Strukturace učiva Příprava učitelova.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Advertisements

Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
Systém kurikulárních dokumentů
Vzdělávání a jeho kategorie
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Hodnocení práce Hodnocení práce je nástrojem zajišťujícím, aby požadavky, náročnost, složitost a podmínky práce se odrazily v diferenciaci odměny pracovníka.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 9. ročník (36. – 44. úloha) IV. označení digitálního.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Integrace na pilotních školách Zkušenosti z Gymnázia v Rumburku Gymnázia Jana Keplera v Praze.
Taktická příprava Michal Lehnert.
Formální jazyky a gramatiky
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Personální management
Struktura výuky.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
(komentovaný přehled)
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Funkce Ročník:1.-2. Datum vytvoření:srpen.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Sociální diferenciace
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Definování cíle a hypotézy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Distribuované algoritmy - přehled Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Limita a spojitost v učivu na střední škole Vedoucí práce: RNDr. Jitka Laitochová, CSc.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_REGULOVÁNÍ.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Michaela Ožanová Adéla Gajdečková
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Pedagogická komunikace
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
MATEMATIKA Největší společný dělitel Nejmenší společný násobek.
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Znázornění dopravní sítě grafem a kostra grafu Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Transkript prezentace:

Strukturace učiva Příprava učitelova

Strukturace učiva - charakteristika Učivo jako celek, předkládaný žákům v průběhu výchovně – vzdělávacího procesu, netvoří nikdy nesouvislou množinu poznatků postavených vedle sebe. Mezi poznatky existují vztahy logické závislosti, které je přesně uspořádávají, určují: - vzájemnou nadřazenost a podřazenost poznatků, dominantnost jednoho a menší význam druhého. Tyto vztahy spojují poznatky v celek s vnitřní strukturou, tedy v systém učiva.

Význam strukturace učiva Pokud není dílčí poznatek zařazen do strukturní závislosti jiných poznatků, rychle se zapomíná. Proto má být vykládán učitelem i v jistém systému. Žáci si lépe pamatují poznatky, které si mohli sami odvodit, ať už z dřívějších poznatků získaných ve výchovně – vzdělávacím procesu nebo v mimoškolní činnosti. Pokud si žáci mohou zařadit nové poznatky do určité struktury poznatků dřívějších, ze které logicky vyplývají, lépe si je pamatují než ty, které jim izolovaně sděluje učitel. Struktura učiva je tedy prostředkem proti jeho zapomínání Strukturace učiva plní funkci v oblasti přípravy výchovně – vzdělávacího procesu, neboť umožňuje určit vzájemné vztahy jednotlivých poznatků, které jsou východiskem pro transformaci učiva do vědomí a jednání žáků

Podmínky strukturace učiva Učitel by měl být schopen odlišit základní učivo od učiva rozšiřujícího, toho, které si mohou žáci sami odvodit z učiva, které jim musí sdělit učitel jako fakta. Také by měl být schopen odlišit učivo, které si mají žáci pouze zapamatovat od toho, které musí pochopit a dále využívat pro řešení příkladů a odvozování nových poznatků.

Předpoklady strukturace učiva Uspořádání (strukturace) učiva předpokládá především určení vzájemných vztahů poznatků učiva na základě těchto vztahů vytvoření učiva s logickou strukturou. Při určování vzájemných logických vztahů mezi poznatky je možné postupovat pouze intuitivně, na základě vlastní zkušenosti. Vyšší objektivnosti lze dosáhnout, řídíme-li se při určování vzájemných vztahů poznatků určitými předem stanovenými kritérii a to např. metodou orientovaných grafů, anebo metodou matic

Strukturace pojmů metodou orientovaných grafů Orientovaný graf je výsledkem určených vztahů mezi chemickými poznatky. Poznatky, které spolu logicky souvisí, jsou zde spojeny tzv. orientovanou hranou grafu. Logická souvislost znamená, že poznatek, ze kterého orientovaná hrana grafu vychází, je nezbytný pro odvození poznatku, k němuž orientovaná hrana grafu směřuje. K odvození určitého poznatku je tedy třeba znát všechny dílčí poznatky, z nichž vycházejí orientované hrany grafu směřující k danému poznatku. Dominanci poznatku pak můžeme posoudit podle počtu orientovaných hran, které z něho vycházejí nebo které k němu směřují. Podle směru orientovaných hran je pak možné rozlišit výchozí poznatky a poznatky konečné, které poznatky jsou v daném systému odvoditelné a které jsou neodvoditelné teoreticky. Ty pak můžeme ve výuce odvodit jako poznatky empirické

Strukturace pojmů metodou orientovaných grafů O postupu osvojování pojmů ve výchovně – vzdělávacím procesu pak rozhoduje celkový počet vztahů nadřazenosti a podřazenosti. Budeme-li postupovat od obecných pojmů k pojmům specifickým, je pro stanovení pořadí výkladu pojmů rozhodující celkový počet vztahů nadřazenosti. Pojem s největším počtem vztahů nadřazenosti je ve výuce zaváděn na prvním místě, podle počtu klesajících vztahů nadřazenosti pak bude zvoleno pořadí výkladu dalších pojmů. V případě, že pojmy mají stejný počet nadřazenosti, rozhoduje o jejich pořadí menší počet vztahů podřazenosti. Je-li i tento počet stejný a jsou-li oba pojmy ve vztahu souřadnosti, lze o pořadí výkladu rozhodnout např. empirickým ověřením

Strukturace pojmů metodou matic Další způsob určování vztahů mezi poznatky je tzv. metodou matic. Zobrazuje všestranné vztahy mezi jednotlivými složkami učiva

Příklad Pojmy z oblasti: škola Přehled a označení pojmů: 1 tělocvična 2 tabule 3 učebna 4 školní lavice 5 obývací pokoj 6 katedra 7 lano 8 škola 9 třída 10 šatna 11 kladina

Příklad: Matice z pojmů 1 až 11 ……….. Zástupné symboly pojmů uvedené v předchozím slidu N ……………... Vztah nadřazený P ……………... Vztah podřazený S ……………... Vztah souřadný X ……………... Vztah dvou stejných pojmů není hodnocen Prázdné místo … Nehodnocený vztah dvou různých pojmů

X 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 N P S

X 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 N P S

Příklad: matice pojmů Škola jako pojem s největším počtem vztahů nadřazenosti by mohl být zařazen do výuky na prvním místě. Učebna a třída mají naprosto stejný počet všech kategorií vztahů, můžeme je tedy uvádět společně, často jsou také nepřesně zaměňována za synonyma. Podle klesajícího počtu vztahů nadřazenosti je na třetím místě v pořadí tělocvična. Nyní už se dostáváme do situací, kdy je nutné brát zřetel na menší počet vztahů podřazenosti, případně zavádět pojmy společně. Poslední pojem v pořadí je obývací pokoj, který nemá žádný vztah k uváděným pojmům z prostředí školy. Metoda matic tuto skutečnost potvrdila.