Přílohy z rýže a dalších obilovin P. Pechová, 2012
Přílohy z rýže Vhodná příloha k dušeným, pečeným a zadělávaným pokrmům Na talíři formujeme nejčastěji do kopečků Přílohy z rýže
Rýži přebereme, opereme, spaříme a vaříme v dostatečném množství osolené vody Zaléváme ji horkou vodou (aby nebyla mazlavá) Vařená rýže
Dušená rýže Přebereme, opereme, spaříme, osmahneme na tuku Zalijeme v poměru 1 kg rýže na 1,5 litru vody Osolíme, přidáme cibuli s hřebíčkem, přivedeme k varu Dusíme asi 20 minut v mírně rozehřáté troubě Dušená rýže
Přidáme různé doplňky – hrášek, kari, zeleninu, šunku, pažitku, papriku aj. Ochucené rýže
Vařené kroupy, krupky, perličky Přebereme, propláchneme, případně namočíme na 4-6 hodin Vaříme v dostatečném množství osolené vody Vaříme zvolna, občas mícháme Po uvaření scedíme, propláchneme, promastíme Vařené kroupy, krupky, perličky
Vařené jáhly 2 x spaříme (zbavíme hořkosti) Propláchneme studenou vodou Vsypeme do vody nebo vývaru, vaříme Můžeme dochutit česnekem, solí, majoránkou, muškátovým oříškem a osmaženou cibulkou Vařené jáhly
Vařené ovesné vločky Slaná kaše Vločky osmahneme, zalijeme osolenou vodou (1 kg vloček, 3 litry vody) Zavaříme, dodusíme v troubě Vařené ovesné vločky
Najděte na internetových stránkách další přílohy z obilovin. Úkol
ŠINDELKOVÁ, Alena. Technologie 1 ŠINDELKOVÁ, Alena. Technologie 1. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. METZ; KESSLER, Grüner. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz., 2008, ISBN 978-80-86706-18-4. www.office.microsoft.com Použité zdroje