Diabetes mellitus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OP u klienta s diabetem mellitem – kontrolní otázky
Advertisements

SACHARIDY.
ENDOKRINNÍ SOUSTAVA ( SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ ) Daniel Chlup.
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
CÉVY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poruchy glukozové tolerance v těhotenství Zdravotní výbor PSP MUDr.Pavel Antonín.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Prevalence DM ČR DM typ - 6,3% typ – 92,7%
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Úloha technologií (CGM sensor v moderní léčbě diabetu 1. typu), poslední klinická data Doc.MUDr.Kateřina Štechová, Ph.D. Interní klinika UK 2.LF a FN v.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo18 Označení materiálu evo18_epilepsie_diabetes.pptx Název školy Gymnázium.
Preventivní prohlídky Miroslava Kyasová Katedra ošetřovatelství.
Žlázy s vnitřní sekrecí. o uložena : v horní části břišní dutiny o funkce : exokrinní – zevní sekrece endokrinní - vnitřní sekrece – beta buňky  Langerhansovy.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
MAKROELEMENTY (1. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Mgr. Sylva Šmídová.  Diabetes mellitus (DM) neboli úplavice cukrová (cukrovka) je chronické onemocnění, které se projevuje zvýšenou hladinou cukru (glukózy)
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Energetická hodnota potravin (EH)
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Ošetřování dítěte s onemocněním DIABETES MELLITUS
Fylogeneze pohybu živočichů- test
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Výživa a hygiena potravin
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
OSMOTICKÁ FRAGILITA ERYTROCYTŮ.
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
Obezita.
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Cukry (sacharidy).
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Krev (Haima, Sanquis) Glykémie.
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Žlázy s vnitřní sekrecí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Inzulinová rezistence
Zakázané látky Fyziologie sportu Doplňky stravy Dopingové metody 1000
Když vás potká vyhoření
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Diabetes mellitus

Princip onemocnění Dm je porucha metabolizmu cukru, charakterizovaná hyperglykemií a glykosurií Podstatou je snížená sekrece hormonu INZULÍNU v Langerhansových ostrůvcích slinivky bišní Inzulín je tvořen beta buňkami SB a umožňuje vazbou na inzulínový receptor na buněčné membráně vstup glukozy do buněk, tím snižuje glykémii. Glukóza je pro buňku nepostradatelná = hlavní zdroj energie. Pokud se do buňky nedostane, odchází močí (glykosirie), buňka začne využívat jako zdroj energie tuky a bílkoviny, tím vzniká velké množství kyselých odpadních látek, které poškozují organizmus. Neléčený DM vede ke smrti

Dělení DM DM I. Typu, inzulín dependentní DM II typu NON inzulín dependentní a) s relativním nedostatkem INZ b) s necitlivostí inzulínových receptorů Sekundární DM Gestační DM Porucha glukózové tolerance

Příčiny DM I.typu Geneticky podmíněný Idiopatický DM II typ Genetický defekt beta buněk Onemocnění pankreatu Endokrinipatie Léky Postinfekční K rizikovým faktorům patří vyšší věk a obezita

Klinický obraz Hyperglykémi (3,6-5,9 mmol/l), způsobuje svědění genitálu Glykosurie (glukóza přechází do moči a váže na sebe vodu) Polydypsie Dehydratace Hypotenze Suchá kůže Špatné hojení ran……..

diagnostika Symptomy nemoci Fyzikální vyšetření Rizikové faktory kouření, hyperlipoproteinémie, reodinná zátěž…) Stav výživy, výživové zvyklosti Fyzická aktivita Další onemocnění Fyzikální vyšetření Hmotnost BMI Krevní tlak

Vyšetření štítné žlázy Vyšetření tepen DK Oftalmologické vyš. Neurologické vyš.

Laboratorní vyšetření Glykemie na lačno vyšší než 7 mmol/l (může být až 50 mmol/l!!!) Postprandiální glykémie: po jídle vyšší než 10 mmol/l C peptid: k rozlišení I a II typu u I typu O, u II zvýšený Malý a velký glykemický profil Glykovaný hemoglobin k posouzení dlouhodobému sledování kompenzace DM Moč + sed – glykosurie Sběr moči za 24 hod na cukr a aceton

terapie Cílem léčby je co nejlepší kompenzace bez kolísání glykemií, snaha o snížení komplikací Úprava životosprávy: Kompenzace TK a lipidů Optimalizace hmotnosti, redukce obezity Zákaz kouření a alkoholu Selfmonitoring !!!!! Měření glykemie, vyšetření moči Měření TK Vážení

Dieta Č. 9 se stanovením sacharidů na 175 – 225 g/den dle energetického výdeje Kromě sacharidů se redukuje i přijem tuků Výměnná jednotka: množství potravin, které obsahuje 1 g sacharidů 20 g chleba, 14 g rýže, 5 g brambor, 200 ml mléka apod.

Inzulíny Bazální dávka napodobuje bazální sekreci: 20 – 28 j dlouhodobého INZ rozdělit na ráno a večer Stimulovaná dávka: krátkodobý inzulín před jídlem 8 – 12 j ráno, v poledne 8 – 10j. Večer 6 – 8 j. Pozor, musíme posuzovat dle hodnoty glykemie! V současné době se u mladších jedinců a dětí doporučuje použití inzulínové pumpy, kdy se INZ podává stále bazální rychlosti a před jídlem přidá bolus Doplňte typy INZ dle skript

PAD Slouží k terapii II.typu DM Doplň podle skript