bylinky Šťovík kyselý Hana a Petr Ulrychovi Užívá se převážně zevně
Epidemiologie užívání drog v ČR
PŘÍRODOVĚDA JEDOVATÉ ZLOZVYKY
Návykové látky v silničním provozu ( novela zákona 361/2000 Sb. ,) plk
Pracovní výchova – dívky 9.tř. Prezentace č. 18
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Návykové látky Alkohol
Letní pozdrav.
Když vás potká vyhoření
Alkaloidy Lék nebo droga?.
Transkript prezentace:

Psychotropní látky

Drogová závislost Drogová závislost (též narkomanie či toxikomanie) je abnormální až chorobný stav vyvolaný častým užíváním drog, které vyvolá psychickou nebo fyzickou potřebu cíleně je vyhledávat. Snižuje schopnost reagovat na běžné podněty a může dokonce dojít k selhání funkcí tělesných orgánů.

Závislost Největší závislost vyvolává: heroin, kokain, tabák. Nejvíce poškozují zdraví: heroin, kokain, barbituráty.

Nejčastěji zneužívané návykové látky I když tyto výrobky obsahují návykové látky kofein, nikotin a alkohol, naše zákony na ně nepohlížejí jako na drogy a jsou běžně dostupné v obchodech.

Jak škodí alkohol, nikotin, kofein? Závislost na alkoholu je chronické onemocnění postihující celou osobnost po stránce psychické a fyzické. Dlouhodobé požívání alkoholu vede k poškození jater, ledvin, slinivky břišní a zvyšuje krevní tlak. Při kouření se nikotin uvolňuje do kouře a dostává se do organismu s kapičkami dehtu, který způsobuje časté záněty horních cest dýchacích a rakovinu plic. Kofein příznivě stimuluje centrální nervový systém. Ve vysokých dávkách působí jako jed. Smrtelná dávka je 150 mg/kg, přičemž 1 káva obsahuje 120 mg kofeinu.

Rozdělení návykových látek Návykové látky bývají někdy dělené podle míry návykovosti a poškození organismu na tzv. měkké a tvrdé drogy. Toto rozdělení má vyjadřovat míru nebezpečnosti užívaní těchto látek pro uživatele. Do kategorie měkkých drog bývá řazen především kofein a marihuana. Mezi tvrdé drogy patří především pervitin, kokain, toluen, a heroin. Na hranici jsou alkohol, nikotin a halucinogeny, které jsou někdy zařazovány mezi tvrdé, jindy mezi měkké drogy.

Tvrdé drogy Tyto omamné látky mají vysokou návykovost a velmi poškozují zdraví. Mezi opiáty patří morfin, kodein, které se používají jako analgetika a antitusika v lékařství. Z morfinu se vyrábí nebezpečný heroin. Všechny jsou obsaženy v surovém opiu, které se získává z nezralých makovic. Mezi jejich hlavní účinky patří euforie, zklidnění, tělesný útlum. Záludnost spočívá v rychlé závislosti a v tom, že organismus potřebuje dávku stejně silně, jako potřebuje jíst či dýchat.

sHRNUTÍ Některé přírodní látky působí na centrální nervovou soustavu a způsobují dočasné změny ve vnímání, náladě, vědomí a chování. Nazýváme je návykové látky. Drogová závislost je abnormální až chorobný stav vyvolaný častým užíváním drog, které vyvolá psychickou nebo fyzickou potřebu cíleně je vyhledávat. Návykové látky dělíme podle míry návykovosti a poškození organismu měkké a tvrdé drogy. Do kategorie měkkých drog patří marihuana a kofein. Mezi tvrdé drogy patří opiáty, crack a kokain. Nebezpečná je i závislost na lécích.