Výživa v chirurgii.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Advertisements

Výživa člověka.
Teorie ošetřovatelství 3.ročník
ENERGIE ve výživě koní.
Akutní onemocnění u diabetika ve stáří vyvolávající poruchy výživy
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
Zdravý životní styl základní principy.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Chemické složení organismů
Zásady výživy sportovce
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Malnutrice Hejmalová Michaela.
Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty O. Sláma, MOU Brno XII. BDPM –
Obezita Hejmalová Michaela.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Cukrovka Diabetes mellitus
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
ORTOPEDICKÉ ODDĚLENÍ přednosta MUDr. Zdeněk Košťál.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Fyziologické aspekty stárnutí
IMMUBLEND.
Obezita a pohybová aktivita Kulatý stůl „Sport a kvalita života“ FSpS MU - Brno 2007.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Potraviny pro zvláštní výživu
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
M. Dastych Klinická výživa M. Dastych
Poznámky k metabolismu
Kazuistika k poruchám AB rovnováhy, vody a minerálů.
Energetická bilance.
Zdravotní problém lidstva
Malnutrice Porucha výživového stavu vyvolaná relativním či absolutním nedostatkem jednoho či více výživových faktorů.
Výživa I..
Akutní metabolický stres
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Energetická bilance.
Význam výživy ve sportu
Malnutrice Porucha výživového stavu vyvolaná relativním či absolutním nedostatkem jednoho či více výživových faktorů.
Energetická bilance.
Výživa u onkologicky nemocných pacientů
Umělá klinická výživa obecné aspekty enterální a parenterální výživy, indikace a kontraindikace Hovořit o významu klinické výživy, historie, doba přežití.
Nutriční podpora v IP Vladimír Šrámek ARK, FN uSA v Brně.
Paliativní péče, podpůrná péče léčba bolesti atd…
Monika Dušová Simona Tomková
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Časná enterální výživa v chirurgii Zuzana Šerclová Chirurgická klinika FN Na Bulovce IPVZ a 1. LF UK Přednosta: Prof. MUDr. F. Antoš, CSc.
Enterální výživa v pediatrii Jiří Bronský Pediatrická klinika UK 2.LF a FN Motol, Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Novinky PWS 2015 Zlatko Marinov.
DM 2t – epidemie 21.století.
Malnutrice.
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
= přeměna látek a energií
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Transkript prezentace:

Výživa v chirurgii

Kdo potřebuje intervenci? Primárně malnutriční pacient Po 3-5 ti dnech nulového p.o. příjmu každý pacient Co můžeme nabídnout?

Důsledky nepodání výživy operační výkon – STRES hojení rány energeticky a proteinově náročný proces – přesun AK ze svalů či TPN do vznikající granulační tkáně a kolagenu nedostatečný zdroj AK a energie rozpad rány infekční komplikace opožděná rehabilitace svalová slabost prodloužení pobytu v nemocnici zvýšení nákladů na léčbu snížení kvality života

Kategorizace pacientů Urgentní výkony – nesnesou odklad do 24 hodin, korekce iontových dysbalancí, úprava dehydratace, glukóza, úpravy udržující TK Akutní výkony – do 7 dmi dnů vhodná předoperační nutriční podpora většinou formou TPN centrální či periferní, úprava minerálových dysbalancí, korekce KO… Elektivní výkony – plánované svalová příprava, korekce hmotnosti, předoperační výživa

Praktický postup urgentní výkon akutní výkon elektivní výkon Pooperační TPN, EN + urgentní výkon operace Malnutrice - dieta, dimisse předoperační TPN 5 dní - + akutní výkon Malnutrice operace Malnutrice - + Pooperační TPN, EN elektivní výkon Malnutrice - + tělesná příprava úprava (EN)

Dávky energie a živin Energie Zjištění potřeby energie: složení: bazální metabolismus(70%), aktivita(20%), tělesná teplota (10%), faktor nemoci 1-100% Zjištění potřeby energie: změřením – přímá a nepřímá kalorimetrie výpočtem – Herris-Benedictova rovnice odhadem – 30-35kcal/kg

Potřeba živin Tuky Proteiny Cukry 1g/kg/d stabilizovaný stav 1,5-2g/kg/d – stresový metabolismus Cukry 4-6g/kg/d stabilizovaný stav 2-3g/kg/d – stresový metabolismus Tuky 0,7-1,5g/kg/d dle hladiny TAG