UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Astronomické jednotky délky
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
ZEMĚ A VESMÍR.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír a Země ve vesmíru
Téma Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Robert Navrátil.
Země ve vesmíru.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.31 –JAK VZNIKL SVĚT– pracovní list
Pluto - trpaslík sluneční soustavy
Fyzika 2. ročník učebních oborů
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Vesmír.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vypracovala:Klára Utišilová
Velký Vesmír. Slunce v různých vlnových délkách. Čtveřice světlých útvarů v horní části jsou sluneční skvrny. V optickém oboru by byly tmavší než okolí,
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Planetky, měsíce, komety, meteory
Vesmír (Space).
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_355
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Sluneční soustava.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
VESMÍR.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Země a vesmír (9. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Sluneční soustava.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
ZEMĚPIS. VESMÍR - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty VESMÍR.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
Fyzika 2. ročník učebních oborů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Přírodopis – Vesmír Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o vesmíru. Jsou zde uvedené základní vlastnosti planet sluneční soustavy včetně.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Slunce a sluneční soustava
Sluneční soustava.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s úvodem do studia zeměpisu, se stavbou vesmíru,
Vesmír → galaxie → sluneční soustava → Země
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Sluneční soustava.
Transkript prezentace:

UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU

ZEMĚ VE VESMÍRU Země je součástí sluneční soustavy a nepatrnou částí vesmíru, který nás obklopuje. Nejuznávanější teorií vzniku vesmíru byla tzv. TEORIE VELKÉHO TŘESKU (BIG BANG) z doby před 13,8 mld. let. Nyní je to standardní model vesmíru - model ΛCDM

GALAXIE Ve vesmíru vytvářejí plynná tělesa ( hvězdy ) – galaxie. Galaxie obsahují asi 100 mld. hvězd. Naši Galaxii tvoří asi 150 mld. hvězd. Naše Galaxie má tvar disku.

SLUNCE stáří 4,7 mld. let ( Země asi 4,6 mld. ) žhavá koule o průměru 1 392 000 km tvořena hlavně vodíkem a heliem teplota na povrchu asi 6000°C, v jádře 15 mil.°C hmotnost 2 . 1030 kg

SLUNEČNÍ SOUSTAVA Slunce 8 planet - Merkur ,Venuše ,Země , Mars , Jupiter , Saturn , Uran , Neptun trpasličí planety – Pluto, Ceres, Eris V srpnu 2006 byl rezolucí XXVI. Generálního zasedání Mezinárodní astronomické unie (IAU) definován pojem planeta a v souvislosti s tím i nový pojem trpasličí planeta. Do této nové kategorie byla přesunuta i jedna z planetek a to Ceres, jedno transneptunické těleso Eris a bývalá planeta Pluto. měsíce (satelity) – známe jich 166 (největší je Ganymede) planetky (známo více než 300 000, z toho více než 136 tis.katalogizováno) Zajímavost : planetka 8217 se jmenuje Dominikhašek kometární jádra , komety meteoroidy ( meteor je záblesk zazáření meteoroidu při průletu atmosférou, meteorit je zbytek meteoroidu, který dopadl na Zemi ) meziplanetární hmota jemné prachové částice

SLUNEČNÍ SOUSTAVA

MĚSÍCE SLUNEČNÍ SOUSTAVY

Astronomické délkové jednotky světelný rok – (značka jednotky ly, z angl. light year) Jeden světelný rok je vzdálenost, kterou světlo ve vakuu urazí za jeden juliánský rok. 1 ly  ≈ 9,46 × 1012 km . ( asi 10 bil. km ) parsek ( pc ) : 1 pc ≈ 3,26 ly astronomická jednotka – asi 150 mil. km (astronomical unit - AU) - 1 AU = 149 597 870 691 ± 30 m. původně definovaná jako vzdálenost Země od Slunce 63 241 AU ≈ 1 ly

ODKAZY www.mesic.astronomie.cz www.astro.cz http://cs.wikipedia.org