Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alkoholismus Lucie Doleželová. Alkohol musíme považovat za tvrdou, silně návykovou drogu, obzvláště v psychicky těžkých obdobích, kdy se stává berličkou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alkoholismus Lucie Doleželová. Alkohol musíme považovat za tvrdou, silně návykovou drogu, obzvláště v psychicky těžkých obdobích, kdy se stává berličkou."— Transkript prezentace:

1 Alkoholismus Lucie Doleželová

2 Alkohol musíme považovat za tvrdou, silně návykovou drogu, obzvláště v psychicky těžkých obdobích, kdy se stává berličkou. Její nebezpečnost spočívá v tom, že je všude a patří k různým rituálům (oslavy, atd.). Nastala zvláštní doba, kdy není outsiderem ten, kdo pije alkohol, ale ten kdo abstinuje. Platí to především u mládeže. Konflikt se společností v prvopočátku tedy nemá ten, kdo pije, ale ten kdo nechce pít.

3

4 Zajímavosti: ✤ Bezpečná denní dávka pro zdravého dospělého člověka na den je 1/2 l piva nebo 2 dl vína nebo 1/2 dl destilátu. ✤ Statistiky z roku 2010 říkají, že v ČR je zhruba 550 tisíc alkoholiků. (V roce 2006 to bylo 26 tisíc) ✤ V USA a Japonsku se alkohol smí pít až od 21 let. ✤ S pitím má u nás problém 25% mužů a 10% žen

5

6 Jak naše tělo přijímá alkohol ✤ Alkohol je velmi dobře sliznicemi přijímám (absorbován) do krevního oběhu - v dutině ústní (minimuum), žaludku, střevě, též při podání konečníkem, a při aplikaci na kůži (u novorozenců může způsobit těžkou intoxikaci vedoucí až ke smrti!). Velmi dobře je absorbován z plic (dýchání inhalačních par alkoholu)

7 Muži X Ženy ✤ Ano, na muže má alkohol jiný účinek než na ženy. Na ženy účinkuje menší množství alkoholu. Na jeden kilogram váhy stačí ženám menší množství alkoholu k dosažní téhož účinku. ✤ Je to dáno tím, že ženské tělo obsahuje méně vody než tělo mužské. A protože se alkohol mísí s vodou obsaženou v těle, pak totéž množství alkoholu má u ženy vyšší koncentraci, než u muže.

8 Odbourávání alkoholu u mužů ✤ Pivo muž (80kg) ✤ 1 dvanáctka - 2 hodiny 3 minuty ✤ 1 desítka - 1 hodina 37 minut ✤ 2 dvanáctky ✤ Víno (muž 80 kg) ✤ 2 deci - 2 hodiny 40 minut ✤ - 4 dcl - 5 hodin 20 minut ✤ - litr - 13 hodin 20 minut ✤ - litr a půl - 19 hodin 40 minut ✤ Destiláty (muž 80 kg) ✤ 1 panák(0.05l) - 2 hodiny 12 minut ✤ - 2 panáky - 4 hodiny 24 minut ✤ - 4 panáky - 8 hodin 48 minut ✤ - 6 panáků - 13 hodin 12 minut ✤ - 8 panáků - 17 hodin 36 minut ✤ - 10 panáků - 22 hodin

9 Děti a alkohol ✤ Statistiky: Opakované průzkumy vedou k závěru, že ve 4. ročníku základní školy (cca. 10 let) má již opakované zkušenosti z alkoholem asi 35% dětí! Dle statistik se u nás děti poprvé setkávají s alkoholem průměrně v 11 letech, což je nejdříve v EU. 13% dětí ve věku 13-15 let se opíjejí 3× měsíčně.

10

11 ✤ Alkohol je pro děti a mladistvé nebezpečný. I při občasném požití hrozí onemocnění jater, protože naše játra nejsou schopna odbourávat alkohol, tak jako játra dospělích. ✤ Čím mladší jedinci pijí alkohol, tím vyšší je riziko přechodu na jiné tvrdé drogy. ✤ Čím dřív začne člověk pít alkohol, tím je vyšší rychlost nástupu případné závislosti. ✤ Poškozuje se síť vyvíjejících se buňek.

12 Krátkodobé účinky ✤ Alkohol napodobuje účinek mnoha drog. Působí podobně jako kokain. Tím vyvolává pocity vzrušení. Současně vyvolává pocity podobné při užití Valia a jiné zklidňující léky ✤ Nevolnost - Málokdo ví, že nevolnost při pití nezpůsobuje alkohol, ale jeho produkt acetladehyd! Čím více pijeme, tím více se ho vytváří a tím je větší nevolnost. ✤ Porušuje spojení mezi tělem a myslí. ✤ Ztráta zábran a úzkost. Je to ale zrada- člověk se cítí sebejistě, ale jeho tělo není schopno akce.

13

14 Pití alkoholu v těhotenství ✤ Ethanol, tedy alkohol je jed. Jestliže koluje v krvi budoucí matky, těhotné ženy, alkohol se dostává přívodnými cévami dělohy i k plodu. Stránka uvádí následky opakovaného pití alkoholu u těhotných žen na plod. ✤ Změny na plodu vystaveném opakovaně alkoholu: ✤ nejrůznější mutace, po narození jsou u dětí mnohem častěji poruchy učení, problémy v citovém životě a později potíže při navazování partnerských vztahů. Dle nových zahraničních výzkumů už i jednorázové požití alkoholu poškozuje mírně plod. ✤ http://youtu.be/N0XLlkfOqzc http://youtu.be/N0XLlkfOqzc

15 Tresty za řízení v opilosti ✤ do 0,3 promile - přestupek, pokuta do 20.000 Kč, 3 body, zákaz řízení na 6 měsíců až jeden rok ✤ 0,3-1 promile - trestný čin s podmínečným trestem, pokuta do 20.000 Kč, 6 trestných bodů, zákaz řízení na 6 měsíců až rok ✤ více než 1 promile - trestný čin a nepodmíněný trest až 1 rok vězení, 6-7 trestných bodů, 25.000 - 50.000 Kč pokuta, zákaz řízení na 1-2 roky. ✤ odmítnutí dechové zkoušky - 7 trestných bodů, 25.000-50.000 Kč, zákaz řízení na 1-2 roky.

16 0.25 promile. Odbourání za hodinu a 20 minut. Pivo (12ka) 0,28 promile. Odbourání za 2 hodiny a 20minut 0,17 promile. Odbourání za 1hodinu a 20 minut.

17

18 Konec, děkuji za pozornost..


Stáhnout ppt "Alkoholismus Lucie Doleželová. Alkohol musíme považovat za tvrdou, silně návykovou drogu, obzvláště v psychicky těžkých obdobích, kdy se stává berličkou."

Podobné prezentace


Reklamy Google