Zopakujte si Kterou oblast označujeme jako pravlast Keltů? Ve které době se keltská civilizace ocitla na vrcholu svého vývoje? Kdo měl v keltské společnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravěk v českých zemích
Advertisements

Počátky osídlení našeho území
Keltové Doba laténská.
PRAVĚKÉ UMĚNÍ.
Pravěké umění Mezolit a neolit.
Doba železná na našem území.
Doba laténská ve světě Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Území dnešní České republiky
VY_32_INOVACE_3D.6.09 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Doba laténská v Čechách
VY _12_INOVACE_D.6.19 KELTOVÉ – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 14. října Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země.
Doba železná Petr Machala.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ IV. přednáška
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Území dnešní České republiky
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
VY_32_INOVACE_1D.6.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Doba halštatská v Čechách
Doba železná Mladší pravěk. Doba železná Mladší pravěk.
6. ročník Pravěk.
KELTOVÉ velká skupina kmenů, která ve starověku obývala západní, střední a částečně i jižní a východní Evropu, vč. území dnešní ČR Potomci dnes žijí v.
Další nálezy na keltském sídlišti
Ukázky keltského kovářství
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_Vl.4.r.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
(PRAVĚK) MGR. IVETA ŠLAHAŘOVÁ. 1) doba kamenná - starší= paleolit (3 mil přnl.) - střední = mezolit ( přnl.) - mladší = neolit (5500-
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY__III/2__ INOVACE__108 Dějepis Pravěk na území Čech a Moravy.
Latén. PERIODIZACEPERIODIZACE  časný LT – 480 – 390 – velmožské mohyly, kolkovaná keramika  starší LT – 390 – 260 – plochá keltská pohřebiště – kostrový.
Rozhledny na Slovácku. Rozhledna Travičná Rozhledna leží v nadmořské výšce 380 m.n.m. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 33,6m nad zemí. Z Tvarožné.
Českofalcká mohylová kultura – 1700 – 1300 př.n.l. - Plzeňsko.
Počátky umění na našem území
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Chronologie doby bronzové Jako doba bronzová se v ČR archeologicky vymezuje období přibližně mezi roky 2000 až 800 př. n. l. Periodizace a významné.
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_15
Keltové v Evropě Keltové je pojmenování velké skupiny kmenů, které  obývaly západní, střední a částečně i jižní a východní Evropu (včetně území dnešního Česka),
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13-10_ Laténská kultura Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Keramika období laténského
KELTOVÉ na našem území.
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Neolit Neolit nebo také mladší doba kamenná je pravěké období, ve kterém se namísto dosavadního lovu a sběru stává hlavním zdrojem obživy zemědělství.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_DĚJEPIS
Příchod Slovanů VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_5_PŘÍCHOD SLOVANŮ
  NÁZEV: VY_32_INOVACE_16 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
DOBA ŽELEZNÁ.
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
Život za vlády prvních Přemyslovců
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
STŘEDNÍ EVROPA V DOBĚ ŽELEZNÉ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
VY_32_INOVACE_218_Mykénská civilizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-02
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
Transkript prezentace:

Zopakujte si Kterou oblast označujeme jako pravlast Keltů? Ve které době se keltská civilizace ocitla na vrcholu svého vývoje? Kdo měl v keltské společnosti výsadní postavení? Kterými dovednostmi se Keltové vyznačovali? Co bylo typické pro jejich náboženské představy? Jaké svátky slavili?

Keltové na našem území Keltové na naše území přišli kolem roku 400 př. n. l. Tím začala doba laténská, jinak také mladší doba železná (asi 400 př.n.l. – 0). Keltové se na našem území a ve střední Evropě zdržovali téměř čtyři století. V Čechách žil kmen Bójů, na Moravě kmen Volků-Tektoságů. Byl to velmi vyspělý národ, který zanechal našim zemím bohaté dědictví, mj. i název celé země: staré Čechy – Boiohaemum – Bohemia. Po Keltech se zachovaly i další zeměpisné názvy na území Čech – například názvy řek Labe (Albh, Albis – bílá řeka), Vltavy (Vultava – divoká řeka), Ohře (Aga, Agara – řeka, která má rychlý tok), Jizery (Isara – bystrá řeka), pravděpodobně i Mže (Msa), Otavy (Atava) nebo hory Říp (Rif).

Zakreslete tok řek, jejichž pojmenování má keltský původ 1)

Keltové s sebou na naše území přinesli znalost hrnčířského kruhu, rotačního mlýnku na obilí, techniku smaltování nádob a ozdob, tažené sklo, korále, výrobu látek, vynález pérových nůžek na stříhání vlny a rozvinutou produkci kovového nářadí, například lopaty, krumpáče, kladiva, pilníky, kleště, srpy, kosy, hrábě, skoby, hřebíky, železné radlice, ale i podkovy, řetězy a dveřní panty.

2)

Památky keltské kultury na našem území Kamenná plastika hlavy z Mšeckých Žehrovic Skulptura vysoká cca 25 cm je vyrobena z místní bělo- hradské opuky a zobrazuje keltského druida nebo jinou vysoce postavenou osobu. Zobrazený muž má plochý obličej s rovným nosem a zdůrazněnýma blízko u sebe posazenýma očima. Bradu má oholenou, tvář ozdobenou nakroucenými kníry. Nakroucené má i konce obočí. Temeno hlavy má muž vyholené , zatímco na zátylku má drobný copánek. Na krku je zřetelně vyobrazen nákrčník – typický keltský šperk, který svého nositele zařazoval mezi nobilitu. Památky keltské kultury na našem území 3)

Oppida  V Čechách známe šest jistých oppid: Závist nad Zbraslaví, Stradonice u Berouna, Hrazeny u Sedlčan, Nevězice, Třísov  u Českého Krumlova a České Lhotice u Nasavrk, na Moravě pak dvě: Staré Hradisko u Prostějova a Hostýn, jistý není původ hradiště  Kotouč u Štramberka  (nelze spolehlivě určit, protože bylo zničeno vápencovým lomem). Keltského původu jsou i další sídliště, která se však v oppida nevyvinula nedošlo.

Najděte keltská oppida 4)

Oppidum Závist Hradiště Závist je největší keltské oppidum v Čechách. Jeho pozůstatky se rozkládají na kopci na pravém břehu Vltavy při jižním okraji Prahy. Náčrt oppida Pohled k akropoli oppida Závist u Zbraslavi od Lhoty

Oppidum Závist Akropole byla samotným centrem oppida. Zde vyrostla na přelomu 6. a 5. stol. př. n. l. „exkluzivní“ čtvrť, která se skládala z kamenných staveb, sloužících jako kulturní, náboženské a vojenské centrum. Jedná se o obdélníkový prostor, ohraničený ze tří stran obrovským příkopem. Obehnána byla kamennou hradbou, která byla napojena na centrální opevnění. Prostor měl velikost 80×90 m, s jednou bránou. Komorový systém staveb, který je svou rozlohou a výškou vyrovnávky místy až 6 metrů vysoké unikátním starověkým technickým dílem, měl až tři komorové vrstvy. V centru samotné kamenné akropole stála keltská svatyně o rozměrech 9×10×11 m s ostrými nárožními úhly.

Oppidum Závist Opevnění tvořily dřevěné palisády umístěné na náspu, kde spolu s dalšími obranými vytvářely celkové opevnění oppida. V pozdějších dobách to byly důmyslně budované dřevěné hradby a brány. Opevnění dosahovalo délky až 9 kilometrů. Závistské opevnění patřilo k nejsilnějším ve střední Evropě.

Oppidum Stradonice Nacházelo se na náhorní plošině vrchu Hradiště v nadmořské výšce 380 m a zaujímalo plochu 90,3 ha. Oppidum bylo přístupné nejsnáze z jihovýchodní strany, kde je návrší oppida odděleno od okolní krajiny jen mělkým a širokým sedlem. Oppidum Stradonice nad údolím Berounky - pohled od severozápadu Vrch Hradiště na jehož temeni leželo oppidum Stradonice - pohled od jihu Náčrt oppida

Zajímavost 5) Originální keltský biatec a jeho replika na bývalé slovenské pětikoruně

zdroje AUTOR NEUVEDEN. Keltové [online]. [cit. 21.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Keltov%C3%A9 PODBORSKÝ, Vladimír. Náboženství pravěkých Evropanů. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006, 607 s. ISBN 80-210-4178-1. Výsledná citace: AUTOR NEUVEDEN. Oppidum Stradonice [online]. [cit. 21.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Oppidum_Stradonice AUTOR NEUVEDEN. Oppidum Stradonice [online]. [cit. 21.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Oppidum_Z%C3%A1vist 1) AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit. 21.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Czech_Republic_regions_256px.png 2) THÉR, Richard a kol. Kovy a jejich zpracování v mladší době železné. Neuvedeno: Boii o. s., 2012, ISBN NEUVEDENO, s. 51. 3) CESTU. wikipedia.cz [online]. [cit. 21.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stone_sculpture_of_celtic_hero.jpg 4) SEMOTANOVÁ, Eva a Veronika VÁLKOVÁ. Atlas českých dějin. 1. vyd. Ilustrace Dagmar Ježková, Jiří Petráček. Praha: Kartografie Praha, 1998, 88 s. Dějepisné atlasy pro střední školy. ISBN 80-701-1501-7, s. 10 5) MATISSEK. wikipedia.cz [online]. [cit. 21.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Web_Biatec.jpg