Dekontaminační metody

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dekontaminační metody
Advertisements

Desinfekce a sterilizace
Dekontaminační metody
Dekontaminační metody Mikrobiologie a imunologie – BSKM021p + c Téma 3 Ondřej Zahradníček.
4. Sterilizace, dezinfekce. Provozní protiepidemický řád Kolářová Marie podzim 2014.
Pevné látky VY_32_INOVACE_2A_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů fólií k izolaci.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Dekontaminační metody Mikrobiologie a imunologie – BSKM021p + c Týden 3 Ondřej Zahradníček.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
Lékařská mikrobiologie pro ZDRL Týden 14: Mikroby a vnější vlivy Dekontaminační metody Ondřej Zahradníček ICQ
Lékařská mikrobiologie pro ZDRL
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základy automatického řízení 1
DEKONTAMINAČNÍ METODY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_P6-002 BAKTERIE - OCHRANA Název školy
Státní zdravotní dozor nad pískovišti
Lékařská mikrobiologie pro ZDRL
Dekontaminační metody
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vlastnosti plynů.
Téma: Světlo Vypracoval: Bohumil Baroch
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Ošetření při poranění od jehly
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Algoritmizace - opakování
Algoritmizace - opakování
„Svět se skládá z atomů“
Chemické vlastnosti technických materiálů
Desinfekce a sterilizace
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory
Elektromagnetická slučitelnost
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vytápění Mechanické odvaděče kondenzátu
K praktickému cvičení pro VLLM0421c
Pátráme po mikrobech Díl V
Technické prostředky v požární ochraně
Dekontaminační metody s důrazem na oči
Kontrola prostředí a sterility
Dezinfekce Sterilizace Sbírka zákonů č. 306/2012.
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S RŮZNÝMI DRUHY KRVÁCENÍ, VYSVĚTLIT, JAK POSKYTNOUT 1. POMOC. POPSAT ÚRAZ ELEKTRICKÝM PROUDEM A JAK SE PŘI NĚM ZACHOVAT.
Vlastnosti plynů.
Dekontaminační metody s důrazem na oči
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Dolomitické vápno a stabilizace popílků
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Dezinfekce a sterilizace
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
Dekontaminační metody s důrazem na oči
Transkript prezentace:

Dekontaminační metody Ondřej Zahradníček Lékařská mikrobiologie pro Ošetřovatelství BZKM021p + BZKM021c 3. týden

Dekontaminační metody Jsou to fyzikální a chemické postupy likvidace mikrobů, hmyzu a hlodavců mimo organismus. Mezi dekontaminační metody nepatří likvidace mikrobů v organismu, byť lokální (použití antiseptik). Antiseptikum je lék. Desinfekční prostředek není lék.

Mikroby a vnější vlivy I U dekontaminačních metod je bezpodmínečně nutné dosáhnout takových hodnost působícího fyzikálního či chemického faktoru, aby došlo k usmrcení mikroba. Působení faktorů se někdy kombinuje…

Mikroby a vnější vlivy II

Zásady správné dekontaminace (bez ohledu na typ metody) Vybrat vhodnou sterilizační/desinfekční metodu/prostředek. „Vhodný“ znamená: musí bezpečně ničit ty organismy, které připadají v daném prostředí v úvahu nesmí ničit desinfikovaný či sterilizovaný materiál musí být prakticky použitelný Použít dostatečnou intenzitu faktoru (teplotu, intenzitu, koncentraci) Příslušný faktor musí působit dostatečně dlouho

Přehled dekontaminačních metod (Vyhláška 195/2005) Sterilizace Zničení všech mikrobů v daném prostředí Vyšší stupeň desinfekce Zničení naprosté většiny mikrobů, někt. formy života mohou přežívat Desinfekce Zničení patogenních mikrobů (závisí na okolnostech) Desinsekce Zničení škodlivého hmyzu Detatizace Zničení škodlivých hlodavců

Sterilizace – příklady I 1. Sterilizace horkou parou pod tlakem (autoklávování). Pára musí být právě nasycená (to znamená, že kdyby obsahovala jen nepatrně více vody, začala by se voda srážet). Hodí se na předměty ze skla, kovu, keramiky, kameniny, porcelánu, textilu, gumy a některých plastů. Teploty 121 – 134 °C. 2. Sterilizace horkým vzduchem (u přístrojů s nucenou cirkulací vzduchu 180 °C 20 minut nebo 170 °C 30 minut nebo 160 °C hodinu). Hodí se na kovy, sklo, porcelán a kameninu. 3. Sterilizace horkou vodou pod tlakem – již se v praxi nepoužívá

Sterilizace – příklady II 4. Sterilizace gama zářením: používá se většinou při průmyslové výrobě, např. rukavic na jedno použití. 5. Plasmová sterilizace ve vysokofrekvenčním elektromagnetickém poli 6. Chemická sterilizace parami formaldehydu nebo ethylenoxidem (musí být přesně dodržen postup). Používá se tam, kde nelze použít fyzikální metody.

Sterilizace – příklady III (co není ve vyhlášce) 7. Sterilizace ohněm se používá prakticky jen u mikrobiologických kliček, protože většinu materiálů silně poškozuje. Spalování se hodí u opdadů. 8. Paskalizace je sterilizace tlakem, používaná v potravinářství 9. Ostatní metody: frakcionovaná sterilizace, filtrace roztoků aj. jsou speciální, používají se výjimečně

Vyšší stupeň desinfekce "něco mezi sterilizací a desinfekcí„ na rozdíl od sterilizace nemusí zničit například cysty prvoků nebo vajíčka červů. glutaraldehyd, Sekusept nebo Persteril koncentrace vždy jsou vyšší než pro běžnou desinfekci k ošetřování flexibilních endoskopů, kde nelze použít žádné metody sterilizace.

Desinfekce – příklady 1 A. FYZIKÁLNÍ METODY 1. Var: a) za normálního tlaku - ve zdravotnictví alespoň 30 minut. V kuchyni i méně, ale jídlo se musí provařit (i uvnitř!) b) v tlakových hrncích - zkrácení času - ani v.tom případě však nejde o sterilizaci!!! 2. Jiné fyzikální metody - filtrace, žíhání, slunění, UV záření apod.

Desinfekce – příklady 2 B. DESINFEKČNÍ PROSTŘEDKY Oxidační činidla 3. Peroxidy: kyselina peroctová (CH3COOOH, u nás Persteril). Na spory, houby, a tuberkulózu; 0,5% roztok = vyšší stupeň desinfekce. Nevýhodou je agresivita, odbarvování textilií a nestabilita roztoků. 4. Peroxid vodíku (H2O2) - podobný, méně agresivní, také ale méně účinný.

Desinfekce – příklady 3 5. Halogenové preparáty – chlornany: chlornan sodný (NaOCl), u nás Savo chlornan vápenatý (Ca(OCl)2; chlorové vápno) 6. Chloramin (Chloramin B; Chloraminy BM a BS jsou s přísadami). 7. Jodová tinktura + novější Jodonal B a Jodisol, kde je jód vázán v komplexu. U nealergických pacientů by měl mít Jodonal B přednost před Ajatinem při ošetřování chirurgických ran.

Desinfekce – příklady 4 8. Manganistan draselný se již neužívá. 9. Formaldehyd – ve směsích 10. Kresol (lysol) je účinný, pro zápach a agresivitu se již téměř neužívá. 11. Ethylalkohol – ve směsi, sám není příliš účinný; Nejúčinnější je asi 70 % vodný roztok, 12. Tenzidy: Orthosan BF 12 13. Ajatin - běžný pro desinfekci pokožky. 14. Septonex – spíše antiseptikum. 15. Anorganické kyseliny a louhy, těžké kovy aj. 16. Kombinované přípravky, např. Incidur

Desinfekce a čištění Pozor! Čištění nenahrazuje desinfekci, desinfekce nenahrazuje čištění!

Před a po dekontaminaci Před dekontaminací je často nutná příprava – mechanické očištění, zajištění, aby dekontaminace správně proběhla. Tyto postupy opět přesně upravuje vyhláška Po dekontaminaci je v některých případech nutno učinit určité kroky (např. odvětrat zbytek působící chemikálie). Je nutno dbát na pravidla uchovávání dekontaminovaných předmětů. Uchovávání dekontaminovaných předmětů (jak dlouho vydrží sterilní) rovněž upravuje vyhláška

Kontrola účinnosti dekontaminace Orientačně - smyslově - např. pomocí charakteristického zápachu Stanovení skutečné koncentrace desinfekčních prostředků (chemicky) Chemická kontrola sterilizace využívá indikátorů, které při určité teplotě mění vlastnosti (např. zbarvení) Způsob biologický užívá odolné kmeny rodu Bacillus. Ty absolvují celý cyklus a pak se zjišťuje, zda přežily.

Pojmy asepse a antisepse Asepse: pasivně brání vniknutí infekce do takového prostřed Antisepse: postupy, které aktivně zasahují proti infekci

Děkuji za pozornost Foto: O. Z.