Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Nedbal Petr Název: VY_32_INOVACE_9C_04_Pravěk IV. - české země-Germáni Téma: 9C_DĚ6.roč. Datum ověření: VM ověřen dne Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM je určen pro podporu učitelského výkladu, který vychází z učebnice pro dějepis:   VÁLKOVÁ, Veronika. Dějepis 6 - pravěk a starověk. Praha: SPN-pedagogické nakladatelství, 2006, ISBN Napomáhá vyučujícímu ve vizualizaci výkladu, který se tak stává zajímavější a pro žáka poutavější a tudíž i zapamatovatelnější. Z důvodu větší názornosti je uprostřed prezentace zařazen odkaz na krátké (3 min.) video o Germánech na našem území.

2 GERMÁNI ----------------------- na našem území od 1. do 5. století n.l.

3 pravlastí Germánů bylo dnešní Dánsko, severní Německo
odtud se rozšířili do okolní Evropy Střední Evropa Skandinávie Východní Evropa – Ukrajina…

4

5 dnes žijí Germáni ve Skandinávii, Nizozemí, Anglii, Německu a Rakousku
Germáni na našem území se nazývali Markomani a Kvádové

6 GERMÁNSKÁ SPOLEČNOST zaostalejší než Keltové
v čele kmene stát král, obklopen vojenskou družinou - profesionální bojovníci ve společnosti byl i kněz, neměl ale takovou autoritu jako druid u Keltů

7 v 5. století došlo ke stěhování národů
díky tomu uvolnili Germáni prostor střední Evropy Slovanům germáni - video

8

9 OPAKOVÁNÍ ------------

10 Kdy žili Germáni na našem území?
Kde je pravlast Germánů? Porovnej germánskou pravlast s keltskou? Jak se nazývají germánské kmeny na našem území? Proč žili Germáni na nižší úrovni než Keltové? Za jakých okolností se do střední Evropy dostali Slované?

11 Zdroje: AUTOR NEUVEDEN. lsg.musin [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < AUTOR NEUVEDEN. lecyklopeadia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

12 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje:  VÁLKOVÁ, Veronika. Dějepis 6 - pravěk a starověk. Praha: SPN-pedagogické nakladatelství, 2006, ISBN Citace: Viz výše  Anotace: DUM je určen pro podporu učitelského výkladu, který vychází z učebnice pro dějepis:   VÁLKOVÁ, Veronika. Dějepis 6 - pravěk a starověk. Praha: SPN-pedagogické nakladatelství, 2006, ISBN Napomáhá vyučujícímu ve vizualizaci výkladu, který se tak stává zajímavější a pro žáka poutavější a tudíž i zapamatovatelnější. Z důvodu větší názornosti je uprostřed prezentace zařazen odkaz na krátké (3 min.) video o Germánech na našem území.


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google