Česká republika - Pardubice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 13
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Březinová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Pardubický kraj.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceVýchodní Čechy Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje.
HRADEC KRÁLOVÉ → PARDUBICE → LÁZNĚ BOHDANEČ → KUTNÁ HORA
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.9 Města Pardubického kraje Téma: Česká republika jako součást.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_23_Liberec Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Čas na Zemi Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_06_Čas na Zemi Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Internet Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_14_Internet Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_26_Český_ráj Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_ INOVACE_52_Nerosty-sůl.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. Zeměpis – východočeská města.
Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_01_Mladá Boleslav Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Převod skutečných velikostí do měřítka. Měřítka map a plánů- převod skutečných velikostí do měřítka Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_50_Meritka_map_a_planu_2.
Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Rozšiřování a zkracování postupného poměru. Postupný poměr – rozšiřování a krácení Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_53_Postupny_pomer_rozsirovani_kraceni.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
Autor: Mgr. Věra Martincová
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_60_Práce s grafem
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Pardubický kraj.
PARDUBICKÝ KRAJ Mgr. Michal Oblouk.
Česká republika - Plzeň
Dějiny ČR – románský sloh
Dějiny ČR Vynálezy mění svět
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_Práce
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
VY_32_INOVACE_18_Vypnutí_a_odhlášení
Česká republika - Brněnské pověsti
Skloňování podstatných jmen
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_48_NP České Švýcarsko
VY_32_INOVACE_48_Internet_v_mobilu
Skloňování podstatných jmen
Pardubický kraj.
Česká republika – České Budějovice
Česká republika - Kutná Hora
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Zvířata v lese – draví ptáci VY_32_INOVACE_15_draví_ptáci
Zvířata v Lese – užovka hladká autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_42_Božena Němcová
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Autor: Mgr. Iveta Váňová
VY_32_INOVACE_38_Rozvrh_excel
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_08_Měřítko mapy
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Zvířata v lese - slepýš křehký autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor: Mgr. Veronika Dočkalová VY_32_INOVACE_10_Hranol základní pojmy
Zvířata v lese – sovy VY_32_INOVACE_16_sovy
Skloňování podstatných jmen
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
Zvířata v lese - liška obecná autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_12_Ústava ČR
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_49_Povrch krychle a kvádru
Pravoúhlá soustava souřadnic
Skloňování podstatných jmen
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“.
Autor: Mgr. M. Vejražková
Pythagorova věta.
Transkript prezentace:

Česká republika - Pardubice Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. Česká republika - Pardubice Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_30_Pardubice

Pardubice

Pardubice Leží na soutoku Labe a Chrudimky. Město perníku. Rozkládá se v Polabské nížině.

Pardubice Pardubice jsou městem s tradicí chemické výroby. V chemických závodech v Pardubicích byla vyvinuta plastická trhavina Semtex.

Něco z historie Nedaleko Pardubic žili bratranci Veverkové, kteří vynalezli ruchadlo (pluh). Pardubice se staly kolébkou českého letectví – roku 1910 uskutečnil inženýr Jan Kašpar první dálkový let z Pardubic do Prahy.

Památky v Pardubicích Pardubický zámek

Pernštýnské náměstí Renesanční domy Budova radnice

Dominantou Pardubic je Zelená brána – zbytek městského opevnění. Další významné budovy v Pardubicích Městské divadlo Dům U Jonáše Dominantou Pardubic je Zelená brána – zbytek městského opevnění.

Renesanční Wernerův dům – v 16. stol. zde byla první radnice Pardubic. Kostel sv. Bartoloměje Renesanční Wernerův dům – v 16. stol. zde byla první radnice Pardubic. Kostel Zvěstování Panny Marie – založen 1. pražským arcibiskupem Arnoštem z Pardubic a jeho bratry. Kostel sv. Jana Křtitele http://www.virtualtravel.cz/pardubice.html

Zlatá přilba V Pardubicích se každoročně koná tradiční závod motocyklů na ploché dráze – Zlatá přilba. Jedná se o nejstarší závod na ploché dráze na světě. Závody se zde jezdí od roku 1929.

Velká pardubická Světoznámý dostih se koná v Pardubicích od roku1874. Je považován za nejtěžší dostih na evropském kontinentu. Nejúspěšnějším účastníkem je žokej Josef Váňa.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gingerbread_house.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pardubice,_M%C3%ADru_ave.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Paramo_Pardubice_1.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vzlet_Ka%C5%A1parova_letadla_v_Pardubic%C3%ADch.gif http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pardubice_zamek.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pardubice_Castle,_Czech_Republic.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pardub_zam_od_SV_DSC01168.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pardubice_Zelena_brana,_pohled_na_Pernstynske_namesti.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pardubice_CZ_Zelena_brana.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zelena_brana_Pardubice.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kostel_sv._Bartolom%C4%9Bje.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Annunciation_Church,_Pardubice,_Czech_Republic.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kostel_svat%C3%A9ho_Jana_K%C5%99titele_06.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pardubice_vstup_do_Bartolom%C4%9Bjsk%C3%A9.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Theater,_Pardubice,_Czech_Republic.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pernstejn_Square_with_Green_Gate,_Pardubice,_Czech_Republic.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:City_hall_and_plague_pillar,_Pardubice,_Czech_Republic.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pardubice_Pernstynske_namesti_jv_strana.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pardubice_-_Pern%C5%A1t%C3%BDnsk%C3%A9_n%C3%A1m%C4%9Bst%C3%AD_a_Zelen%C3%A1_V%C4%9B%C5%BE.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pardubice_-_socha%C5%99sk%C3%A1_v%C3%BDzdoba_Morov%C3%A9ho_sloupu_na_Pern%C5%A1t%C3%BDnsk%C3%A9m_n%C3%A1m%C4%9Bst%C3%AD3.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Location_of_Czech_city_Pardubice.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pardubice_CoA_CZ.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jonah_house,_Pardubice,_Czech_Republic.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pardubice_CZ_main_square.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ruchadlo_bratranc%C5%AF_Veverkov%C3%BDch.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bratranci_Veverkov%C3%A9,_souso%C5%A1%C3%AD_Pardubice3.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pardubice,_Golden_helmet_stadium.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Antonin_Kasper.jpg http://www.vpcp.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Pardubice

Vytvořeno jako DUM do předmětu vlastivěda na ZŠ Mladá Boleslav 17. listopadu 1325 pro čtvrtý a pátý ročník základní školy. Materiál slouží jako doplněk učiva o městech v rámci tématu Česká republika. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru nebo na monitorech žáků. Materiál byl vytvořen a pilotován v 1. pololetí školního roku 2011/2012.