SŮL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Advertisements

Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
UZENINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Energetická hodnota potravin (EH)
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základy automatického řízení 1
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TAVENÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharóza – výroba cukru
DRUHY MLÉKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Přírodní vědy DUM 15 KOLOBĚH VODY
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Rovnice s absolutními hodnotami
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Mineralogický systém II. Halogenidy
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_11
Diferencované stravování
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Získávání energie pro život
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Transkript prezentace:

SŮL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH TĚŽBA HISTORIE SKLADOVÁNÍ CHARAKTERISTIKA VADY CO OBSAHUJE SŮL SPOTŘEBA SOLI VLIV SOLI NA ORGANIZMUS KURIOZITY ZÁVĚR HISTORIE CHARAKTERISTIKA CO OBSAHUJE SŮL VÝZNAM PRO ČLOVĚKA DRUHY

HISTORIE Sůl se používala už v pravěku. Od dávných dob byla zvířata nucena chodit stezkami k přírodním zdrojům soli, aby uspokojila požadavky svého organizmu. Když člověk začal hospodařit, nacházel nové zdroje soli. Po celá tisíciletí se učil, jak sůl pomáhá uchovávat potraviny, vydělávat kůži a léčit rány. První písemná zpráva o soli je stará asi 4 700 let a pochází z čínského spisu. V něm je uvedeno více než 40 druhů soli. Rovněž jsou popsány dva základní druhy získávání soli, tj. odpařováním z mořské vody a dolováním.

HISTORIE V Evropě pocházejí archeologické nálezy související s těžbou soli ze starší doby kamenné. Způsob těžby soli se v zásadě nezměnil ani v antice. Samotný Řím by zásoben mořskou solí dováženou z pobřežní Ostie. Sůl byla pro Římany tak důležitá, že po ní pojmenovávali silnice, po kterých se vozila, i městské brány, kterými se přivážela. Dokonce i římští legionáři dostávali část peněz “v soli”, odkud se “sůl” dostala i do výrazu pro mzdu nejen do latiny, ale i např. do současné angličtiny (salary).

HISTORIE Do Čech se sůl z Hallstattu dopravovala soumary po tzv. solné stezce. Přeprava po ní nebyla jednoduchá, neboť stezka byla špatně průchodná a výškové převýšení činilo asi 450 m. Stezka vedla přes Linec, Freistadt, Kaplici do Českých Budějovic, Týna nad Vltavou a pak dále do Prahy. Sůl se dopravovala v tzv. prosticích – SOUDKY, které vážily asi 55 kg. Doprava soli po silnici skončila vybudováním konězpřežné železnice z Lince do Českých Budějovic 1. srpna 1832.

CHARAKTERISRIKA Chlorid sodný (běžně sůl kuchyňská) je chemická sloučenina sodíku a chlóru se vzorcem NaCl. Vyskytuje se v přírodě jako minerál halit, nebo je součástí vody solných jezer a moří. Je vyráběn v mnoha rozdílných podobách a formách, podle způsobu získávání a následného využití. Mohou to být samostatné krystaly větší či menší velikosti, velmi jemné krystalky, jemný prášek, nebo sůl slisovaná do pevných tablet či bloků.

CO OBSAHUJE SŮL? Minimální obsah soli v sušině jedlé soli činí 97 %, v soli s jodem dokonce 98 %. Minerálních příměsí jako jsou uhličitany, sírany vápníku, sodíku a hořčíku a podobně v nich nesmí být více než dvě procenta. Pozor, pokud jde o sůl obohacenou například bylinkami, sušenou zeleninou či kořením, podíl soli se samozřejmě snižuje, ale neměl by klesnout pod 70 až 80 %.

HISTORIE KAMENNÉ SOLI Největšími nalezišti soli jsou moře. Průměrný obsah solí je asi 3,5 % (pro zajímavost: Velké solné jezero v USA má 27 % solí, Mrtvé moře v Izraeli více než 30 %). Asi před 250 miliony let bylo moře i ve  střední Evropě. Protože zde v té době panovalo suché, horké podnebí, mořská voda se zahustila. Vzniklé koncentrované solné roztoky klesly na dno. Důsledkem tektonických pochodů ubývalo stále častěji možnosti zpětného odtoku husté mořské vody. Tím se koncentrace zvyšovala a vykrystalovala kamenná sůl. Během existence země klesla solná ložiska do velkých hlubin a byla překryta vrstvami různých sedimentů.

VÝZNAM SOLI PRO ČLOVĚKA Sůl je jednou z nejběžnějších kuchyňských surovin. Kuchyňská sůl je sloučeninou sodíku (Na) a chlóru (Cl). Bez sodíku se neobejdeme. Je potřebný pro kvalitní přenos nervových vzruchů, svalovou činnost, reguluje krevní tlak a pomáhá udržovat rovnováhu tělesných tekutin uvnitř buněk a v mezibuněčných prostorách. Sůl je součástí převážné části organických látek, je obsažena jak v rostlinách, tak v živočišných organismech. Nachází se v mase, v krevní plasmě, v chrupavkovitých a kostních tkáních těchto organismů. Udržuje rovnováhu tekutin v těle a je nepostradatelná pro tvorbu kyseliny solné v žaludku.

VÝZNAM SOLI PRO ČLOVĚKA Sůl je též součástí krve, je rozpuštěna v krevním séru. Sérum obsahuje asi 0,9 % chloridu sodného. V případě krevních transfuzí představuje roztok chloridu sodného (fyziologický roztok) často rychlou lékařskou pomoc. Tento fyziologický roztok chloridu sodného (0,9%) je používán nejen v lékařství při ztrátách krve. Také sekrece žaludečních šťáv je řízena chloridem sodným, povzbuzuje chuť k jídlu přímým nervovým podrážděním žaludeční stěny, podporuje odbourávání bílkovin a přispívá k jejich resorpci (vstřebání do tělní tekutiny).

CO SŮL OBSAHUJE Obsahuje přídavek chloridu draselného. V kuchyňské soli jsou ještě 2–3 % jiných látek, chloridů a síranů. Přídavek jódu tzv. jodizovaná sůl. Obsahuje minerální soli hořčíku. Minerální soli vápníku a brómu.

DRUHY Kamenná sůl (NaCl) (halit = NaCl, řecky halos = moře, sůl) je nejčastější minerál solných ložisek. Vakuová sůl Výroba vakuové soli spočívá v těžbě solného roztoku, tzv. solanky, z níž se pak odpařením a krystalizací získá velmi čistá jedlá sůl. Mořská sůl se získává z mořské vody, která se napouští, tam kde to dovoluje suché, teplé klima a ploché pobřeží, do mělkých rozlehlých nádrží a nechává se vypařovat účinkem slunečního tepla, podporovaným prouděním vzduchu.

DALŠÍ DRUHY SOLI Tato sůl se nepoužívá při vaření, ale k dochucování hotových pokrmů. Vzácná Fleur de Sel Sůl kouřem uzená Mořská – s chutí lanýžů – do těstovin, rýže, polenty, pomazánek či smažených vajíček – s chutí ibišku Himálajská

ZÍSKÁVÁNÍ SOLI Dnes se sůl získává především dolováním. Těží se většinou v podpovrchových dolech podobně jako uhlí nebo jiné nerosty. Nachází se pod zemským povrchem v prvohorních (zejména permských) a druhohorních (hlavně triasových) usazeninách. Významná naleziště soli v Evropě jsou například v Německu (Sasko-Anhaltsko, Dolní Sasko), v Rakousku (Solná komora), Polsku nebo na Ukrajině. Mimo Evropu v Novém Mexiku v USA nebo jihoamerické Kolumbii .

SOLNÁ JEZERA K nejstarším způsobům výroby soli patří odpařování, a to jak z mořské vody, tak z vody solných jezer.

SOLNÝ DŮL Nedaleko Krakowa je jeden z nejstarších solných dolů, důl Wieliczka. Stále se zde těží sůl, ale slouží i jako turistická atrakce. V podzemních chodbách jsou k vidění solné sochy mýtických postav a králů, solné síně a kaple a solná jezírka.

TĚŽBA SOLI Existuje však i efektivnější způsob těžby, tzv. loužení, které vynalezli v jedenáctém století Číňané. Do šachty se načerpá voda z povrchových nádrží, která sůl rozpustí. Vzniklý roztok se vyčerpá a v nedalekých odpařovacích nádržích se z něj získává sůl. Aby vznikla čistá kuchyňská sůl, musí se ještě odstranit příměsi síranu sodného, síranu hořečnatého, síranu vápenatého, hydroxidu železitého a různé organické nečistoty. Toho se docílí přidáním chloridu vápenatého a hydroxidu vápenatého. Sůl se následně dále upravuje – mele na jemná a okrouhlá zrnka typická pro kuchyňskou sůl, někdy se do ní přidává jod a fluor.

SKLADOVÁNÍ Skladuje se v suchu Chladu Temnu Vždy odděleně od látek s vysokým obsahem vody, protože vodu přebírá a tvrdne.

VADY Nečistoty Vlhnutí Ztvrdnutí

SPOTŘEBA SOLI Podle odborníků by se měl optimální denní příděl soli pohybovat zhruba kolem 4 g denně, což je přibližně jedna čajová lžička. Průměrná denní konzumace soli u mužů v Británii je 10,1 gramu, u žen 7,7 gramu. Příslušníci některých indiánských kmenů v Brazílii vystačí s pouhou jednou setinou gramu denně. Orientální kuchyně v řadě případů předpokládají vyšší denní spotřebu soli. V některých oblastech severní Číny je to až kolem 30 gramů na den.

VLIV SOLI NA ORGANIZMUS Sůl je zdrojem sodíku a chloridových iontů, které jsou nepostradatelné pro správnou funkci organizmu. Chlorid sodný je velmi důležitou látkou při regulaci vody a látkové výměně. Sodík je důležitý při přenosu nervových a svalových signálů. Je také stavební látkou kostí. Chlorid sodný je dále součástí kyseliny chlorovodíkové, která začíná trávení bílkovin. V pečivu sůl zpevňuje lepek v těstu a při výrobě tavených sýrů pomáhá odstraňovat nežádoucí vápník. Pro kojence a batolata není sůl vhodná vůbec.

KURIOZITY K soli se váže i spousta pověr, legend a pohádek. Pro úspěch se hází sůl přes levé rameno. Na lodi, která se plaví po moři, se o soli nemá mluvit vůbec. Rozsypaná sůl prý věští smůlu. V japonských divadlech se házela sůl na scénu, aby mělo představení úspěch. V arabských zemích se solí pečetí přátelství. A v neposlední řadě pohádky o soli, která je cennější než zlato.

ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Pracovní list

PRACOVNÍ LIST Kdo je to Soumar? Co je to sůl? Jak se sůl získává? V jakých státech se těží sůl? Popište vliv soli na organizmus.

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 15. KARELJ. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hallstattsee_1.jpg>. STR. 16. AKTRON [online]. [cit. 2012-12-25].Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wieliczka,_Soln%C3%A9_doly,_vrstvy_soli.JPG?uselang=cs>. Použitá literatura DRUHY SOLÍ PODLE ZPŮSOBU JEJICH TĚŽBY A ZPRACOVÁNÍ. [online]. [cit. 2013-09-26]. Dostupné z: <http://www.solnemlyny.cz/osoli.html>