Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251_TÉMA_ Zaměstnanec ve firmě Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_580 Jatečné zpracování drůbeže Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_578_ Masná výroba Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_242_TÉMA_ Doklady a evidence Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_558_ Výroba vína 4 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_565_ Výkup mléka 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_575_ Jatečné zpracování zvířat 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
Využití ovoce v kuchyni
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Regenerační přípravky I.
Výroba plundrového těsta
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TAVENÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název vzdělávacího materiálu Kyseliny
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
VY_32_INOVACE_578_ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_579_ Jatky a masná výroba Test Název školy: Masarykova střední.
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_22-17
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
VY_32_INOVACE_645_PILOVÁNÍ MATERIÁLU Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Výroba dezertních hmot 2
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VY_32_INOVACE_648_ŘEZÁNÍ ZÁVITŮ - VNĚJŠÍ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor: Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma: Člověk a svět práce Tématický celek: Technologické procesy Ročník: 4. Datum tvorby: 20.12.2012 Datum a místo ověření: 22.01.2013 Druh učeb. materiálu: Prezentace, Anotace: Význam sýrů, technologický postup, vedlejší produkty Klíčová slova: Sýr, význam, sladké sýry, kyselé sýry, tavené sýry, syrovátka, sýřenina, tvaroh Metodický pokyn: Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů

VÝROBA SÝRŮ druhy sýra co je to sýr je to mléčný výrobek vyrobený vysrážením mléčné bílkoviny z mléka pomocí syřidla nebo okyselení a oddělením od syrovátky. druhy sýra Čerstvý – nezrající sýr tepelně neošetřený po prokysání Zrající – sýr, po prokysání došlo k dalším biochemickým a fyzikálním procesům Tavený sýr - byl tepelně upraven za přídavku tavících solí

VÝROBA SÝRŮ výhody sýrů nevýhody sýrů velké množství doprovodných látek minerály - Ca, P, Mg, Na, K vitamíny A, E - v tučných sýrech B - v plísňových sýrech velký energetický obsah podporují trávení nevýhody sýrů horší skladovatelnost = tučnost vysoká cena největší výrobci Německo, Francie, Itálie a Holandsko

ROZDĚLENÍ SÝRŮ - PODLE VÝROBY sladké - k výrobě je třeba syřidla. syřidlo - způsobí vysrážení bílkoviny v mléce. Vyrábí se z: hovězích žaludků bakterií kvasinek plísní meziprodukt - sýřenina tavené - vznikají nejčastěji ze sladkých sýrů jejich přetavením kyselé - použití zvýšené kyselosti meziprodukt - tvaroh

VÝROBA SLADKÝCH SÝRŮ pasterizace úprava tuku přidání syřidla = sýření – vzniká sýřenina doba 15“ při 45oC = tvrdé sýry doba 2h při 15oC = měkké sýry dochucení sůl a příchutě lisování - odtéká syrovátka = vedl. produkt zrání - týdny i měsíce - 7-15oC při vlhkosti 80- 100 % úprava - naočkování plísněmi, vykrajování balení

SLADKÉ SÝRY Obr. 2 Obr. 1

VÝROBA TAVENÝCH SÝRŮ sladké sýry se rozemelou, přidají další přísady a zahřejí na teplotu 90-95oC po dobu 5-10“ po roztavení se plní do obalů nebo formují, balí a vychladí. mezi tavící přísady patří kys. fosforečná ze všech sýrů jsou nejméně zdravé

TAVENÉ SÝRY Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5

VÝROBA KYSELÝCH SÝRŮ pasterizace úprava tuku kysání mléka – pomocí bakterií mléčného kvašení nebo pomocí kyselin vznik meziproduktu –tvarohu – ten se lisuje a vzniká syrovátka. tvaroh se nechává zrát – znovu se přidávají bakterie a zráním vzniká sýr dochucení, balení

Tvarohy Obr. 7 Obr. 6 Obr. 8

TVARŮŽKY Obr. 9

SHRNUTÍ Vedlejší výrobky Meziprodukty syrovátka – krmení zvířat a sušení (žinčica) Meziprodukty tvaroh - hubený do 1,- % tuku měkký 1,5 – 2,- % tuku tučný 3,5 – 5,- % tuku sýřenina Výroba sýru na bio farmě http://www.youtube.com/watch?v=B0CW1 6Z6HB8

Syrovátka Obr. 10

Obr. 1 – 10 foto autor