Epidemiologicky rizikové potraviny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Advertisements

Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Biopotraviny ve školním stravování
Staphylococcus aureus
Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa.
Mikrobiologické požadavky
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Vybrané metody analýzy
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Administrativa ve výrobním středisku
Metody dozoru Hygiena. Dozor a dohled Kdo vykonává předpoklady dozor orgán státního zdravotního dozoru (Vedoucí KHS, případně jím pověřený pracovník)
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Listerióza, ČR, 2006/2007 průběžné pracovní materiály poslední revize: živá neuzavřená data.
BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno
Definice, základní pojmy
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Praktické použití nových metod pro výrobu pokrmů Institucionální program UTB Zlín (2014)
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Konkrétní případy nutričně- epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY PO PODÁNÍ VAKCÍNY INFANRIX HEXA Státní ústav pro kontrolu léčiv leden 2015 © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Farmakovigilance.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
HYGIENA VÝŽIVY Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. UČO Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno ová adresa:
HYGIENA VÝŽIVY Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. UČO 18452
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výrobní činnost hotelu
Legislativa v práci nutričního terapeuta stravovací služba
VNĚJŠÍ VLIVY NA ELEKTRICKÉ ZAŘÍZENÍ
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ)
BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ)
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
HACCP.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Výživa v OVZ Zákon č. 96/2004 Sb., § 9, odst. 3: Za výkon povolání zdravotního laboranta se považuje laboratorní činnost v rámci diagnostické péče a vyšetřování.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Alimentární intoxikace
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Zdraví a jeho determinanty
Epidemiologicky rizikové potraviny
V. Šmejkalová, II. Interní klinika FNKV
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Transkript prezentace:

Epidemiologicky rizikové potraviny Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 1

2 Pojmy Potravina je jakákoliv látka určená ke konzumaci, nebo u které lze konzumaci předpokládat (zák. č. 110/1997 Sb.). Epidemiologicky riziková potravina (vyhl. 296/1997 Sb.) je potravina určená k přímé spotřebě, která je konzumována v nezměněném stavu tepelně opracovaná a konzumuje se v teplém nebo studeném stavu sušená potravina, která musí být před spotřebou smíchána s teplou nebo studenou vodou Nebezpečná potravina (Nařízení ES 178/2002), která způsobuje škody na zdraví s ohledem na individuální vnímavost skupiny osob, pro které je určena

Některé příklady Výrobky ze syrového masa, ryb a vajec Mléko 4 Některé příklady Vysoce rizikové Nízko rizikové Výrobky ze syrového masa, ryb a vajec Mléko Cukrářské a lahůdkové výrobky Vařená rýže Plody moře Sušené potraviny Okyselené a fermentované potraviny Proslazené potraviny Potraviny konzervované tukem

Vždy ROZLIŠUJME!!! Kvalitativní hledisko Vlastnost 5 Vždy ROZLIŠUJME!!! Nebezpečí Riziko Kvalitativní hledisko Vlastnost …"může"... Kvantitativní hledisko Pravděpodobnost uplatnění nebezpečí, v závislosti na podmínkách expozice (P = 0...1) …"ale nemusí"… Interpretace!

Co je potřebné k tomu, aby byla potravina epidemiologicky riziková? Todd EC: Epidemiology of Foodborne Diseasses:a worldwide review. World Health Stat Q., 1997, vol. 50, p. 30-50. a jiné zdroje... Infekční agens a jeho vlastnosti Potravina, charakteristiky produkce a trh: nové způsoby zpracování a balení potravin, složitější logistika (výroba a spotřeba se časově a místně čím dál více vzdalují) Měnící se vnímavost populace: expozice dětí, nárůst počtu osob v imunosupresi a osob vyššího věku. Přesnost epidemiologické surveillance aneb kam (ne)dohlédne oko epidemiologovo... Pozn. 1: Statistika infekčních onemocnění  postrádá prvek kauzality! Pozn. 2: Sporadický výskyt není malá epidemie!

Kauzalita sir Austin Bradford Hill (1897 – 1991) Hillova kritéria kauzality: soubor podmínek užitečných při zvažování existence příčinnosti mezi expozicí a následkem. Absolutním požadavkem je průkaz časové souvislosti.

Mediální bublina nebo skutečné riziko? 8 Mediální bublina nebo skutečné riziko?

DM, non-insulin dependent. 25 9 Počet listerií v 1 g potraviny Počet listerií v 1 porci( 31.6 g) 1 32 10 316 100 3.160 1.000 31.600 Zdravotní stav Relat. vnímavost Zdravý člověk do 65 r. 1 Osoba 65+r. 7,5 DM, non-insulin dependent. 25 DM, insulin dependent. 30 Solidní karcinom 66 - 229 Dialyzovaný pacient 476 AIDS 865 Krevní malignity 1364 Transplantovaný pacient 2584

10 Závěr Jakýkoliv taxativní výčet epidemiologicky rizikových potravin je vlastně jen identifikací potenciálního nebezpečí z potravin. Pojem epidemiologicky riziková potravina je indikační pro aktivaci příslušného stupně hygienické ochrany (HACCP) a pro potřeby státního zdravotního dozoru. Realizace potenciálně epidemiologicky rizikové potraviny (ale i potraviny obecně jinak nerizikové) v konkrétním případu vždy závisí na okolnostech, jako jsou vlastnosti potraviny, hygiena osob a prostředí, ale i charakteristiky konkrétní populace.