Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Neolit Neolit nebo také mladší doba kamenná je pravěké období, ve kterém se namísto dosavadního lovu a sběru stává hlavním zdrojem obživy zemědělství.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Neolit Neolit nebo také mladší doba kamenná je pravěké období, ve kterém se namísto dosavadního lovu a sběru stává hlavním zdrojem obživy zemědělství."— Transkript prezentace:

1

2

3 Neolit Neolit nebo také mladší doba kamenná je pravěké období, ve kterém se namísto dosavadního lovu a sběru stává hlavním zdrojem obživy zemědělství. Samotný výraz neolit pochází z řeckého neos = nový a lithos = kámen. Neolit začíná na Blízkém východě někdy v 10. nebo 9. tisíciletí př. n. l. a ukončuje tak období mezolitu; neolit ovšem na různých územích začíná odlišně, podle toho, jak rychle či pomalu se sem znalost zemědělství šířila. Ve střední Evropě se uvažuje o 6. tisíciletí př. n. l. Někdy ve 4. tisíciletí př. n. l. pozvolna přechází do období eneolitu.

4 Neolitické kultury v českých zemích: vypište neolitické osady ve středních a severozápadních Čechách a nejsevernější a nejjižnější osadu na Moravě 1)

5 Archeologická kultura
Zopakujte si význam pojmu archeologická kultura: Nazýváme tak soubor hmotných nálezů nálezů, například nálezy pohřebišť, sídel, chat, keramiky, nástrojů, šperků nebo ozdob, jež vykazují typické společné znaky, pocházejí ze stejného období a nalezly se v určité oblasti. V tomto smyslu se mluví o různých kulturách, což je nejběžnější – i když často sporná - archeologická klasifikace.

6 Z následujících kultur vyberte ty, které se objevily na našem území
kultura s lineární keramikou kultura Vinča kultura bukovohorská kultura s vypíchanou keramikou kultura potiská protolengyelská kultura lengyelská kultura kultura s moravskou malovanou keramikou jarmucká kultura

7 K vybraným kulturám přiřaďte naleziště vypsaná z mapy
Kultura s lineární (= volutovou) keramikou Kultura s vypíchanou keramikou Kultura s moravskou malovanou keramikou Březno, Bylany, Mohelnice Březno, Bylany, Mšeno Těšetice

8 Přiřaďte následující artefakty k jednotlivým kulturám
k. linenární k. vypichovaná 2) 3) k. moravská malovaná k. lineární 4) 5)

9 Zdroje 1) MANDELOVÁ, Helena. Pravěk, starověk: dějepisné atlasy pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Ilustrace Dagmar Ježková. Praha: Kartografie, 1995, 30 s. Dějepisné atlasy. ISBN 2-5) AUGUSTA, Pavel. Dějiny českých zemí v obrazech: od pravěku po současnost. 1. souborné vyd. Ilustrace Lubomír Anlauf. Praha: Albatros, 2006, 970 s. Klub mladých čtenářů (Albatros). ISBN AUTOR NEUVEDEN.. Neolit [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: POPELKA, Miroslav a Veronika VÁLKOVÁ. Dějepis pro gymnázia a střední školy: od pravěku po současnost. 1. vyd. Ilustrace Lubomír Anlauf. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2001, 143 s. Klub mladých čtenářů (Albatros). ISBN


Stáhnout ppt "Neolit Neolit nebo také mladší doba kamenná je pravěké období, ve kterém se namísto dosavadního lovu a sběru stává hlavním zdrojem obživy zemědělství."

Podobné prezentace


Reklamy Google