Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Ekosystém – pole Polní plodiny název: VY_32_INOVACE_02_Ekosystem_poleI škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
AutorMgr. Ludmila Eisová Vytvořeno dne20. března 2012 Odpilotováno dne26. března 2012ve tříděIII.A Vzdělávací oblastČlověk a jeho svět Vzdělávací oborPrvouka.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
POLOLETNÍ PÍSEMNÉ OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Člověk a příroda Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníkvěten 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 32) Rozmanitost.
20. Zemědělské plodiny PŘÍPRAVA POKRMŮ Eva Malovaná 2016.
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Rostliny z našeho okolí
VY_32_INOVACE_PŘBOT.18 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
VY_52_INOVACE_70_Rostliny polí - učební text
Autorem je PaedDr. Štěpánka Vondrášková
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 10 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Cukry – přírodní sladidla
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Francie a Velká Británie Autor: Mgr. Marta.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Krytosemenné dvouděložné rostliny
VY_32_INOVACE_09_Přírodověda_09_4. ročník _Podzim na polích
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_32_ Prvouka 3.ročník Pícniny, olejniny, textilní plodiny
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
VY_32_INOVACE_199 Tomáš Nový osmý Kraje ČR
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Opakování rostliny Člověk a jeho svět (Přírodověda pro 4. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_26_OLEJNINY
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
Užitkové rostliny Opakování učiva Foto archiv autorky.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Zemědělství.
Na poli ANOTACE  Pracovní list procvičuje především využití polních plodin. DATUM AUTOR Tereza Skálová JAZYK Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP  Žáci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_32_INOVACE_12 12 Polní plodiny autor: Mgr. Soňa Kubíčková
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_06
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_32_INOVACE_02_Podzim Téma: Podzim
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1526 Název: VY_32_INOVACE_III.PR13 Vytvořeno: 27. 1. 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Na poli - rostliny Určeno pro: 4. ročník Anotace: Výukový materiál seznamuje žáky s tím, jaké rostliny člověk pěstuje k užitku a dalšímu zpracování na polích. Inovace – využití ICT (interaktivní tabule). Metodický pokyn: Materiál je vhodný pro frontální výuku a na závěr pro práci jednotlivců, dvojic, či skupiny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Lehká.

Na poli rostliny

Pole je půda určená k pěstování jednoho typu rostliny, nejčastěji obilovin, olejnin, okopanin a píce. Původní (domácí) – žito, ječmen, oves Dovezené z cizích zemí (dnes již zdomácnělé) brambory, kukuřice, fazole, rajčata – z Ameriky, pšenice a zelí - z Turecka V zemědělské krajině jsou od sebe jednotlivá pole často oddělena mezemi, případně jsou v polích i křovinaté ostrůvky s několika stromky, tzv. remízky.

Obiloviny - pěstují se pro zrno, ze kterého se vyrábí mouka, Obiloviny - pěstují se pro zrno, ze kterého se vyrábí mouka, kořeny mají svazčité, stéblo je duté s kolénky. Oves setý Ječmen obecný Kukuřice Pšenice setá Žito seté

Okopaniny - jsou dobrou předplodinou zejména pro obilniny Okopaniny - jsou dobrou předplodinou zejména pro obilniny. Využívána je hlíza nebo bulva. Lilek brambor - hlíza Červená řepa Cukrová řepa

Pícniny - jsou rostlinné druhy pěstované ke krmným účelům. Vojtěška Jetel

Olejniny - plodiny obsahující nejčastěji v semenech větší množství oleje. Olej se získává lisováním. Používá se pro výrobu potravin, paliv (biopalivo), maziv. Využívají se jako složka nátěrových hmot a pro další chemické zpracování. Řepka olejka Len setý Mák setý Slunečnice roční

Otázky k opakování Co je to pole? Jak dělíme rostliny, které na poli rostou? Vyjmenuj obiloviny. Znáš nějaké olejniny? K čemu slouží? Proč se pěstují pícniny?

Jak dělíme rostliny, které na poli rostou? Otázky k opakování Co je to pole? Pole je půda určená k pěstování jednoho typu rostliny, nejčastěji obilovin, olejnin, okopanin a píce. Jak dělíme rostliny, které na poli rostou? Obiloviny, olejniny, okopaniny a píce. Vyjmenuj obiloviny. Pšenice, žito, ječmen, oves, kukuřice. Znáš nějaké olejniny? K čemu slouží? Používají se pro výrobu olejů, paliv (biopalivo), maziv. Využívají se jako složka nátěrových hmot a pro další chemické zpracování. Řepka olejka, len, mák setý, slunečnice. Proč se pěstují pícniny? Pro krmení hospodářských zvířat.

Obrázky Použité zdroje pole http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cd/Pole_v_Cesku_lan_bez_mezi.jpg pšenice http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Wheat_field.jpg žito http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Wild_rye.jpg/250px-Wild_rye.jpg ječmen http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/Illustration_Hordeum_vulgare0.jpg/250px-Illustration_Hordeum_vulgare0.jpg oves http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/41/Illustration_Avena_sativa0.jpg/258px-Illustration_Avena_sativa0.jpg kukuřice http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/Zea_Mays_L.jpg lilek brambor http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/12/Potato_plant.jpg/258px-Potato_plant.jpg cukrová řepa http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/SugarBeet.jpg červená řepa http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/41/Beta_vulgaris_subsp._vulgaris_var._conditiva%2C_Rote_R%C3%BCbe.JPG vojtěška http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Lucerne_flowers.jpg jetel http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/Trifolium-repens.jpg řepka olejka http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Brassica_napus_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-169.jpg slunečnice http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/Sunflowers.jpg mák setý http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Illustration_Papaver_somniferum0.jpg/411px-Illustration_Papaver_somniferum0.jpg len setý http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/Linum_usitatissimum_L_ag1.jpg