Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPAKOVÁNÍ 2 Prvouka 3.třída. OPAKOVÁNÍ 2 Prvouka 3.třída.
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Zoologická zahrada Východ ZOO.
Hmyz Digitalizace výuky Příjemce
Brouci a motýli Petr Fialík.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hmyz v lese Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Hmyz - stavba těla, zástupci
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Elektronická učebnice - II
Hmyz s proměnou dokonalou vajíčko – larva –kukla –dospělec zdroj:www
VY_32_INOVACE_409, 21. sada, Přírodověda
ČLENOVCI HMYZ.
Bezobratlí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_196.
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Hmyz Přírodopis VY_32_INOVACE_209, 11. sada, Př 4
VY_III/2_inovace_08_Hmyz
Pří_273_Živá příroda_Bezobratlí v Chřibech Autor: Mgr. Marie Pížová
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: STAVBA TĚL ŽIVOČICHŮ
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.7 Živočichové - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Název školyPlavská škola AutorMgr. Jana Kneřová NázevVY_32_INOVACE_11_PRV_Houby Téma Číslo projektu Anotace PRV 3 – Živá příroda CZ.1.07/1.4.00/
Název školyPlavská škola AutorMgr. Jana Kneřová NázevVY_32_INOVACE_07_PRV_Ovoce Téma Číslo projektu Anotace PRV 3 – Živá příroda CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
 Materiál pro výuku přírodopisu v 6. ročníku základní školy praktické  Určeno pro interaktivní tabuli  Výklad nové látky – druhy hmyzu, stavba těla,
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_133_Škodlivý hmyz TÉMA: Živá.
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jitka Stehlíková Název: VY_32_INOVACE_09_PRIRODOPIS_RISK_OPAKOVANI_BEZOB.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Jarmila Kolářová Název: VY_32_INOVACE_1A_04_Dělení živočichů Téma: Člověk a jeho svět Datum tvorby:
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Třídění přírodnin.
Živočichové – stavba těla, potravní vazby a druhy
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_18_Hmyz Téma: Hmyz
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
Živočichové ve volné přírodě - hmyz
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Portál eVIM Stavba těla hmyzu.
Identifikátor školy: Šablona VY_32_INOVACE_38_Hmyz.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_132_Užitečný hmyz
VY_32_INOVACE_09_PRV_Voda
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Zvířata v lese – mravenec lesní
RISK HMYZ ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Č. DUMu VY_32_INOVACE_02_13_Zvířata
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Výukový materiál VY_52_INOVACE_16_HMYZ-V LESE
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Transkript prezentace:

Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název VY_32_INOVACE_14_PRV_Bezobratlí_ hmyz Téma Číslo projektu Anotace PRV 3 – Živá příroda CZ.1.07/1.4.00/21.1135 Seznámení s bezobratlými, hmyzem a stavbou těla mravence. Možnost diskuze o škodlivosti a užitečnosti hmyzu. Návaznost na předchozí znalosti. Poznávání některých zástupců hmyzu. Rozvoj logického a tvořivého myšlení. V celém DUMu je použita animace.

Bezobratlí - hmyz

BEZOBRATLÍ - Nemají kostru a páteř složenou z obratlů. Proč je nazýváme bezobratlí? - Nemají kostru a páteř složenou z obratlů. Někteří mají tělo chráněné pevnou schránkou, například brouci. Známe celou řadu bezobratlých, nejvíce zástupců má ale HMYZ (přes milion různých druhů).

BEZOBRATLÍ - HMYZ Mají 6 nohou. Někteří zástupci mají křídla. Hmyz dýchá dýchacím ústrojím, které nazýváme VZDUŠNICE.

Mravenec Jak vypadá ve skutečnosti mravenec? Znáte nějakou knížku, ve které se píše o mravencích? Ferda Mravenec od Ondřeje Sekory klikni Jak vypadá ve skutečnosti mravenec? Zkuste pojmenovat části těla. zadeček Krátké video (2 min) – klikněte na kameru. nohy hlava tykadla hruď K čemu slouží tykadla?

Motýl Víte, jak se vyvíjí motýl? Z vajíčka vznikne LARVA (housenka). Motýl naklade VAJÍČKA. Larva se zakuklí, vytvoří se KUKLA. Z kukly vznikne MOTÝL. Krátké video (3 min) – klikněte na kameru. A motýl naklade VAJÍČKA… Podívejte se na krátké video: klikni

Škodlivost hmyzu MOUCHA SARANČE VEŠ BLECHA Některé druhy hmyzu nejsou pro lidi zrovna příjemné. Zkuste sami vysvětlit na dalších příkladech, proč. MOUCHA SARANČE Žáci poznávají druhy hmyzu, určují název a společně diskutují o škodlivosti. VEŠ BLECHA

Užitečnost hmyzu Hmyz je však v přírodě i hodně užitečný. Čím je důležitý hmyz pro rostliny? Hmyz opyluje květy. Čím je důležitý hmyz pro jiné živočichy? Hmyz je potravou živočichů.

Pojmenujte bezobratlé Řešte po řadách, kliknutím se přesvědčíte o správnosti. Komár pisklavý Včela medonosná Klíště Slunéčko sedmitečné Křižák obecný Vážka žlutavá Roháč obecný

Zdroje: Učebnice: ŠTIKOVÁ, Věra. Prvouka 3. Brno: Nová škola, s.r.o, 2011, ISBN 978-80-7289-256-3 Obrázky www.office.microsoft.com Vývoj motýla – upraveno - BUGBOY52.40. Wikipedia.cz [online]. [cit. 16.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/Gulf_Fritillary_Life_Cycle.svg Moucha domácí - ALVESGASPAR. Wikipedia.cz [online]. [cit. 16.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/Musca_domestica_September_2007-1.jpg Klíště - SCOTT BAUER. Wikipedia.cz [online]. [cit. 16.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9f/Adult_deer_tick%28cropped%29.jpg Saranče modrokřídlé - POCO A POCO. Wikipedia.cz [online]. [cit. 16.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/Saltamontes_de_alas_azules_%28Oedipoda_caerulescens%29%2C_%C3%81greda%2C_Espa%C3%B1a%2C_2012-08-28%2C_DD_03.JPG?uselang=cs Veš dětská - NOCA2PLUS. Wikipedia.cz [online]. [cit. 16.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/95/Pediculus_humanus_var_capitis_female2.jpg Blecha - EVANHERK. Wikipedia.cz [online]. [cit. 16.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/Catflea_small.jpg Včela - JACOPO WERTHER. Wikipedia.cz [online]. [cit. 16.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d8/Beatrice_the_Honey_Bee_%287836716730%29.jpg?uselang=cs Komár - VITVIT. Wikipedia.cz [online]. [cit. 16.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Kom%C3%A1r.JPG Křižák obecný - JÜRGEN HOWALDT. Wikipedia.cz [online]. [cit. 16.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Araneus_diadematus_%28Gartenkreuzspinne%291.jpg Vážka žlutavá - ANDRÉ KARWATH. Wikipedia.cz [online]. [cit. 16.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Sympetrum_flaveolum_-_side_%28aka%29.jpg Roháč obecný - J.F. GAFFARD. Wikipedia.cz [online]. [cit. 16.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Lucanus_cervus.jpg