Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/02.0010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zlepšování podmínek pro výuku technických obor ů a ř emesel Švehlovy st ř ední školy polytechnické Prost ě jov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Advertisements

Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Odměrná analýza – volumetrie určení množství analytu na základě spotřeby titračního činidla je nutné znát stechiometrické poměry v reakci v bodě ekvivalence.
SUPMAT - Podpora vzd ě lávání pracovník ů center pokro č ilých stavebních materiál ů Registrační číslo CZ.1.07/2.3.00/ INFRAČERVENÁ SPEKTROSKOPIE.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA JADERNÁ A FYZIKÁLNĚ INŽENÝRSKÁ KATEDRA JADERNÉ CHEMIE Darina Ornová, Silvie Novotná, Jan Havlík, Jan Procházka.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_489_Peroxid vodíku. NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
VY_32_INOVACE_Luk_II_04 Alternativní výživa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
VY_32_INOVACE_3_1_7 Ing. Jan Voříšek  Při probírání učiva z anorganické chemie jsme vyjadřovali složení jednotlivých sloučenin pomocí chemických vzorců.
Energetická hodnota potravin (EH)
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
VŠB - Technická univerzita Ostrava
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Sacharóza – výroba cukru
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Autor: Stejskalová Hana
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Lékařská chemie Podzimní semestr 2014/2015.
Zobecněné rozdíly kvalitativního a kvantitativního výzkumu
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Anorganická chemie Autor: Mgr. Alena Víchová
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Hořčík, vápník Autor: Mgr. Alena Víchová
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Lékařská chemie Podzimní semestr 2011/2012.
VY_32_INOVACE_Pel_II_17 Soustavy rovnic – slovní úlohy5
Digitální učební materiál
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-03
Výzkumníci a pomocníci: Brzula O., Čuříková A., Kopecká S., Kutra, D.,
výpočty „kádinkovou“ metodou
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Výpočty ze vzorců Matulová, Plačková.
Čistírna odpadních vod
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1_25
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mgr. Jana Schmidtmayerová
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Významné chemické veličiny Mgr. Petr Štěpánek
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/02.0010

Úvod do analytické chemie Ing. Miroslav zifčák

Analytická chemie se zabývá chemickým rozborem neboli chemickou analýzou surovin, polotovarů a hotových výrobků. Analytická chemie má význam v průmyslu i ve vědeckém výzkumu. Její úlohou je hodnocení a zkoušení vzorků různého původu a složení.

Využití analytické chemie v potravinářském průmyslu: A. Stanovení obsahu organických látek Stanovení sacharidů v řepné šťávě, čokoládě Stanovení bílkovin v mléku, mase, v obilninách Stanovení tuků v olejninách B. Stanovení obsahu anorganických látek Stanovení těžkých kovů v různých potravinách Stanovení dusičnanů ve vodě, v zelenině Stanovení zbytků (reziduí) pesticidů

Rozdělení analytické chemie: Chemie kvalitativní – zjišťuje JAKÉ prvky nebo sloučeniny obsahuje zkoumaná látka Chemie kvantitativní – zjišťuje KOLIK (jaké množství nebo koncentrace) určité látky je v dané sloučenině obsaženo Při kvalitativním rozboru dokazujeme určitou látku pomocí reagencí neboli činidel a sledujeme přitom charakteristické změny roztoku – např. změna barvy, vznik sraženiny atd. Činidla jsou takové látky, které průkazně reagují s danou látkou v roztoku.

Kvantitativní analýza (rozbor) 1.Vážková analýza (gravimetrie) – určovaná látka v roztoku se převede činidlem na nerozpustnou sraženinu, která se po odfiltrování, vysuší nebo vyžíhá a následně se zváží. 2.Odměrná analýza (titrace, volumetrie) - založená na měření objemu odměrného činidla (odměrného roztoku) přidávaného z byrety k titrovanému roztoku určované látky až do okamžiku, kdy látka v roztoku právě kvantitativně zreaguje s činidlem. 3.Fyzikálně-chemická analýza – založená na stanovení fyzikálně-chemických vlastností látek – např. index lomu, optická otáčivost.

Titrace (titrační aparatura) http://www.bgml.chytrak.cz/nakre.htm

http://akademon. cz/clanekDetail. asp http://akademon.cz/clanekDetail.asp?name=Zaporny%20index%20lomu&source=0405 Index lomu

Podle množství odebíraného vzorku rozdělujeme analýzu na: 1 Podle množství odebíraného vzorku rozdělujeme analýzu na: 1.Makroanalýza – asi 1 g odebraného vzorku 2.Semimikroanalýza – množství odebraného vzorku v rozmezí od 0,01 do 0,1g 3.Mikroanalýza - množství odebraného vzorku méně než 0,01 g

Podle způsobu a metody analýzy rozdělujeme analýzu na: 1.Zkumavková metoda 2.Kapková metoda 3.Mikroskopická metoda

Použitá literatura:

Děkuji za pozornost