Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Lipidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemické složení organismů
LIPIDY.
LIPIDY.
LIPIDY [11] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Peptidy.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
biomembrány a membránový transport
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Nutný úvod do histologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Metabolismus lipidů.
Struktura a funkce lipidů
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
Lipidy jednoduché složené.
LIPIDY.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_170.
Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách
Lucie Palašová; Oktáva B
Struktura lipidů - testík na procvičení –
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Chemické složení buňky a organismů.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Lipidy.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
[11] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy obecný popis.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
4. Buňky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Transkript prezentace:

Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce, Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, 2011 Lipidy jsou různorodou skupinou látek. Jsou pro nás naprosto nepostradatelné.

Lipidy v našem životě

Základní charakteristika Z řeckého lipos = tuk Hydrofobní látky Rozpustné v nepolárních rozpouštědlech Jiná definice než hydrofobicita neexistuje, protože se jedná o velkou různorodou skupinu látek. Více můžeme specifikovat pouze jednotlivé skupiny.

Funkce lipidů Zásobní – největší zdroj energie Prekurzory vitamínů Syntéza hormonů Stavební – membrány Ochranná – ledviny, játra Lipidy plní mnoho funkcí v organismu. Jsou nejbohatším zdrojem energie. Jsou to prekurzory různých vitamínů, provitamínů atd. Potřebujeme je na syntézu hormonů. Složené lipidy tvoří biologické membrány. Lipidy mají i ochrannou funkci, chrání různé orgány proti tlaku a nárazům.

Rozdělení lipidů Hydrolyzovatelné: Nehydrolyzovatelné: jednoduché (acylglyceroly, vosky) složené (fosfolipidy, glykolipidy a další) Nehydrolyzovatelné: isoprenoidy (steroidy, terpeny)

Jednoduché lipidy Acylglyceroly Acylglyceroly jsou nejjednodušší skupinou lipidů. Jsou to estery glycerolu a vyšší mastné karboxylové kyseliny.

Mýdla Mýdlo vzniká alkalickou hydrolýzou triacylglycerolu Mýdlo je chemicky směsí sodných nebo draselných solí vyšších mastných kyselin. Připravuje se alkalickou hydrolýzou živočišných tuků. Vyrobené mýdlo v laboratoři obsahuje zbytky alkálií a je velmi zásadité. Nechává se proto dozrát několik týdnů, aby jeho pH kleslo na neutrální nebo mírně zásadité.

Čistící schopnosti mýdel iontová „hlavička“ Mýdlo v roztoku protonizuje. Karboxylátový ion tvoří iontovou „hlavičku“ a R – konec tvoří uhlovodíkový „ocas“. Iontová „hlavička“ je hydrofilní a „ocas“ je lipofilní. Lipofilní část se orientuje směrem do mastnoty a hydrofilní část směrem k vodnímu prostředí. Tím se molekula mastnoty postupně rozptýlí do vodního prostředí. uhlovodíkový „ocas“

Vosky Složité směsi esterů vyšších mastných kyselin a alkoholů Vosky mají v přírodě hlavně ochrannou funkci. Chrání plody a listy před vysušením. Vosky jsou složité směsi esterů vyšších mastných kyselin a alkoholů. Pro člověka mají velké využití. Jsou součástí různých kosmetických výrobků a prostředků pro impregnaci. Z vosku se také vyrábějí svíčky. Jako příklady přírodních vosků můžeme uvést včelí vosk, lanolin nebo vorvaňovina.

Složené lipidy Tvoří biologické membrány Dělíme: Fosfolipidy fosfoacylglyceroly sfingomyeliny Glykolipidy glycerolglykolipidy glykosfingolipidy Složené lipidy jsou druhou hlavní skupinou lipidů. Jejich nejdůležitější funkcí je tvorba biologických membrán. Složené lipidy dělíme na fosfolipidy a glykolipidy, které poté dělíme dále na fosfoacylglyceroly, sfingomyeliny a glycerolglykolipidy a glykosfingolipidy. Fosfolipidy jsou odvozené od diesteru kyseliny fosforečné. Glykolipidy mají ve své molekule lipidovou i cukernou složku.

Fosfoacylglyceroly fosfolipidová membrána diester kyseliny fosforečné Fosfoacylglyceroly jsou bohatě zastoupené v rostlinných i živočišných tkáních a tvoří hlavní lipidovou složku biomembrán. Stejně jako acylglyceroly mají ve své molekule glycerol jako základní složku. Fosfoacylglyceroly mají stejně jako mýdla iontovou „hlavičku“ a nepolární uhlovodíkový „ocas“. Buněčná membrána je tedy tvořena z lipidních dvojvrstev, které jsou tvořeny orientovanými molekulami fosfoacylglycerolů. Lipofilní konce fosfoacylglycerolů směřují dovnitř dvojvrstvy. fosfolipidová membrána

Sfingomyeliny Sfingomyeliny se nacházejí v buněčných membránách nervů a mozkové tkáně. Tvoří myelinové pochvy axonů. Základem sfingomyelinů je aminodialkohol sfingosin.

Glykolipidy Bakterie, mozek, játra a slezina Cerebrosidy – součást myelinového obalu nervů Glykolipidy se nacházejí například v bakteriích, v mozku, játrech a slezině. Glykolipidy mají ve své molekule lipidovou i cukernou složku. Nejzajímavější skupinou glykolipidů jsou cerebrosidy, které nalezneme jako součást myelinového obalu nervů.

Seznam použitých zdrojů a převzatých obrázků http://www.diytrade.com/china/4/products/862889/Lanolin _Refined_grade.html http://exoticka-zvirata.webnode.cz/products/vorvan- tuponosy-physeter-macrocephalus-/ http://www.orgonity.cz/vceli-vosk1 http://health.howstuffworks.com/human- body/systems/nervous-system/brain1.htm http://www.elvis.nfo.sk/lordjurko/web/babovka.htm http://letadlo001.blog.cz/0812/tip-na-pokus http://www.liposukce.info/index.php?slovo=kuze http://prozeny.blesk.cz/ http://www.tvojedarky.cz/originalni-darky- top/ostatni/magicka-svicka.html