Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veřejné zakázky v ČR – co říkají data o chování zadavatelů? Tým řešitelů: Filip Pertold Pavla Nikolovová, Ján Palguta, Jan Soudek, Mário Vozár.
Advertisements

Veřejné zakázky v ČR – co říkají data o chování zadavatelů? Tým řešitelů: Filip Pertold Pavla Nikolovová, Ján Palguta, Jan Soudek, Mário Vozár.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Dopady novely ZVZ na transparentnost veřejných zakázek v ČR Mgr. Martin Kameník, Oživení, o. s. Praha, 1. září 2011.
Veřejné zakázky Antonín Polický. Úvod • Máme dvě možnosti, jak systém veřejných zakázek (VZ) koncipovat: 1.Jako systém proti „gaunerům“ 2.Jako systém.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Elektronické zadávání veřejných zakázek
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
S bojem proti korupci to myslím vážně! Ing. Martin Pecina, MBA ministr vnitra.
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Využití Centrálního systému účetních informací státu nejen pro kontrolní činnosti JUDr. David Bauer vedoucí oddělení Metodika.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
Běžné chyby při řízení procesů PPP Maarten Groothuis.
Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů
KORUPCE PROBLÉM, KTERÝ UMÍME ŘEŠIT. KORUPCE-PROBLÉM, KTERÝ UMÍME ŘEŠIT K=M+D-VK K- korupce M- mocenský monopol D- nekontrolovaná diskrece VK- veřejná.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Korupce a veřejné zakázky
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
ZÁKON 139/2006 O koncesních smlouvách a koncesních řízeních (koncesní zákon)
Zákon č. 137/2006 Sb.,o veřejných zakázkách platí pro v š e c h n y dotované zadavatele.
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Zkušenosti s dobrovolnou transparentností zadávání veřejných zakázek Mgr. Jan Farský starosta.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE 2007 – 2013 téměř sto miliard korun pro konkurenceschopné české.
Změny v Pokynech pro zadávání veřejných zakázek ROP SV v roce 2012.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
Administrace veřejných zakázek elektronicky.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Úřad vlády České republiky Oddělení veřejných zakázek Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Úřadem vlády ČR Mgr. Zuzana Profousová.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Pokyn NKM k VZMR financovaných z EHP a Norských fondů Česko-norský výzkumný program CZ09 Czech-Norwegian research programme CZ09 Ministerstvo.
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Přednáška č. 9 Hodnocení veřejných zakázek Úvod do veřejných zakázek a věcné hodnocení Ladislav Kavřík
Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Plzeň
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Veřejné zakázky aneb o čem je nový zákon č. 137/2006
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Ministerstvo financí ČR
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Pochybení při zadávání veřejných zakázek
Změny v oblasti dohledu nad zadáváním veřejných zakázek a koncesí
Veřejné zakázky Robert Páleník
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Novelizace přezkumných směrnic
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR Mgr. Bc. David Póč Katedra veřejné ekonomie davidpoc@email.cz

Nová legislativní opatření v ČR a SR Zákon č. 137/2006 Sb. x Zákon č. 25/2006 Zz. Další harmonizace s právem EU Snaha o dosažení větší efektivity veřejných výdajů a veřejných financí Střety zájmů soukromých a veřejných subjektů Větší vynutitelnost zákona

Korupční příležitosti Aktuální nepříznivá situace Zpráva Světové banky – 0,6 % tržeb uchazečů odváděno na úplatky v ČR, v SR situace obdobná 47. příčka v Indexu vnímání korupce Zpráva Světového ekonomického fóra – hodnocení dvou aspektů: zvýhodňování firem úplatky

Základní principy nové legislativy Nulová diskriminace Respekt k rovnosti dodavatelů Transparentnost Cíl – větší otevřenost vedoucí k efektivnější alokaci veřejných financí či zlepšení služeb Nutnost podpory konkurence – velký počet zájemců o zakázky Potřeba postupovat metodou efektivní optimalizace – omezit konkurenci při veřejných zakázkách jestliže nese neúměrné administrativní náklady atd.

Diskriminace – ano či ne? Problematika asymetrické informace „Veřejné subjekty“ – např. instituce veřejné správy vyhledávají maximální informovanost o potencionálních dodavatelích Evropská unie tento princip respektuje a umožňuje celou řadu kroků, které jsou reflektovány v příslušných zákonech

Role transparentnosti Možnost transparentních rozhodnutí Možnost zpětného ověření Absence vede k: Nemožnosti firem účastnit se výběrových řízení Systematické zvýhodňování určitých firem Zvýšení výdajů na veřejné zakázky Neúčast malých a středních firem ve výběrových řízeních

Legislativa v ČR a SR z pohledu principu nediskriminace a rovnosti Slovenský zákon důsledněji brání informačnímu zvýhodňování Mlčení zadavatel o údajích do dne zveřejnění Obdobní situace v otázce složení hodnotících komisí – problematika propojení osob Slovenský zákon má přesnou definici x český zákon je velice vágní Zainteresovanost ministerstev na složení komisí

Legislativa v ČR a SR z pohledu principu nediskriminace a rovnosti (2) Hodnocení přijatých nabídek Problematika práce s hodnotícími kritérii Konkrétní příklad nižší transparentnosti v ČR je tzv. zjednodušené podlimitní řízení – neujasněnost „vhodnosti“ oznámení a účasti uchazečů (zakázky v relativně velkém objemu do 20 mil. Kč) Restriktivnější je zákon v ČR například v otázkách opčního práva zadavatele – v ČR 20% původní veřejné zakázky x SR 50% původní veřejné zakázky

Legislativa v ČR a SR z pohledu principu transparentnosti Podstatně širší rozsah slovenského zákona V ČR není upravován ani monitorován proces zadávání veřejných zakázek malého rozsahu V SR nutnost sdělit ÚVO (Úřad pre verejné obstarávanie) i zakázky malých objemů

Legislativa v ČR a SR z pohledu principu transparentnosti (2) Rozdíl při vymezování výjimek Diference rovněž v případě tzv. in – house zadávání Zákon v SR striktně nařizuje použití elektronické komunikace x zákon v ČR toto umožňuje, ale nenařizuje Otázka předběžného oznamování a zveřejňování zakázek v relevantních dokumentech

Dohled a opravné prostředky Na Slovensku specifický resort státní správy v čele s ÚVO x v ČR ÚOHS s mnoha dalšími kompetencemi, případně MMR ČR Mnohem větší odbornost na straně zadavatelů v SR Diference v možnost přezkumu veřejných zakázek Možnosti sankcí

Závěrem Zákon ČR stále postrádá řadu protikorupčních prvků Snaha o liberalizaci tenduje v ČR k netransparentnosti Větší prvkem zákonné kontroly na straně slovenského zákona Novelizace zákona v ČR

Mgr. Bc. David Póč Katedra veřejné ekonomie davidpoc@email.cz Děkuji za pozornost! Mgr. Bc. David Póč Katedra veřejné ekonomie davidpoc@email.cz