Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR , Olomouc Program Interreg V-A Česká republika - Polsko.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
AKTUÁLNÍ VÝVOJ V ROP SČ 15. října 2015 Výroční konference – Senohraby Ing. Václav Chytil.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Dětské umění překonává hranice. Principy přeshraniční spolupráce projektu Možnost poskytnutí širší nabídky oborů i v případech, kdy by pro školu (samostatně)
Zkušenosti města Valašské Meziříčí s rozvojovými projekty Město Valašské Meziříčí Zdeněk Studeník Praha
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Česko – rakouská přeshraniční spolupráce z pohledu možnosti operačních programů po vstupu do EU Lenka Doležalová 3. ÚFŘP.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Čerpání prostředků z fondů EU na území Jihočeského kraje Ing. Petr Maroš vedoucí Odboru evropských záležitostí.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Projekt „Předcházení a postih projevů extremismu při hromadných akcích“
Návrh věcného záměru zákona o stavebních úřadech - co by bylo, kdyby… Ing. Jiří Štochel, VITA software s.r.o. 1.
Praktické zkušenosti a doporuční Praktické zkušenosti a doporuční Program Cíle 3/Ziel3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným.
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Jak na projekt? Ing. Iva Gavendová Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Program RP04-16 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2016 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Přeshraniční spolupráce ČR – Bavorsko v rámci Cíle 3 v letech Tento projekt je spolufinancován z prostředků EU.
MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK. Smysl a cíl Hledání pokud možno spravedlivého kompromisu mezi „neomezenými“ možnostmi lékařské vědy a omezenými finančními.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
STS/S 09 Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina Hasičský záchranný.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
„Jednotná úroveň informačních systémů operačního řízení a modernizace technologií pro příjem tísňového volání základních složek integrovaného záchranného.
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Digitální učební materiál
Úřad práce České republiky
Bilaterální spolupráce mezi ČR a donorskými zeměmi
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Integrace VISION a VIS Mail do NS-VIS – VIS Mail fáze II projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
Operační program životní prostředí (OPŽP)
Cíle Pardubického kraje v oblasti cestovního ruchu
Podpora rozvoje dopravy s využitím ROP Střední Morava
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
hejtman Pardubického kraje
Evropský návratový fond (ENF)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Evropská územní spolupráce
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Pozemkové úpravy.
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Život bez střeva , Praha.
Úvodní informace o Fondu malých projektů
Integrované operační středisko – „srdce policie“
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce ČR - PR 2007-2013, Wisła, 22. září 2009

Ukázka současného stavu některých příhraničních komunikací Navrhované priority pro česko-polskou přeshraniční spolupráci • Oblasti podpory definované v operačním programu česko-polské přeshraniční spolupráce pro období 2007-2013, týkající se ochrany životního prostředí, prevence rizik, rozvoje podnikatelského prostředí, rozvoje cestovního ruchu, vzdělávání, územní spolupráce veřejných institucí apod., jsou jistě potřebné pro ekonomický rozvoj česko-polské příhraniční oblasti, prohlubování vzájemné spolupráce, sbližování lidí na obou stranách hranice. • Nezbytnou podmínkou pro realizaci uvedených oblastí podpory je dostatečná dopravní dostupnost v česko-polském pohraničí. To potvrzuje i popis oblasti podpory 1.1 - Posilování dostupnosti, uvedený v Příručce pro žadatele pro OPPS ČR – PR 2007 – 2013: „Další rozvoj česko-polského příhraničí je podmíněn zlepšením dopravní dostupnosti tohoto území“. Ukázka současného stavu některých příhraničních komunikací

Čerpání alokace v rámci oblasti podpory 1.1 – Posilování dostupnosti • O potřebnosti dalšího posilování rozvoje dopravní dostupnosti v česko-polské příhraniční oblasti vypovídá průběh čerpání alokace, určené pro oblast podpory 1.1 – Posilování dostupnosti. • Po prvním hodnocení projektových žádostí v září 2008 bylo vyčerpáno více než 70 % alokace, po druhém hodnocení projektových žádostí v březnu 2009 byla celá alokace dočerpána, navíc zůstalo v zásobníku několik doporučených projektů, jejichž následné financování je podmíněno dostatkem prostředků ERDF. • Zájem o oblast podpory 1.1 – Posilování dostupnosti byl jednoznačně nejvyšší v rámci všech oblastí podpory česko-polského přeshraničního programu, převis poptávky lze očekávat i v příštím programovém období.

Stále ještě existují překážky na česko-polské hranici Vstup do Shengenského prostoru • Po vstupu do Shengenského prostoru vznikl dojem, že se problém dopravní dostupnosti podařilo odstranit. Kromě přetrvávajících myšlenkových stereotypů, bránících vzájemné provázanosti na obou stranách hranice, však ještě existují i skutečné fyzické bariéry. V řadě případů například neexistuje možnost přímého spojení pro vozidla nad 6 tun hmotnosti, čímž dochází k prodražování podnikatelských aktivit, problémy přetrvávají i u komunikací určených převážně pro aktivity v oblasti cestovního ruchu. Stále ještě existují překážky na česko-polské hranici Shengenský prostor

Stav po realizaci projektu Úspěšně realizované projekty dopravní infrastruktury • Alokace určená pro oblast podpory 1.1 – Posilování dostupnosti umožnila realizovat řadu projektů, které ihned začaly využívat instituce i občané na obou stranách hranice. • Na další zamýšlené záměry již alokace nezbyla. Stav před realizací projektu Stav po realizaci projektu

Další realizované projekty týkající se posilování dopravní dostupnosti

Projekt Přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb Dopad na ostatní oblasti podpory Posilování dopravní dostupnosti se příznivě odrazí na dalších oblastech podpory, zejména na oblasti podpory 1.3 - Prevence rizik, o kterou byl a nadále je mezi žadately velký zájem, tento trend lze očekávat i do budoucna. Kvalitní příhraniční komunikace jsou nezbytnou podmínkou pro zkvalitnění spolupráce bezpečnostních a záchranných sborů (zdravotnických záchranných služeb, hasičských sborů, celních správ, horských služeb apod.), konkrétně např. při zásahu české sanitky na polském území mohou rozhodovat někdy pouze minuty. Kvalitní komunikace mají příznivý dopad i na všechny další oblasti podpory. Projekt Přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb Euroregionu Nisa

Fond mikroprojektů Značný zájem žadatelů o realizaci mikroprojektů nastavuje otázku, zda by neměla být navýšena alokace pro oblast podpory 3.3 – Fond mikroprojektů a zda by neměla být posílena role jednotlivých Euroregionů.

náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Helmut Dohnálek náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje