1.3 Vlastnosti látek a lidské smysly.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Bezpečnost práce První pomoc Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Měření délky Zpracovala: ing.Alena Pawerová. Délka je fyzikální veličina FYZIKÁLNÍ VELIČINY určují ve fyzice vlastnosti těles i látek, a také jejich změny.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Měření délky pevného tělesa
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
13 úvod do chemie - opakování
Měření síly.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
VY_32_INOVACE_09 09 CO NÁS OBKLOPUJE ? autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Ochutnej pyroelektrický náboj
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Vlastnosti plynů.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Lineární rovnice a nerovnice I.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Skupenství Pro jednotlivé podoby látek užíváme pojem SKUPENSTVÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Magnetické vlastnosti látek Vypracoval: Lukáš Karlík
Vlastnosti látek − hustota
8.1.2 Podprostory.
1.1 Úvod do chemie Chemie je přírodní věda, která zkoumá vlastnosti a přeměny látek. Přeměny výchozích látek v jiné látky nazýváme chemický děj (chemická.
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Směsi.
Směsi Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková
Teplo.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Rastrová grafika Základní termíny - rozlišení. Rastrová grafika Základní termíny - rozlišení.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Zlomky a desetinná čísla
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Skupenství látek.
zpracovaný v rámci projektu
1.3 Vlastnosti látek a lidské smysly.
Výpočet hmotnosti tělesa
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Fyzikální veličiny.
Vlastnosti plynů.
ZKOUŠKY CEMENTU teorie
Těleso a látka Podívej se kolem sebe. Jmenuj věci, které nás obklopují. Věci se odlišují v mnoha vlastnostech, jakými jsou např. barva, velikost, tvrdost,
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Mgr. Jana Schmidtmayerová
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Vlastnosti látek − hustota
Lineární funkce a její vlastnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Molekulová fyzika Sytá pára.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Lidské svaly a kůže ČLOVĚK.
Transkript prezentace:

1.3 Vlastnosti látek a lidské smysly. Vlastnosti látek můžeme poznávat svými smysly, u neznámých látek však nikdy chutí a jen velmi opatrně čichem. Některé vlastnosti látek se vyjadřují VELIČINAMI (např. teplota tání, teplota varu, hustota, …). Postup, kterým zjišťujeme hodnotu veličiny, nazýváme MĚŘENÍ. např: Měříme teplotu varu ethanolu (lihu): 𝑡 𝑣 =

Nebezpečné látky musí být na obalu označeny: Nebezpečné chemické látky jsou označovány výstražnými symboly podle nebezpečných vlastností. Dále jsou označeny R- větami (upřesňují rizikovost látek ) a S-větami (obsahují pokyny pro bezpečné zacházení s látkami).  

Nově EU zavádí Globálně harmonizovaný systém klasifikace a označování chemikálií, tzv. GHS (H-věty a P-věty) Nové symboly: